BLW od kiedy

Warto zacząć od pokarmów takich jak warzywa, owoce, kaszek ryżowych lub zbożowych. Pamiętaj, że na początku owoce i warzywa powinny być ugotowane i dokładnie zmiksowane. Używaj łyżeczki, która jest dość płaska – nie będzie to sprzyjało wycieraniu jej o górną wargę – to dziecko ma się nauczyć ściągać pokarm z łyżki.

z ta łyzeczką to fakt z płaskimi  lepiej sie karmi bynajmniej na poczatku ;) ja natomiast zainwestowałam w łyżeczkę silikonową którą na pierwsze karmienia okazała sie super;)  mała pojemnościowo zgrabna łyżeczka i właśnie taka nie zbyt wygieta

łatwiej dziecko łapie pokarm 

Też doświadczenia wiem że takie bardziej płaskie zdecydowanie lepsze przynajmniej na sam początek no i też jeżeli łyżeczka mnie jest za duża bo naraz nie damy dziecku nie wiadomo jak nie  dużej ilości pokarmu do buzi a taka mniejsza też zdecydowanie dla dziecka jest wygodniejsza

Jeśli ktoś zaczyna od blw to łyżeczka nie będzie potrzebna bo tu chodzi o to by maluch jadł wszystko sam i na początku wszystko je rączkami :) 

U nas początki blw były trudne więc łyżeczka też była w użyciu, polecam takie płaskie w Rossmann :) 

Dziecku łatwiej rączkami jeść 

Oj tak przy blw łyżeczka zbędna natomiast mimo wszystko dobrze ja dawać dziecku by po nią też sięgało. Wiadomo,że z początku służy ona do zabawy 

My mamy fajny komplet z bbox i ten widelec jest dosyć spoko na sam początek gdy dziecko uczy się nabijać. Mój ma 14 miesięcy więc już normalnym widelcem,ale tamten jets fajny i lyzef�

I lyzeczka jakby taka łopatka. 

Tak jak piszecie na początku lepsze są płaskie łyżeczki bo to ułatwia dziecku ściąganie pokarmu.

Niestety mu rodzice często dajemy posiłek na łyżeczce i nie czekamy aż dziecko je samo wciągnie tylko sami zabieramy ściągając jedzenie o podniebienie dziecka i ono go nie ściąga bo my to robimy 

My na początku mieliśmy zestaw sztućców z Babyono z ogranicznikiem żeby dziecko sobie nie włożyło za gleboko do gardła super opcja to jest jeszcze w zestawie jest etui a cena z tego co pamiętam też była w porządku natomiast teraz ma swój zestaw nieco mniejszy niż standardowy ale zwykłych metalowych sztućców łyżeczka ,widelec , nóż i łyżka kupiony w Dealz za grosze 

Mazia ciekawy ten zestaw :) 

Ten z babyono też kojarzę i chyba musimy jakiś kupić niedługo żeby właśnie sama próbowała jeść 

a wg mnie toche drogi jest ten zestaw;( ale jesli by sie sprawdził;/ moja ma 10 miesiecy i póki co próbuje jesc małymi plastikowymi łyzeczkami ;) 

mamaLaury takie sztućce mini widziałam dziś w pepco;) taki zestaw cały ale ceny nie pamietam czy dobrze widziałam ale coś około 20zł w dziale gdzie butelki smoczki;) 

Aniss zgadzam się jest drogi, ja akurat wygrałam sama bym takich nie kupiła, ale to fajna opcja. Mój już teraz je tymi większymi z rossmana, ale metalowymi. Dziś odebrałam te z lovi to one są naprawdę płaskie i takie dosyć wąskie. Jeszcze ich młody nie dostał do jedzenia, ale kolory już podzielone pomiędzy dzieci bo córka też chciała :D zresztą talerz dla niej, miska dla brata i pod kolor łyżeczkę dała no i kubek dla niej :D 

U nas te łyżeczki się sprawdzają 

Mazia jest czym dzielić więc fajnie, że i Córka i Syn zadowolony. Te sztućce wyglądają spoko, fakt drogie w końcu to bbox więc nie ma co się dziwić, ale może się sprawdza. 

Moja ma takie płaskie z canpolu;p ale właśnie czas na ich wymianę, bo zębami ładnie je porysowała;p

Mazia moze ja tez tak podziele ;) łyzeczki podobne sa w rossmanie tyle ze krotsze tutaj musi byc ulatwienie jak sie jednak karmi ze sloiczka ja wole podgrzewac obiadki w miseczkach ale jesli ktos woli opcje sloika to nie bedzie problemu z pobieraniem obiadku ze sloika ;) 

Te łyżeczki z lovi są świetne :) bardziej płaskie niż z Rossmanna 

Ja teraz żałuję że nie mam całego kompletu tylko same łyżeczki hehe. Ale może kiedyś dokupi te miseczki bo są śliczne

łyżeczki właśnie trochę za małe dla mojego syna już są bo on z większych jada, ale do słoiczka super się nadają bo są długie i łatwo się je wyciąga, a że księciunia wczoraj nimi karmiłam bo mi resztka została to dodałam mu do kolacji to powiem tak, że łatwo się nimi podaje jedzenie dziecku . Myślę, że na sam początek są super :)

Te drogi są super jaką właśnie pierwsza łyżeczka bo tak jak piszecie fajnie wyciąga się ze słoiczka można pomieszać obiadek i są fajne płaskie więc nie nabiera się za wiele. Ale myślę że długo nie posłużą

Lyzeczki sie sprawdza swietnie jako pierwsze łyzeczki dla niemowlaka przy rozszerzaniu diety  jak dziecko jest juz wieksze umie juz ladnie zjadac z lyzeczki i je wieksze porcje to ta lyzeczka trzeba sie jednak namachac;)

Jesli chodzi o rzadkie zupki to tez duzo na lyzeczce nie bedzie, tutaj za to swietnie sie sprawdza lyzeczki canpola sa bardziej pojemne ;) osobiscie mi nimi na czas obecny najlepiej sie karmi;)