Ból porodowy - wszystko co musisz wiedzieć

@Patrycjaw25 A używalas tych plastrów, bo dokładnie te o których piszesz polecała mi fizjo na mobilizacji :grin:
@MamusiaNM przede mną na przyjęciu do szpitala na cc była przeziębiona dziewczyna, modliłam się żeby z nią na pokoju nie wylądować, bo kaszel po cc to jak tortury :see_no_evil:

1 polubienie

Uzywalam ich 5lat temu. Sa bardzo dobre i rzeczywiscie delikatnie ta blizne rozjasniaja. Widzialam w Doz ze sa tez masci zamiast plastrow.
Kaszel po CC to jest dramat… ale ja sie chyba bardziej kichania obawiam :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth::pensive:

@Mama.Wiki cos takiego mialas ? Jak czesto go zmienialas?

U nas na szkole też położne mówili o tym plastrze miodu, że jak będziemy miały wskazania do CC to świetna sprawa bo nic się nie obciera i nie ciągnie

@Hedwiga nam mówili, że ten opatrunek jest dopóki nie zdejmie się szwów chyba że się szybciej zabrudzi to się go wymienia

@Hedwiga dokaldnie taki, nie zmienia sie go, przyklejają zaraz po cięciu i on sie trzyma. Mi mówili żeby go mieć do zdjęcia szwów chyba że mi sie w domu odklei czyli ja go miałam 9 dni mniej więcej. . oczywiście trzeba kontrolować i lekarze codziennie na obchodzie patrzyli czy tam sie nie sączy nic czy krew nie leci itd.

1 polubienie

Tak używałam i są świetne blizna jest mniej widoczna , i nie ma zrostów .polecam jak najbardziej ja dwa miesiące po porodzie efekt jest świetny. Na Allegro kupisz za ok 70 zł w aptekach stacjonarnych jest dużo drożej .

Jej ja pamiętam jak po pierwszej cc nie byłam tego świadoma jaki to ból po kichnięciu i tak sobie pewna siebie kichnęłam no myślałam że pęknę :confounded::confounded:

@Kiidsweet
to tez sobie “dobrze zrobiłaś”
kichanie tylko z glowa na boku i trzymaniem rany
ale na początku niestety mało kto to wie i cierpi jak ja z kaszlem

Przy pierwszym porodzie nie korzystałam z żadnej z metod łagodzenia bólu. Drugiego porodu bałam się okropnie bo wiedziałam co mnie czeka… nie potrzebnie bo poród trwał godzinę :face_with_hand_over_mouth:
Nie działo się nic, po przebiciu wód dostałam takich skurczy że rozwarcie zrobiło się nagle na 7/8 cm. Skorzystałam ze znieczulenia, dostałam je praktycznie od razu. Prawdopodobnie gdyby nie to to mała urodziłaby się znacznie szybciej. Ale nie żałuję i polecam❤️

@Mama.Wiki @Wesola95 dzieki dziewczyny za polecajke. Podpytam swoja ginekolog czy u nas w szpitalu tez takie sa jak nie na pewno sie wyposaze :heart:
@Kiidsweet kchniecie po CC porownalabym do skurczy porodowych :joy: tez popelnilam ten blad :heart:

1 polubienie

Tej techniki nauczyła mnie położna w szpitalu, na szczęście nie musiałam korzystać, na sama myśl mnie w brzuchu rwie :face_with_peeking_eye:

1 polubienie

A jaką czułaś różnicę ? Co lepiej?

Boli porodowych nie znam miałam dwie cc, to jeśli do tego porównujesz to nie Ciekawie jest :rofl::rofl:

1 polubienie

@Mimilili
ja akurat duzo różnych wskazowek znalazlam na internecie np dzieki kontom fizjo urogin na instagramie.
tam mozna tez duzo sie dowiedziec o maluszkach czy o sobie na niektorych wartościowych profilach

U mnie na oddziale była fizjo uroginologiczna i robiła instruktaż kichania i kaszlenia. Ale czasami w tym amoku się zapomni jak to trzeba uważać

1 polubienie

@daga1271
ja niestety przy poprzednim porodzie nie mialam stycznosci z taka osoba. moze dlatego ze niska referencyjnosc alno po prostu nie bylo lub przez przepelnienie na oddziale. ciężko stwierdzić
ale fajnie że coraz częściej sie słyszy ze mamusie dostaja taka pomoc po porodzie bo to jest wazne chociażby dla psychiki

Rodzilam 5lat temu corke w szpitalu Uniwersyteckim i jedyna “pomoc” jaka byla to polozna, ale to i tak z wielka łaska i w pierwszej dobie(bylysmy 8dni).
Obecnie jestem zachwycona, coraz wiecej porodowek oferuje i doradce laktacyjnego, urofizjo, czy nawet psychologa.

1 polubienie

Nie wiem dlaczego ale wydawało mi się, że szpitale uniwersyteckie właśnie mają pełno specjalistów, stażystów i ludzi chcących dzielić się swoją wiedzą. Raz miałam tylko styczność z myślę podobnym tworem :see_no_evil: - wyrywałam ósemkę w uniwersyteckim centrum stomatologii i byłam zachwycona podejściem i samym zabiegiem

To muszę o tym poczytać nie wiedziałam że można jednak temu ulżyć . :blush:

Pewnie duzo zalezy od jednostki i oddzialu :slight_smile:

1 polubienie