Anemia w ciąży

Anemia spotyka co 2 kobietę w ciąży, czyli jak pokazują statystyki dotyczy prawie 40% przyszłych mam. Chociaż jest czymś powszechnym, czasem może prowadzić do powikłań, a nawet stanowić zagrożenie dla płodu. Dlatego warto już od początku ciąży zadbać o prawidłową dietę i pozostawać pod opieką lekarza, a przede wszystkim regularnie wykonywać badania krwi!

Przyczyny i diagnoza anemii w ciąży

Do najczęstszych przyczyn anemii ciężarnych należy zaliczyć niedobór żelaza. W ciąży wzrasta zapotrzebowanie na ten składnik, a poza tym może dojść do zaburzeń czynności przewodu pokarmowego i zmniejszonego jego wchłaniania...

Ja przed zajściem w ciążę łykałam nie tylko kwas foliowy ale i magnez i żelazo . nigdy nie miałam problemów z anemią ale w ciąży jest wszystko możliwe , dziecko wyciąga bardzo dużo witamin z organizmu matki więc trzeba kontrolować .

nigdy wcześniej nie miałam problemów z anemią, no ale niestety w połowie ciąży mnie dopadła pomimo łykania witamin i stosowania diety bogatej w witaminki

ja tez miałam anemie ale szybko mi mineła

ja znam dziewczyne co miala anemie byla pod scislym nadzorem lekarza a bo z anemia nie ma zartow szczegolnie w ciazy

ja nie miałam anemii ale trzeba uważać

ja jem bardzo dużo mięs i warzyw aby nie załapać anemii…

ja tez dużo jadłam a jednak złąpałam

ja żelazo po porodzie musiałam brać bo coś z krzepliwością krwi było nie tak

Ja anemi w ciąży nie miałam ale za to po niej to mi się długo utrzymywala. Teraz jest wszystko ok.

często tak jest że po porodzie ma się anemie i trzeba uzupełnić niedobory witamin które maluch dalej pobiera podczas karmienia piersią

ja już muszę brać żelazo bo lekarz sugeruję anemie po porodzie … także myślę iż po porodzie tez będę musiała zażywać choć zależy dużo od tego ile krwi stracę…

milekarz kilka leków przepisał po porodzie ale je przestałam brac bo mała źle reagowała

no dobrze, ale z anemia można poradzić sobie dietą. a jak z grzybicą? http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/608/infekcji-pochwy-w-ciąży-nie-wolno-leczyć/ bo leczyć się ponoć nie powinno…

z grzybica rowniez mozna sobie poradzic anemia tez nie jest dobra i nie kazdemu pomoze wylacznie dieta.
Nieleczona anemia może doprowadzić do wyniszczenia organizmu szcegolnie w ciazy

ja na anemie mialam przepisane zelazo

To prawda. Gdy ma się anemie przepizuja żelazo. Lecz z tego co wiem bo tak było u mnie nie każde żelazo organizm przyswaja. Z tego też powodu bardzo długo utrzymywała sie u mnie anemia.A o tym że nie każde żelazo może przyswajane przez orgtanizm dowiedzialam sie od położnej.

ja miałam tylko lekką anemię w ciąży

ja na anemie mam dobrą metodę i sprawdzoną u mojej mamy anemia objawiła się ze zbyt niskiego żelaza wiec zaczęła stosować prosta zdrową metodę kupiła 30 gwoździ w sklepie z takimi rzeczami długich i jabłka i codziennie na noc wbijała te gwoździe w jabłko a rano wstając wyciągała i je jadła po dwóch tygodniach wyniki maiła fenomenalne POLECAM

marzena_161 a co to ma sie do anemii bo nie bardzo wiem ?