Pytanie do mam dzieci, u których stwierdzono alergię pokarmową.
Drogie Mamy, jak szybko, w jakiej postaci i po spożyciu jakiego pokarmu pojawiła się u Waszych dzieci alergia? Czy np. po zjedzeniu białka albo kaszki glutenowej to była forma wysypki, gazów, rzadkiej kupki czy inna? Czy pojawiło się od razu w dniu spożycia danego produktu, czy np. dopiero po kilku dniach, kilku razach?
U nas jest alergia na mleko. Niestety diagnoza zajęła lekarzowi za dużo czasu, mimo moich uwag wcześniej (aż 4 miesiące się boksowałam z pediatrą). Od początku miał różne drobne krostki (zawsze słyszałam że to potówki), sucha skóra ("źle pani pielęgnuje, proszę używać emolientów), trochę kaszlu (“osłuchowo nic nie ma”). Od samego początku mieliśmy problemy z brzuszkiem - zatrzymane gazy, brzydko pachnące bąki, duże rzadkie kupy, bardzo śmierdzące. Na buzi wielki czerwony rumień. Leżenie na brzuchu oznaczało awanturę. Dopiero jak odmówił jedzenia (zjadał tylko do zaspokojenia pierwszego głodu) i stracił na masie pediatra stwierdziła żeby przestawić na bebilon pepti. I po dwóch dniach już były pozytywne zmiany, ładne kupy, brzuszek przestał boleć więc i zabawa na brzuszku stała się przyjemna, ze skóry wszystko zeszło.
Teraz przy rozszerzaniu diety jak coś mu nie pasuje, co niekoniecznie jest alergią, ale sygnałem dla mnie że coś może być nie tak, to trochę po zjedzeniu pojawia się rumień na buzi. Odstawiam na trochę i znowu próbuję. Tak mieliśmy np z bananem. Smakował ale rumień był. Odstawiłam, spróbowałam za miesiąc i nic nie ma.
Zeykle kilka godzin po podaniu produktu i musisz pilnować co nowego wprowadzasz bo alergie są różne. Moja Ostatanio dostała maliny i wieczorem wyskorzyly jej plamki ale na drugi dzień już nie było. u nas jak jest jakaś alergia to szybko znika i potem jak podaje produkt po jakiś czasie znowu to sprawdzam co się dzieje i często to mija dzieci tak mają.
Aridka u mijego synka pediatra stwierdziła u synka ze ma.alergie pokarmowa ale dop moze po paru miesiącach (ok. 6mc najpierw.byly kolki, ulewanie, ciagle wzdęcia, bolacy brzuszek, sucha skora synek od 4mc byl karmiony mm i pediatra zmieniła nam mleko z zwykłego na mleko na recepte bebilon pepti i dala nam skierowanie do alergologa i po ok. Półtorej miesiąca na wizycie u alergologa , alergolog czytając z czym.przyszła zaczela kiwac głowa ze nie ma czegos takiegi, żeby sobie tego nie wmawiać…zeby byl latwiej i ze mam zminic mleko na normalne i normalnie podawac synkowo jogurty itp…zeby on calkiem sie od nich nie oduczyl później będzie gorzej a ze to z wiekiem przejdzie tylko przechodząc z innego mlrka robic to stooniowo, zeby nie podraznic brzuszek dziecka i nie spowodować zaparcia lub wzdęcia i faktycznie tak zribilam jak z zmiana mleka na normalne itp i z wiekiem na ok. 2Latka wszystko minęło, zostala tylko sucha skora ale z względu ze synek ma AZS.
Z mlekiem jest tak że często jest to alergia wieku dziecięcego i w wieku ok 6-7 lat przechodzi. Ja tak miałam, teraz jest już ok. Ale jak zjem za dużo nabiału to potrafi dać znać.
Z synem i mlekiem byłam u alergologa i kazała się trzymać pepti aż do roku a potem próbować zmienić
a czy ktoś miał problem z glutenem?
Aniam jednak tez zalezy na jakiego alergologa sie trafi;-) ale najważniejsze ze z wiekiem sie ra alergia zmniejsza i jest coraz lepiej;-)
Różnie. Czasami od razu, czasami na drugi dzień. Po jajku od razu. Po nabiale, na następny dzień. Najbardziej widoczna była wysypka, głównie policzki, przy zaostrzeniu także zgięcia kolan, łokci,plecy, brzuch. Bóle brzuszka, zielone kupki, wszystko nam się składało. Wyeliminowałam nabiał i po problemie, jednak od czasu do czasu miała zjeść jakiś twarożek, by córę jednak przyzwyczajać. obecnie 2 latka i praktycznie nie ma śladu po skazie białkowej, ale nie możemy przesadzać z ilością, bo policzki się różowią.
Maddzia to mimo moj synek ma juz skonczone 4latka to rowniez jak zje wiecej.bialka to odrazu ma.czerowne policzki a nie mowiac jaka ma skórę w zgieciach,niestety tez.podaje synkowi produkty z bialkiem ale wszystko po trochę żeby organizm sie przyzwyczajal do produktow mlecznych itp…a zeby synkowi nie zaszkodzic…
wszystko zależy jak silna jest reakcja na dany produkt alergen. mój syn w ciągu kilku minut jest czerwony jak zje coś orzechowego jeśli ja zjem i przechodzi przez mleko trochę więcej czasu potrzeba na to kilkunastu minut mniej więcej ale orzechy to silny alergen i u syna jest silna reakcja wlansie w formie wysypki .
z kolei na kukurydziana kaszke itd reagował bólem brzuszka i wysypka więc różnie może być.
W naszym przypadku wystąpiły krostki po tym jak zjadłam trochę orzechów, a wcześniej wypiłam kakao jeszcze i trochę czekolady zjadłam Pediatra powiedział, że to alergia, odstawiłam wszystko co mogło to spowodować i alergia znikła. Nic mu nie podawaliśmy na to tylko po powrocie posmarowaliśmy synka oliwką żeby go nie swędziało.
jugatsu od czasu do czasu sprawdzaj czy alergia jest dalej bo może być tak że dziecko wyrośnie
Jugatsu skoro zjadłaś orzechy, piłaś kakao i czekoladę to tak na prawdę nie wiesz czy wystąpiła alergia na orzechy czy na kakao czy na cokolwiek innego. Musisz poczekać aż wysypka zejdzie i spróbować zjeść jednego dnia orzechy a innego kakao wtedy będziesz wiedziała który to był alergen. Jak już będziesz znała winowajcę to co jakiś czas sprawdzaj czy alergia nadal występuje. Dzieci często z niej wyrastają dlatego trzeba to sprawdzać.
U nas alergia na bialko mleka krowiego oraz seler objawy wodniste kupe z masa sluzu i piany atopowe zapalenie oraz wstret do jedzenia po wprowadzeniu restrykcyjnej diety poprawa na skorze oraz z kupkami z jedzeniem lepiej ale szalu niema …
0202oliwcia to tak jak bylo z moim pierwszym synkiem i niestety teraz zaczyna sie z drugim synkiem…jest bardzo spokojnym synkiem i bez kolek…nir ma porównania do pierwszegi synka ciągle byl placzacym dzieckiem z kolkami, wzdeciami itd…a drugi synek jest bardzo spokojny dopuki wlasnie
Ewcia u mnie pierwsza córcia to diabołek zero kolek ale ciagle placze cos nie dobrze pobudki skoro świt ale ze zdrówkiem ok a druga najmłodsza grzeczna spokojna ale nie dosc ze alergik to jeszcze dużo innych problemów ze zdrowiem
Oliwcia, alergia może objawiać się na różne sposoby i z czasem objawy mogą się zmieniać. Np oprócz boli brzucha, zmian skórnych, mogą pojawić się duszności, salki czy nawet nieżyt nosa. Wprowadzaj każdy składnik powili, testuj go kilka dni j dopiero wtedy możesz dodać kolejny. I oczywiście skonsultuj się z pediatrą i prowadź notatki aby mógł Wam więcej pomoc. Dobrze by było tez skonsultować się z alergogologiem
Mama Gratki wiemy doskonale o tym wszystkim u alergologa bylismy ale jedyne zalecenia dawac mleko dla alergikow i tyle wrrrr nie musze mowic jaka jestem zadowolona … Nasza pediatra tez troche zaczela umywac od nas rece ze wzgledu na inne problemy zdrowotne u córeczki ale radze sobie sama wedlug mnie dobrze wiec jakos idzie
Oliwcia jest szansa że maluch wyrośnie z alergii nasza pani alergolog powiedziała że nawet do 3 roku życia może dziecko jeszcze wyrosnąć z alergii niekiedy alergie nawet później znikają bądź zmniejszają się objawy po prostu