Ja mam straszny ból w biodrach po nocy, jak za długo leżę na jednym boku. W zależności od tego na którym, to bardziej boli z tej strony. Z pierwszej ciąży już pamiętam te dolegliwości, wtedy lekarz mówił że się wszystko rozluźnia przez hormony, żeby łatwiej było urodzić malucha. Takie uroki ciąży chyba…
Dziewczyny ja ogólnie mam problemy z biodrami od urodzenia ale nie wiem czy to przez moja chorobę czy to jakis objaw w ciąży? Bo w pierwszej ciazy przy synku nie bolały mnie tak biodra, a teraz wystarczy ze długo pochodze i juz bola mnie biodra a juz nie mówiąc ze jak cos robie przez pare godzin i siade sobie to jak chce wstać tp tak bolą mnie biodra ze ledwo mogę wstać tak mnie bola biodra, czy któraś z was tak miała?
ja również miałam takie bóle bioder po prostu w ciąży spojenie trochę się rozszerza stąd może być taki ból ale też może być to jakiś ucisk na nerw przez malucha szczególnie jak już jest duży i wciska się w kanał czyli biodra też pamiętam że miałam tak że nawet chodzenie było problemem często. najlepiej byś powiedziała lekarzowi na pewno uspokoi cie jak dostaniesz informacje od lekarza tzn ze wszystko ok i normalne to jest.
Aissa przy pierwszej ciazy nie mialam takiego bolu bioder jak mam teraz, mimo miewalam bol bo choruje ba biodra ale nigdy nie bolalo mnie az tak ale zapytam ginekokoga ale nie wiem czy cos doradzi , reumatolog powiedzial ze moge tak miec bo w ciazy cialo sie zmienia i tez dziecko bierze z matki wapno, ale na pewno jeszcze nie dzieciatko uciska bo jestwm dop w14tyg. Ale zapytam gin. Moze faktycznie przez ciaze i oby niz zeby moja choroba miala sie pogarszac.
może już się rozchodzi spojenie czasem się tak zdarza. ewciaos ja miałam normalnie tak że mnie blokowało nie mogłam iść bo bolalo. może być ze wapna mniej przez ciążę warto zrobić badania ale na pewno warto też powiedzieć lekarzowi prowadzącemu ciążę bo może coś doradzi w końcu zna sytuację lepiej
ewcia moja przyjaciółka ma również podobne problemy do Twoich, chodzi również do reumatologa ponieważ ma ogólnie problem ze stawami w tym właśnie biodrowym. W ciąży wyraźnie ból się powiększył, ulgę przynoszą jej ćwiczenia na orbitreku ale ona jeszcze przed ciążą ćwiczyła. Pytała się swojego lekarza prowadzącego ciążę i powiedział, że nic się poważnego nie dzieje tylko właśnie stawy się rozluźniają. W moim przypadku ból bioder pojawił się w trzecim trymestrze, ale to był normalny objaw.
Bardziej mnie to zaniepkoilo ze bedac w pierwszej ciazy nie mialam takich bolowy bioder i wlasnie bardziej bym ten bol zrozumiala jakby to byl 3trymestrz, ze dziecko duze itp,a tu dop 14tydz, ale mam nadzieje ze bedzie wszytko dobrze, wizyte mam Juz w wtorek to zapytam ginekolga, dziekuje wam dziewczyny za slowa otuchy;-)
ewciaos każda ciąża inna wiec zupelnie inne objawy moga wystapic moze byc zupelnie inaczej a mi dodatkowo lekarz mówił że w kolejnej ciąży można czuć trochę bardziej niedogodności niż w 1 z racji że już raz spojenie się rozchodzilo w drugiej może być gorzej jeśli chodzi o biodra bo ciało już wie co się z nim dzieje bo za 1 razem to była nowość nie wiem ile w tym prawdy ale coś w tym jest
Aissa moze masz racje i dzieki za pocieszenie;-) i mam nadzieje ze jest jak piszesz i bedzie wszytko dobrze i ze mna a zwlaszcza z moimi biodrami jak i z dzieciatkiem;)
musi być dobrze ale powiedz na wizycie ginekologowi lepiej żeby sprawdził czy wszystko ok no i może coś poradzi
Aissa niestety ginekolog nic nie poradzil powiedział ze jakis zbieg okoliczności i może cos w pogodzie bo juz kolejna osoba skarzy się na bol bioder i tyle i nic więcej.
miałam ból jednego biodra, ale to było przejściowe. Cierpiałam w połowie ciąży i było związane właśnie z leżenie na jednym i tym samym boku.
szczerze tak wlansie myślałam że nic na to nie poradzi bo to normalne w ciąży i nie ma na to w sumie pomocy jedynie trzeba poćwiczyć trochę biodra jeśli taki ból się zaczyna i tyle .
Myślę, że to normalne, ale najlepiej powiedz o tym lekarzowi. Chyba też miałaś cc z tego co kojarzę. W drugiej ciąży po cc, też odczuwam więcej jakby dolegliwości niż w porównaniu z pierwszą ciążą. A przy Twojej chorobie ciąża tylko potęguje ból.
Warto rozruszać się, poćwiczyć, porozciągać. Jeśli ból nie ustępuje bądź się nasila, dobrze skonsultować się z lekarzem
Dziękuję dziewczyny za rady, moze faktycznie to przez ciążę i tak juz będzie a bede najwyżej cwiczyla biodra, i mniej chodziła bo ja duzo chodzę;-)
O tak trzeba trochę przystopowac z chodzeniem skoro takie bóle później są to było zalecenie by spacerować ale powoli. ja często miałam tak że po spacerze takim dość intensywnym szybkim i długim biodra dawały znać wlansie więc warto trochę przed odpoczynkiem biodrami poruszać i odpocząć.
Mnie biodra pod koniec bolały. Warto trochę poćwiczyć, porozciągać, pomasować. Lepiej chodzić wolniejszym krokiem
jak zaczyna się w biodrach ból warto rozchodzic powoli i wlansie zrobić krążenia biodrami czy coś by wlansie nie dopuścić do tego by blokowały się biodra. Sama zmagam się często z takim blokowaniem ból że nie da się iść czasem ale wlansie chodzenie powoli pomaga
Dokładnie Aisa. Warto tez wykonywać ćwiczenia, krążenia biodrami. Najgorzej jest jak się zależy bądź zasiedzi. Powinno być się ciagle w ruchu