Bo niedojrzałe smakuje jak mydło, ja też kiedyś z ciekawości kupiłam i mi nie smakowało. Dopóki w pracy koleżanka mnie nie poczęstowała sałatką z pysznym dojrzałym awokado. Wtedy zaczęła się moja miłość ![]()
Bo jak jest niedojrzałe to tak smakuje
tzn nie wiem jak smakuje mydło ale jakbym miała zgadywać to właśnie tak bym obstawiała ![]()
@chloria @Mamusia22 @SylwiaMK czyli babcia miala racje
no tak po czesci , ale miala ![]()
A co Cię skłoniło do tej operacji? Płaciłaś za nią czy miałaś na NFZ jakoś? I są efekty wizualne od razu? Musisz jakoś specjalnie jeść? Bardzo mnie ten temat ciekawi ![]()
No właśnie też mnie to ciekawi, opowiedz nam coś więcej ![]()
Podeszłam do operacji, bo nie umiałam schudnąć latami. Byłam zdrowa - wyniki książkowe, a waga niestety cały czas wysoka. Diety działały na moment, a później efekt jojo… Nigdy nie chciałam leczenia farmakologicznego, żadnych zastrzyków, tabletek itd.
Operacji też bałam się, bo myślałam że to tylko dla osób które ważyły 200/300kg jak w programie Wielka waga. Ale gdy 3 lata temu, tuż przed ślubem dostałam krwotoku z dróg rodnych, nikt nie wiedział co mi dolega. I pewna Pani Profesor, powiedziała że możliwe że to początki endometriozy i czy rozważałam kiedyś taką operację. Zaczekam czytać i zgłębiać temat. I po pół roku umówiłam się na konsultację.
Cały proces przygotowania i operacji był na NFZ. Przed operacją było szereg badań i konsultacji z różnymi specjalistami, nawet z psychologiem (trwało to 9 miesięcy). Do operacji trzeba było schudnąć ok 10% masy swojego ciała - było to bardzo ciężkie, ale udało się!
Dieta po operacji musi być bogata w białko. Jest to ciężkie, z racji tego że posiłki są bardzo małe.
Efekty są stopniowe, tak jak przy odchudzaniu - mi proces zajął rok i schudłam 45 kg. 🩷
@chloria I tak od wstępnej diagnozy związanej z endometriozą doszłaś do zmniejszania żołądka ?
A jak dochodziłaś do sobie po operacji? A sama operacja była na NFZ? Czy płaciłaś? Pytam bo od jakiegoś czasu mój mąż mi o tym truje żeby poszedł na taką…. Jak poszukiwałaś lekarzy?
A tarczycę miałaś cały czas w porządku?
Od wstępnej diagnozy związanej z endometriozą do decyzji o zmniejszeniu żołądka doszłam właściwie dopiero po wizycie u pani profesor. Wcześniej w ogóle nie brałam takiej opcji pod uwagę, ale to ona zasugerowała mi, że może to być jedna z dróg poprawy zdrowia. To był moment, w którym zaczęłam się tym interesować i na poważnie rozważać taką decyzję.
Po operacji byłam na zwolnieniu lekarskim przez około miesiąc, żeby spokojnie się zregenerować. Sam powrót do formy przebiegł u mnie dość szybko, chociaż wiadomo – organizm potrzebuje czasu. Najbardziej odczuwałam spadek energii i taką „wolniejszość” w codziennym funkcjonowaniu, ale to jest normalne przy bardzo małej ilości jedzenia na początku.
Operację miałam w całości na NFZ, nic nie płaciłam. Zakwalifikowałam się do programu KOS-BAR, dzięki czemu miałam zapewnioną kompleksową opiekę – wszystkie badania, konsultacje z dietetykiem i psychologiem były w ramach programu.
Jeśli chodzi o szukanie lekarzy i ośrodków, to najwięcej pomogły mi grupy na Facebooku związane z operacjami bariatrycznymi. Ludzie dzielą się tam swoimi doświadczeniami i polecają sprawdzone miejsca w konkretnych województwach, więc łatwiej się odnaleźć. Ja byłam operowana w Jaworznie u dr Noconia i też jest grupa dla pacjentów z tego ośrodka, gdzie można znaleźć dużo przydatnych informacji.
@Magdallenka0897
Byłam przebadana u endokrynologa od stóp do głów. Były badania krwi podstawowe, hormonalne itd oraz USG tarczycy. Nic nie wykazały ![]()
Bardzo dziękuję za tak szczegółowe opisanie tego. Popatrzę z ciekawości i poczytam trochę na ten temat. Lekarz rodzinny chce zrobić właśnie mojemu mężowi badania i pomyśleć o tym by go włączyć w terapie „kłocia” no ale tam też są skutki uboczne więc trzeba się zastanowić w którą stronę iść bo coś trzeba zrobić z tym tematem bo sama dieta niewiele mu daje.
Jeszcze raz wielkie dzięki za informacje ![]()
To może to jakieś rodzinne ? Już takie geny?
A że tak spytam czemu miałaś pomniejszony ? Jak to jest ? Pomniejsza się bo się ma za duży apet i więcej się je czy dla czego to się robi ? Bo tak zawsze mnie to ciekawiło
Aaaa ok edit . Nie doczytałam że wyjaśniłaś dla czego ![]()
jestem bardzo w tyle z tematami nie jestem na bierząco ostatnio ![]()
Dziś byłam w biedronce i też mają te awokado w siateczce za 12.99 zł ![]()
O dobrze wiedzieć. Ja dziś byłam w Stokrotce i kupiłam jedną sztukę bo były na promocji zobaczymy
Ooo a u mnie w stokrotce takich nie mają
Jak pysznie , nie zapominaj wstawiać . Inspirujesz do zdrowego jedzenia 🩷
Ja bym jeszcze szczypiorek dodała
uwielbiam ![]()
![]()