Wyprawka - niania, dostawka, monitor oddechu

Hej! Szukam poleceń i doświadczeń — potrzebujemy kilku rzeczy dla malucha, może ktoś coś poleci?
• Elektroniczna niania — jakie modele warto rozważyć? Co się sprawdza w praktyce?
• Dostawka do łóżka — planuję mieć ją na górze (nocujemy u góry), macie rekomendacje bezpiecznych i wygodnych modeli?
• Łóżeczko „na dół” — mieszkamy w domu dwupoziomowym i większość dnia spędzamy na parterze, więc potrzebuję czegoś, gdzie mogę bezpiecznie odłożyć dziecko w ciągu dnia. Może coś przenośnego, lekkiego, łatwego do składania?
• Monitor oddechu — w poprzedniej ciąży kupiłam Babysense 7 i uruchomił się trzy razy, gdy dziecko spało. Trudno mi ocenić, czy nas faktycznie uratował, czy po prostu nas nastraszył. Miałyście/macie takie monitory? Jakie macie doświadczenia — warto kupić?

Dzięki za wszystkie wskazówki i linki — każda opinia się przyda!

1 polubienie

Jeśli chodzi o łóżeczko dostawę to TU było sporo polecajek Łóżeczko dostawne!

1 polubienie

Ja Ci napisze po prostu na co my postawiliśmy, na testy przyjdzie dopiero czas, ale przed wyborem tych produktów dużo o tym czytałam :

1. Dostawka do łóżka - my postawiliśmy na espiro cloud, a do tego osobno dokupiliśmy materac od Rucken, maluch na początku będzie spał w niej przy naszym łóżku na górze, materac dokupiliśmy osobno bo te w tych dostawkach są zazwyczaj staranie liche, sporo osób poleca dostawki od Chicco - next to me, albo magic - zerknij te sobie na nie :wink:
  2. Łóżeczko „na dół” - my postawiliśmy na espiro tully. Jest to kołyska która będzie na dole, również mamy dom piętrowy :wink: niestety ona jest bez kółek więc pytanie czy na dole masz duża przestrzeń i nie wolałabyś czegoś co by po prostu mogło z Tobą jeździć :wink: u nas w niej maluch będzie spał w ciągu dnia kiedy będę na dole :wink:
  3. Monitor oddechu - my postawiliśmy na monitor skarpetę owlet, nie chciałam babysense żeby nie musieć przenosić ciągle tego sensora spod materaca, dla mnie to jest must have dla spokojnej głowy,
  4. Niania elektroniczna - w zestawie z owletem jest kamerka i to by było dla nas wystarczające, ale ze zdarzyła się okazja to będziemy mieli nianię elektroniczną od momini :wink: gdyby jednak nie ta okazja to zostalibyśmy przy kamerce od owleta albo ew dokupilibyśmy tapoo bo jeżeli nie zależy Ci na tym aby mieć oddzielny monitor to polecam , kosztuje stówkę i my mamy ja w domu jako kamerka po prostu do monitorowania jak nikogo nie ma i super się sprawdza, mamy z mężem aplikacje w telefonie i możemy patrzeć co się dzieje nawet na drugim końcu świata :slight_smile:

Niania - ja zamiast niani postawiłam na kamerkę Xiaomi. Ma połączenie wifi więc w każdej chwili mogę podejrzeć czy mały dalej śpi jak ja chilluje w salonie albo włączam podczas robienia obiadu i stawiam na blat. A jak nas nie ma w domu to podglądam co robią koty
Dostawka - miałam lionelo aurora i nie polecam. Niestabilna i strasznie się kółka zacinają, ciężko się nią manewrowało, po 3 tygodniach wywiozłam ją w pizdu do mamy żeby awaryjnie mieć gdzie położyć małego i kupiłam łóżeczko do domu
Łóżeczko - mam najprostsze drewniane łóżeczko z allegro, sklep Skrzat, model Krzyś. Niby fajne, ale zauważyłam że odkąd młody zaczął się obracać i wędrować od jednego brzegu łóżeczka do drugiego to trochę trzeszczy :sweat_smile: ale poza tym jest ok. Szkoda mi było kasy na np Waldin, materac do łóżeczka zakupiłam fizjomax

Jest dużo postów na ten temat. Poszukaj w lupce

1 polubienie

Z tych rzeczy które wymieniłaś mogę wypowiedzieć się tylko w kwestii dostawki, ale też odśwież sobie wątek który wskazała @MamaKins :slight_smile:
Finalnie, totalnie po kosztach zdecydowaliśmy się na dostawkę MoMi Smart Bed 4w1, kosztowała jakieś 400 zł.
Wczoraj nawet mąż z ciekawości ją złożył, ale nie był zachwycony :laughing: my mamy bardzo niskie łóżko i pomimo najniższego poziomu ustawienia, dostawka nie jest na tej samej wysokości, więc i tak będę musiała się podnieść żeby zobaczyć małego.
Za to ma całkiem stabilną blokadę kółek, a odblokowane ładnie jeżdżą nawet po dywanie.
Kolejna kwestia to materac, tam jest dość cienki, ale kiedyś kupiłam kokon xxl i idealnie pasuje do tego łóżeczka, więc go tam wsadziłam, nie wiem czy to zdrowo i czy mały będzie miał wystarczająco miejsca, jeżeli będzie ok, to go tam zostawię :slight_smile:

Też mieszkamy w domu, sypialnia na górze reszta na dole i zrezygnowałam z zakupu dodatkowego łóżeczka.
Kiedy faktycznie będę chciała położyć małego na dole, będę chyba wykorzystywała gondole albo będę kładła go w kokonie na kanapie w salonie.
Chociaż może jeszcze przemyśle sprawę i kupię jakaś kołyskę czy coś takiego aby sobie stało w salonie :slight_smile:

Podzielę sie moja polecajką niani elektronicznej .
Wyswietla temperature , wilgotnosc powietrza , mozna ją przekrecic zdalnie . Jest dolaczony monitor ale mozna tez zainstalowac apke na telefonie . Ma miktofon w obie strony . Wejscie na karte sd . Dodatkowo mozna wylaczyc “lampke aktywnosci” u mnie akurat sie przydalo , bo mala strasznie zwracala na nią uwage przy zasypianiu . Jakos obrazu tez jest super zarowno w dzien i w nocy .Mnie nigdy nie zawiodla . Nawet spadla kilka razy a nic sie z nia zlego nie stalo .

My mamy kamerkę Neno. I ładny jest obraz, sprawdza się polecam

Ja jakbym teraz kupowała monitor oddechu to postawiłaby na ten zakładany na nóżkę, niestety ale my mieliśmy na pieluszkę a mała była bardzo ruchliwa i zdarzyło nam się że się przesunął i uruchomił.
Kamerę mam z firmy yoko i polecam jak nie chcesz by była pod wifi ( mnie jakoś przeraża wizja włamania się ) można pod jeden monitor podłączyć dwie kamerki. Ma melodyjki, mikrofon różne poziomy czułości i przybliżeń. O dostawach było sporo dziewczyny tam polecały wiele modeli. Łóżeczko na dół ja bym pewnie stawiała w takim przypadku na kinderkrafta bo będzie na dłużej ale to cenowo spory wydatek.

My mamy snuze na noce spi w dostawce Lionelo Theo kolo łóżka oraz babysense 7 w lóżeczku w pokoiku. Śpi tam na razie za dnia plus kamerka TAPO bo mamy pietrowy dom plus piwnica gdzie jest pralnia więc często tam bywam :smiley: i ma funkcje wykrywania płaczu i przychodzi powiadomienie na telefon.
Na dole w salonie mamy kokon plus mate na podlodze i na razie sie sprawdza mlody ma 2.5 miesiąca a gdy zacznie sie poruszac planujemy kojec i dodatkowo bramki na schody. Mamy tez bujak lionelo mell ale on tam dlugo nie posiedzi ledwo mleko moge podgrzac :stuck_out_tongue:

My nianię mieliśmy taką najzwyklejszą z avent . Sprawdza się do dzisiaj

Z dostawki zrezygnowaliśmy i mamy normalne łóżeczko z regulacją wysokości , jeśli chodzi k monitor oddechu to się nie wypowiem bo nie miałam chociaż byłam o krok od kupienia tak byłam zafiksowana na punkcie „ czy oddycha „

Monitor oddechu - mieliśmy przy synu babysense 7 , teraz kupiłam babysense 8 ( zdziwiłam się bo jest mega tani:o) i to rzecz którą zapewniła mi spokój w ciągu dnia i nocy.

Widziałam że przy zakupie babysense można wybrać sobie łóżko w gratisów, więc fajna sprawa jak się szuka jednego i drugiego.
Co do kamerki to nie mamy, ale rozglądam się za jakąś.
Jeśli chodzi o dół to korzystam z gondoli, ale mycie kółek za każdym razem jak przychodzę ze spaceru trochę mnie irytuje i myślę nad Chicco.

Ja również zamiast niani typowej elektronicznej polecilabym ci kamerkę naprawdę warto zakupić z dobrej jakości obrazem . Ja polecam kamerkę xioami obraz jest super . Na allegro jest pełno takich kamerek poszperaj sobie i wybierz najlepszą opcję cenową :blush: bo czesto sprzedawcy mają różne ceny a jak się dobrze poszpera to mozna naprawdę tanio kupić dany model . Ja tak zawsze robię bo często szperam a później jak wejdę to w propozycjach pokazują mi się mega promocje cenowe.

Z tych rzeczy, o które pytasz mam jedynie monitor oddechu i mam dokładnie ten sam co Ty, ale ja na niego nie narzekam. Nigdy się nie uruchomił sam. Chociaż aktualnie uważam go za zbędny gadżet. Syn ma 7 miesięcy i ja już go tak naprawdę nie włączam- chyba że mąż usypia syna to jeszcze go włącza, żeby nie było, że leży nieużywany :sweat_smile:

Jeżeli chodzi o monitor oddechu to na szkołę rodzenia położna odradzała kupna ponieważ często dają znaki bez powodu ( i faktycznie potwierdzone od kilku znajomych ) i tylko stresuje rodzica nie potrzebnie ja bym odpuściła

My się zdecydowaliśmy na monitor oddechu bo dla mnie to takie dodatkowe poczucie bezpieczeństwa i spokój ducha wolę kilka fałszywych alarmów niż ryzykować, że coś mogłoby się wydarzyć bez żadnego sygnału, ale oczywiście to jest wybór rodziców, dla nas to był must have na liście ywprawkowej :smiley:

1 polubienie

Ja zdecydowanie mogę polecić:

1. niania - używam kamery Xiaomi 360 z funkcją wyłapywania płaczu dziecka - super się sprawdza. Kamera nie jest droga, można przez nią słyszeć i mówić, obraca się o 360. Zdarzało mi się też komunikować się przez nią z domownikami kiedy nie mogłam się dodzwonić. Ma też funkcję z ruchem dziecka, otrzymujesz powiadomienie.

2. dostawka do łóżka - mam Chicco next to me magic - sprawdza się fajnie jest wygodna i solidna.
    Brakuje mi w niej co prawda porządnej funkcji bujania - co mam na myśli ? Mimo wszystko strasznie skrzypi i nie chodzi płynnie. Plus za łatwe pranie. Dokupiliśmy osobno materac Rucken
    Mamy też u rodziców Chicco forever i tym łóżkiem jestem naprawdę zachwycona, na pewno kupimy do siebie jak mała wyrośnie z dostawki. Jest ogromne, ale wygodnie się nim jeździ. Znowu łatwe pranie, ściąganie pokrowca jest bardzo wygodne. Doceniam za funkcjonalność bo może służyć za dostawkę ale również za normalne łóżeczko a potem łóżko dla starszego dziecka ( z tej funkcji jeszcze nie korzystałam ).

3. łóżko na dół - poza sypialnią korzystamy z Chicco baby hug. I tu znowu jestem bardzo zadowolona, jeżdzę nim po całym domu. Czasem wrzucam dziecko jak w wózek i jeżdżę aż zaśnie - super sprawdza mi się ten patent w dni kiedy dziecko nie chce spać a na spacer nie pójdę przez pogodę. Łóżko potem zamienia się między innymi na krzesełko do karmienia. Dokupiliśmy też nakładkę przewijak ale tego nie polecam - nie mam czasu nakładać, jest malutka użyłam 3 razy. Jest wygodne i mobilne.

4. monitor mamy snuzza baby MD - nie miałam fałszywych alarmów. Można z niego korzystać w każdym łóżeczku. Montaż nie zabiera czasu, mogę go brać nawet na spacer do wózka - polecam.

Można :slight_smile: ale jeżeli ktoś nie potrzebuje to można kupić z rabatem 100 zł przez Ceneo :slight_smile:

1 polubienie

Pewnie że tak . Dużo osób mówi że to niepotrzebny gadżet ale jeżeli dzięki takim gadżetom rodzice będą czuły się bezpieczniej to czemu nie kupić dla wlasnego spokoju :blush:

2 polubienia