Witajcie, jestem trzy tygodnie po porodzie SN i od początku dokucza mi ból kości ogonowej. Teraz jakby się nasiliło, nie mogę długo siedzieć, mam problem nawet ze spaniem. Nie wspominając o załatwianie potrzeb fizjologicznych gdzie każde parcie sprawia mi ogromny ból.
Kość ogonowa zaczęła mnie boleć jeszcze w ciąży jakoś dwa tygodnie przed porodem.
Czy któraś z was miała podobną sytuację? Jak sobie radziłyście?
Czytałam w internecie różne artykuły, ale najlepszą wiedzę mają mamy które przez to przeszły :)
Mi bolało w ciąży po ciąży jakoś to minęło. Samo..myślę że jak boli to starać się jak najmniej siedzieć bo chyba wtedy najbardziej się nasila a leżeć żeby nie obciążać tej kości.
ja po porodzie miałam problem z trudno gojącą się raną po rozerwanym kroczu, szukałam pomocy i kiedyś fizjoterapeuta zainteresował mnie vagiwell do rozszerzania pochwy, wtedy pomogło
Często po porodzie sn tak się dzieje.Ta kość podczas porodu dużo"przechodzi".To chyba taki standard przy tych porodach.Ja też miewałam bóle tej kości po porodzie ale nie był tak dotkliwy jaki męczył mają siostrę.
Ale on własne miał takie bóle kości ogonowej i okazało się że miał przepuklinę. Może warto zrobić sobie prześwietlenie i sprawdzić jaka jest przyczyna bólu.
Pewnie tak, tym bardziej że poród był ciężki. Niby córką nie była duża bo ważyła 3240 ale skurcze były krótkie dlatego trochę się męczyłam.
Najbardziej interesuje mnie jak sobie z tym bólem radzić. Niechce brać leków. Okłady pomagają na krótko. Położna powiedziła żeby kierować się do ortopedy albo fizykoterapełty.
Możliwe że jest to spowodowane zbyt dużym odgiecim kości podczas porodu, ale są też przypadki gdzie dochodzi do kręcenia, zwichniécia bądź złamania kości ogonowej.
Kaczmarkowa u mnie tez pojawił się ból, co prawda nie kości ogonowej, ale czesci lędźwiowej kręgosłupa. Chodziłam na zabiegi. Przyjęłam serię 5 zabiegów przez 10 dni i przez pół roku nie odczuwałam takiego dyskomfortu. Niestety NFZ pozwala na jedna taka rehabilitacje w ciągu roku i korzystałam z takiej możliwości. W ciąży i teraz kiedy synek jest mały, niestety nie mam możliwości się zapisać, ale może w przyszłym roku, z tym że termin oczekiwania jest dość długi.
Może w Twoim mieście jest możliwość skorzystania z masaży bądź innych zabiegów?
Co prawda na jednym turnusie można mieć max 5 zabiegów w sensie w dzień ale ja jak jedna zaczynam rehabilitację to już zapisuję si do pani dr do poradni i znów mnie zapisują bez problemu na następną tylko warunkiem jest ze trzeba skończyć bądź zacząć turnus by znów się do poradni zapisać
Aisa tak. W tym ośrodku jest wielu chętnych i można odbyć reh tylko raz w roku, nie wiem czy te limity są uregulowane przepisami. A jak byłam się zapisywać w 2018 r to zapisy były na 2020. W ośrodku blisko mnie były tez jakiś czas zapisy na NFZ to zrezygnowano z kontraktu i są tylko prywatnie. Ale póki co i tak nie mam zrobić co z synkiem wiec się nie zapisuję.
Ja bym proponowala udac sie do fizjoterapeuta albo chociazby zadzwonic na poczatek i sie poradzic a on albo umowi na konsultacje albo pokieruje dalej i moze warto by bylo tez porozmawiac w tej sprawie z ginekologiem moze on cos podpowie bo to bez sensu zebys sie teraz meczyla
Nasiadówki na ból kości ogonowej raczej nie pomogą...
Mnie też bolała kość ogonowa, kiedy byłam w drugiej ciąży. Nie mogłam usiedzieć w jednym miejscu dłużej niż 15 minut. A po upłynięciu większej ilości czasu, nie potrafiłam wstać, tak bolało. Minęło po prostu z czasem. A Tobie poradziłabym, żebyś udała się może do fizjoterapeuty, który by się znał na rzeczy. Nic innego mi nie przychodzi do głowy.
Kaczmarkowa a nie masz też problemu z kręgosłupem? Bo może to też być przyczyną ja bym poszła do lekarza rodzinnego rtg zrobić by zobaczyć czy np kość nie pękła bo może być też mikro uraz i taka przyczyna więc warto to sprawdzić ja kiedyś miałam też taki ból po porodzie też był problem do dzis nieraz jeszcze czasem się objawia tyle że u mnie wchodzi jeszcze na biodra i też nie do końca wiadomo skąd ale lekarka z poradni rehabilitacyjnej mi powiedziała że być może nerw jakiś tamtędy przechodzący jest uciśnięty i stąd też taki efekt.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.