Kochane Mamy, może moja porada nie będzie "elaboratem naukowym" jednakże chciałabym poruszyć problem pomijany w tematach "ciążowych" - mianowicie badania piersi w okresie ciąży i karmienia.
Kochane Mamy, może moja porada nie będzie "elaboratem naukowym" jednakże chciałabym poruszyć problem pomijany w tematach "ciążowych" - mianowicie badania piersi w okresie ciąży i karmienia.
To prawda. Ja się przyznam szczerze bardzo rzadko badam piersi…a ostatnio wogóle. czasie ciązy jakby mnie ktoś dotknął do piersi to by dostał w nos…I fakt żaden lekarz nie sprawdzał mi piersi. A słyszałam kilka opowieści, że w czasie laktacji dziewczyny miały jakieś guzki.
Mnie lekarka też nigdy nie badała piersi. Ale ja jestem na tym punkcie przewrażliwiona. Miałam usuwane 3 guzki piersi. 4 zniknął gdy zaszłam w pierwszą ciąże od tej pory mam spokój
j a raz miałam mamografię, nic przyjemnego, a mojamama ma rózne guzy i guzki- m.in. brodawczaka, wiec ja tez powinna, muszę sie za siebie wziąść
potwierdzam ,badanie piersi bardzo ważna sprawa,staram się robić regularnie sama,na każdej kolejnej wizycie u ginekologa proszę również o to moją panią doktor
Mnie w obu ciążach piersi nie badali. Ale na szczęście sama umiem to robić
mi tez nie badali piersi…
a co do piersi to mi tez nie badali ale za to ja badam sobie sama
no wlasnie obowiazkowe a badali tylko na poczatku na pierwszej wizycie gdzie potwierdzil sie fakt ciazy pozniej zero zainteresowania ta strefa
u mnie pierwszego guzka właśnie znalazł mój mąż (wtedy jeszcze chłopak ) następne już sama znajdowałam on potwierdzał miże są. Po operacjach cały czas był przy mnie. Jest kochany. A biopsja boli bardziej niż wycinanie guzka(przynajmniej mnie bardziej bolała )
Ja nie robiłam, ale ostatnio zbadałam sobie pierwszy raz piersi od nie wiem kiedy i znalazłam guzka wielkości orzecha laskowego. W przyszłym tygodniu jestem umówiona na USG właśnie…
U nas w rodzinie są skłonnosci do włókniaków i torbieli, więc pewnie jest coś na rzeczy.
Ja nie robiłam bo jeszcze karmię a wtedy ciężko coś zobaczyć
grace spokojnie najwyżej Ci to wytną a może samo zniknie. Mnie jeden sam się wchłonął a 3 mam wycięte. Niestety blizny są widoczne
Lepiej sie zbadać niż sie martwić . Moja koleżanka na jakiś guzek od 14 lat , bo tyle ma jej córka . I tak sie panicznie boi diagnozy ze do tej pory nie poszła się zbadać. Ciągle żyje w strachu. To trochę bez sensu , bo może to nic groźnego.
moja kuzynka tak dla towarzystwa posła do ginekologa i całe szczęście bo się okazało, że miała już dosć groźne stadium raka… na szczęście to jeszcze było w pore zdiagnozowane i teraz jest szczęśliwą żona i mamą
Niestety nie mam nawyku badania piersi regularnie… Robie to sporadycznie… Ale gdybym wyczuła cokolwiek - w sekundę dzwoniłabym do mojego gina:)
Dobrze że mój gin za każdym razem bada piersi bo ja tego nie potrafię robić
Poproś go, żeby Ci pokazał, objasnił…
Jak przestaniesz chodzić często do gina - przyda się samokontrola
Ja sama znalazłam guzka, okazało się, że jest ich więcej i po biopsji powiedziano mi, że to pozostałości po zapaleniu piersi.
mi lekarz nie badał piersi, sporadycznie sama to robię
u mnie samokontrola nie zdaje egzaminu, bo tkankę mam bardzo zbitą i w guzkach…co rok mam robione usg
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.