No jasne to tylko na początku są te różnice potem ich nie widać.
Dokładnie, jeszcze będą na tym samym poziomie praktycznie
Na początku to widać ale potem jak juz jest w wieku szkolnym to w zasadzie zależy chyba od uwagi skupienia pamięci;)
Tylko z 18stkami ciężko bo z końca roku to albo wszystkich znajomych jako abstynent albo 😁😁😁
po latach zobaczycie różnice i to ogromną
Lauraw ja pamietam zr jakos w moich czasach sobie radzikismy wiec i nasze dzieci sobie poradzą
A teraz dzieci coraz mądrzejsze od początku
Xyz a no to pewnie. Radzić sobie każdy jakoś musi 😁
ale za to później każdy ma 50 a ty jeszcze 49;p
W wieku młodszym szkolnym jeszcze ta różnica jest zauważalna bo widzę po moim dziecku i jego młodszym i starszym kuzynie o rok. Myślę że już niedługo dorównają ale jeszCe na etapie 3.klasy podstawówki ta wiedza jest bardzo rozbieżna
Na początku różnice widać bardzo później z czasem się zatrze u mnie będzie 3 lata roznicy między dziećmi
Jak są malutkie to jak bardziej widać
Czekałam aż 7 lat od pierwszego cięcia. Moim zdaniem zbyt długo bo duża różnica między dzieciakami jest. Znacznie inaczej by się dogadywali będąc w zbliżonym od 2-3 lata. Niestety po drugim cięciu znacznie dłużej dochodziłam do siebie. Rana bardziej bolała i troszkę dłużej się goiła. Po pierwszym cięciu było super i szybko doszłam do siebie. Mówią żeby między cięciem mieć ten minimum rok ale ja bym tak szybko po roku się nie zdecydowała to jednak jest jeszcze taki nie duży odstęp a rana to rana. Blizna świeża. Moim zdaniem przynajmniej te 2 lata odstępu
nom 7 lat sporo;) ale wazne ze jest to 2;)
Roznica spora ale są też plusy takiej roznicy wiekowej ;) u nas będzie 10 lat bez 2 miesięcy;)
Mam 2 znajome które mają taką różnice wiekowa i twierdzą ze jest też sporo plusów z takiej różnicy wiekowej, ja swoje zdanie bede miala A jakoś czas ;D
Ale już teraz mogę.powiedziec ze widze zaangażowanie u corki i zmiane o tym jak się dowiedziała o siostrze;)
oby pomagała w wychowaniu zawsze moze troche łątwiej bedzie;)
różnica jest dobra jednak pomoc zawsze jest dobra mnie wychował brat 6 lat starszy
Dużo też zależy od dziecka sąsiadka ma różnice 7 lat między dziećmi i ostatnio z nią rozmawiałam to mówiła że straszy zrobił się zazdrosny, w szkole mieli z nim problem różnie to wpływa na dziecko, wiadomo to dla nich nowa sytuacja wcześniej mieli mamę, tatę na wyłączność a teraz trzeba się dzielić.
Dokładnie pati1990 u nas jest to samo . Nasz starszy był dlugo jedynakiem i też jest zazdrosny. Długo minęło nim zrozumiał i się przystosował do nowej sytuacji. Musieliśmy poświęcić mu też dużo uwagi by nie czuł się odtrącony. A ciężko o to przy maluszku tym bardziej że z małym mieliśmy mnóstwo problemów na początku zdrowotnych
Nie tylko dla rodziców pojawienie się dziecka to kolejna zmiana. Dla malucha rodzeństwo to też coś nowego . Nowa rola w której dziecko musi się odnaleźć , dzielić z kimś rodzicami , liczyć się z tym że rodzice muszą poświęcić dużo czasu nowemu członkowi rodziny . Myślę że to drufldne ale jeśli rodzic b dzie odpowiednio z dzieckiem rozmawiał i tłumaczył to zrozumie to bez jakiejś traumy większej że zostało odtrącone