Figa makrela wędzona nie, a świeże tylko z naturalnych siedlisk są najlepsze z regionów poławianych z daleka gdzie jest duża wymiana wody, a nie z małych akwenów czy hodowli, zbiorników wodnych. Mój kuzyn bardzo długo pracował w Norwegi i odwiedzał "fermy"/hodowle ryb i wiecie co tam się dzieje, kupując ryby trzeba patrzeć też na certyfikaty i właśnie czy są z hodowli czy z otwartego morza czy oceanu bo warunki panujące w tych zbiornikach są tragiczne. Dna całe zamulone w metrowym szlamie, woda mało natleniona, a ryby ściśnięte jak sardynki.
Wiem Wiem co napiszecie, że wtedy żadnych ryb byśmy nie jedli, albo że przecież jak raz na jakiś czas się zje to nic się nie stanie, ale jak ktoś ma zamiar jeść te ryby bardzo często to warto się zastanowić i zwrócić uwagę dużą na pochodzenie, tak samo na takiej zasadzie jak drób kupujemy.
Darulka to powinno się sprawdzać przy każdym produkcie a jej tylko rybach, owocach, warzywach, miesie. Jednak o takie dobrej jakości czasem ciężki jest dostęp i trzeba się nabierać naszukac
Ograniczyłabym produkty zbożowe one często upośledzają wchłanianie żelaza. Jeżeli nie wyobrażasz sobie życia bez nich to chociaż rezygnacja z pszenicy. Oczywiście należy pamiętać bo o tym się nie mówi do 3-4 roku życia dziecku nie powinno się podawać produktów pełnoziarnistych ze względu na dojrzewający układ pokarmowy. Wątróbka raz w tygodniu ale wieprzowa (trudno ją dostać) bardzo lekko obrobiona termicznie, najlepiej zjeść surową jakkolwiek okropnie to brzmi - jest najlepiej strawna.
Miałam problem w ciąży z żelazem, w sumie od zawsze miałam z nim problem. Ale wprowadzenie do diety zielonych warzyw i nasion slonecznika czy dyni zdziałać moze cuda.Bardzo dużo żelaza jest w natce z pietruszki. Polecam dodawać do wszystkiego. Do każdej sałatki, kanapki ale też można posypać ziemniaki czy mięsko na obiad:) dodatkowo natka pietruszki ma dużo witaminy C która pomaga w lepszym wchłanianiu się żelaza.
Próbowała Pani pić koktajle czy soki własnej produkcji? Teraz zima więc nie do wszystkiego mamy dostęp. Ale można zrobic sok z buraka, dodac jabłko natke z pietruszki i pomarańcze:) takie koktajle owocowo warzywne świetnie się wchłaniają, są bogate w witaminy i minerały, które nie stracą swoich właściwości bo nie są poddawane obróbce termicznej. Pozdrawiam i dużo zdrowia życzę�
Tak jak pisałam wcześniej i jak pisze Anaa90 koktajle to jest to co uwielbiam najbardziej a jest właśnie mega dawką witamin. Ja do każdego koktajlu dodaję cytryny bo właśnie lepiej wchłaniane jest żelazo.
Zakupy warzyw i owoców robię najczęśniej na lokalnym bazarku u sprawdzonego Pana "zielonki", który ma swoje uprawy a nie kupione w markecie. Fakt, że zimą mniejszy dostęp ale ja np kupuję też pakowany jarmuż czy szpinak i w sumie wyniki mi się nie pogarszają czy nawet poprawiają, więc do końca nie są takie złe.
ogólnie ograniczamy gluten, więc produktów mącznych jem niewiele, koktajle pije.. jarmuż, banan, kiwi, albo własnie burak, borówka, jabłko... Brokuły, zielona fasolka itd. - zbyt mocno mnie wzdymają a że miałam wycinany woreczek żółciowy, to to trawienie też jest inne i jednak tego typu warzywa mocno obciążają żołądek. Ciężko też codziennie jeść miecho... zwłaszcza czerwone, bo ja jednak preferuje drób. Ale jem, choć uszami mi juz wychodzi :P choć i tak mam wrażenie że mimo tych starań nie poprawię tych wyników w niecałe dwa tyg, a tyle dał mi moj cudowny lekarz...
Patt ja wyszukuję na promocjach rybę, bywa że czasami jemy 2x w tygodniu, ale my bardzo lubimy. Najmłodszy synek jeszcze uczy się tego smaku, zje ale czasem muszę przemycić pod ziemniaczkiem np ;)
U mnie ryba to głównie na parze, z cytrynką i sama w sobie jest cudowna. Najbardziej lubię dorsza i łososia. Do tego jakiś sosik i ziemniaczki i super obiad, szybki i mało pracochłonny.
Rena - z dorsza kupujesz polędwicę czy filet? Świeży czy mrożony? Skusiłam się raz na polędwice z dorsza, mrożone i kurcze nie zachwyciły mnie, takie bez smaku... możliwe że jakoś słabi przyprawiłam ;)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.