U nas było 8 lat różnicy i synek od początku zakochał się w siostrze i chętnie sam pomagał bez proszenia. Był już na tyle duży i świadomy, że nie było problemu zazdrością. Myślę że z córeczka będzie gorzej no jest mamusiowa a jescze za mała żeby zrozumieć słowo zaraz, że jka dzidziuś będzie płakał to trzeba będzie się nim zająć
Każde dziecko inaczej to przechodzi. Na szczęście u nas już w pełni zaakceptował brata i nawet o niego się troszczy. A ja uwagę staramy się dzielić i dla starszego jak najwięcej
czyli nie ma powiedziane kiedy lepiej zawsze jest plus i minus
Każde dziecko przechodzi to inaczej. Na szkole rodzenia mieliśmy spotkanie z psycholog która mówiła że często najgorzej przechodzą to dzieci które mają ok 1.5 roku bo w tym czasie przechodzą przez okres posiadania mamy/taty tylko dla siebie. Często ciężko im się po prostu z kimś dzielić. Dużo zależy też od rodziców w jaki sposób przygotują dziecko na pojawienie się nowego członka rodziny.
nw czy da rade przygotowac dziecko tak w 100 %
Madzia no to u nas podobnie bo córeczka będzie miała 23 miesiące. Teraz głaska brzuszek ale nie rozumie jeszcze że ten dxidxius w brzuszku jest prawdziwy
Zawsze między dziećmi jest jakiś mały mały zazdrości widzę po starszym jak mały pochłania tyle naszej uwagi starszy też się dopomina to zupełnie normalne
Natinka takiemu maluszkowi to ciężko wytłumaczyć nawet bo pewnie jeszcze nie zrozumie o co tak naprawdę chodzi
Paula no i tak powinno się robić starać się tłumaczyć poświęcać czas drugiemu dziecku także i będzie dobrze :) ja się trochę boję jak to będzie za miesiąc jak pojawi się młodszy brat :D na pewno kupie jakiś skromny prezent żeby starszy dostał prezent od młodszego brata
Pati ja tez sie zaczynam zastanawiam nad jakimś giga misiem dla corki ;) ona je tak uwielbia ;)
Anita super pomysł
u nas w domu jest taki mega wielki misio taki ponad 2 metry chyba ma ;p mąż mi kiedys na walentynki kupił teraz łóżeczka pilnuje;)
Z Tym misiem.to świetny pomysł szkoda że na to nie wpadłam! Dziecko może nauczyć się obecności drugiej osoby i opieki
Ja słyszałam z Instagrama od jednej influencerki o takim sposobie jak pisanie niby listów od dziecka w brzuszku do dziecka które jest na świecie. To jest wiadomo taki sposób dla dziecka które już coś rozumie więcej, nie koniecznie umie czytać bo przecytac zawsze może rodzić ale żeby rozumialo. No i w tym liście pisać co jakiś czas jakieś rzeczy żeby dzieci się poznawały i oswajały ze sobą. A jak już się urodzi to zaangażować dziecko w to żeby przygotowało jakiś prezent dla maluszka i na odwrót . Przygotować prezent niby od maluszka dla starszego rodzeństwa
W list to raczej by moja nie uwierzyła;) ale z misia to się ucieszy ;)
Oj tak. Prezent dla starszego rodzeństwa wskazany. Od razu inaczej będzie maleństwo przyjęte.
Fajne sposoby na przygotowanie dziecka na powitanie rodzeństwa choć w praktyce gdy pojawią się ten nowy członek rodziny i tak ciężko im z nową sytuacją się odnaleźć
Prezent dla starszego dziecka to super sprawa. Ja ze swojej strony jak idę do kogoś komu urodziło się dziecko zawsze biorę jakiś podarunek nie tylko dla noworodka ale również tego starszego dziecka. Myślę że dzięki temu te starsze nie czuje się tak odrzucone i zapomniane.
Anita moja siostra ma takiego mega dużego i dużo nie kosztował podpytam jej :) .
Madzia ja też zawsze tak robię jak idę w odwiedziny gdzie urodziło się dziecko to starszemu zawsze coś kupie jakis upominek. Dla syna już mam upatrzony prezent od brata jak się urodzi
Pati a ty na jaki pomysł wpadłaś zebh podarować starszakowi ?
U mnie mąż jak się dowiedział o Kolejnym misiu to już nic nie powiedział tyle ich ma ;D