Bezpieczne leki dla kobiet w ciąży

W czasie ciąży może Cię spotkać wiele niemiłych niespodzianek jak: ból głowy, zęba, przeziębienie czy zatrucie pokarmowe. Co w takim przypadku zrobić, skoro na każdym kroku słyszysz, że w okresie ciąży przyjmowanie leków jest niebezpieczne? Wziąć i ulżyć sobie w cierpieniu czy czekać, aż samo przejdzie? A co z lekami, które trzeba brać z konieczności, gdy masz np. cukrzycę ciążową?

ja niestety miałam dosyc uciązliwy problem w ciązy tj. w drugim trymestrze nabawiłam sie infekcji pochwy i musiałam miec przepisane globulki ale na szczęście wogóle nie zaszkodziło to córci

Ja na szczęście nie miałam infekcji i nie brałam żadnych leków.

ja niestety ostatnio złapałam przeziębienie, dość łagodnie je przeszłam, a stosowałam tylko naturalne leki tzn, wit C, wapno, wodę morską na katar i piłam herbatę z cytryną:)

ja też nie miałam na szczęście problemów ze zdrowiem

Aleksa to dobrye zrobias ze ni bralas innzch lekow.

Najważniejsze to zeby nie brać leków bez konsultacji z lekarzem.

U mnie niestety pod koniec ciąży przyplątały się infekcje grzybiczne - koszmar:(

najlepiej jest stosowac tylko naturalne leki

ja na szczescie nie musialam stosowac wielu lekow w drugiej ciazy za to w pierwszej bylo ich wiele lykalam tabletke srednio co 2 godziny ale najwazniejsze jest by skonsultowac sie z lekarzem

Też słyszałam ze szpitale róznie podchodza do karmienia ale nic na siłe jak ktoś nie chce karmić piersią to nie ma co zmuszać bo nie każdemu idzie łatwo leżałam z taką panią która bardzo się namęczyła aby syn złapał jej piers nawet położne dały jej spokój ale gadania było o nie miara

ja wlasnie dostałam leki w 6 mieicu ciazy na podtrzymanie bo zaczelam miec skurcze

Rozumiem że są różne sytuacje zdrowotne na które nie mamy wpływu ale ja w okresie ciąży ograniczałam leki do minimum i tego życzę każdej kobiecie. A w okresie przeziębienia stosowałam czosnek (naturalny antybiotyk) z mlekiem i miodem który rozgrzewał mnie w nocy:) do tej pory staram się kurować w naturalny sposób w ten sposób nie mam wyrzutów sumienia że faszeruję się nie potrzebnymi lekarstwami, jeśli nie ma takiej potrzeby…

i co najważniejsze zawsze ale to zawsze skonsultować każdy lek, domowe sposoby i recepty z lekarzem

Niestety ja w ciąży musiałam brać sporo leków, jak nie infekcje w moczu to kiepskie próby wątrobowe. Dotknęła mnie też cukrzyca, ale na szczęście wystarczyła dieta. Grunt, żeby być pod opieką lekarza, stosować się do zaleceń. No i nie brać nic na własną rękę.

To normalne ze nikt chyba nie brał by leków dla zabawy w koncu chcemy urodzić zdrowego maluszka ale czasem matki biorą na podtrzymanie cała ciąże leki i pewnie nie jest im łatwo tylko chcą mieć pociechę ale nie jest to takie proste

Kazda mama zrobi wszystko dla zdrowego maleństwa. Niestety przyjmowanie leków w ciaży to czasami konieczność.

U mnie przy pierwszej ciąży miałam jakieś słabe wyniki moczu, a przy drugiej ciąży lekarz przypisał mi leki i było ok :slight_smile:

Ja musiałam brać leki na obniżenie ciśnienia przez 2 miesiące.

Ja praktycznie przez całą ciąże musiałam łykać tabletki ale bez nich pewnie bym nie donosiła do 38 tygodnia mojej dzidzi:)