U nas dolegliwości brzuszkowe są rzadkością, ale jak się pojawiają to kładę córeczkę w pozycji na brzuszku na moich kolanach, albo nosze dziecko w pozycji brzuszkiem do podłogi i masuje jedną ręką brzuszek. Te sposoby pomagają naszemu Maluszkowi.
U mnie też dolegliwości brzuszkowe to rzadkość. Ale jak już to kładłam termoforek z pestek wiśni albo masowałam
U nas tez dolegliwości brzuszkowa na czasie niestety. Ale podejrzewam, że przyczyną jest nabiał. Po jakimś czasie syn zaczyna się prężyć, podkurcza nóżki, płacze. Wdrożyłem espumisan, jest poprawa. Wiem już że będę próbowała wyeliminować nabiał z diety.
Na jakiś czas można wyeliminować poobserwować ale potem trzeba wrócić do nabiału
U nas też był problem z brzuszkiem, przykladalam termoforek z pestek z wiśni i stosowalam esputicon. Jak długo było źle to pomagalam córce stosując windi katater. Nam właśnie lekarz powiedział że to może być od nietolerancji laktozy.
Mama Gratki jak u Was sytuacja z brzuszkiem ??
U nas też nie było ciekawie pomógł dopiero espumisan bobotic (delicol nie działał) i probiotyk biogaia mam nadzieje że sytuacja się już u was unormowała
Wykluczyłam nabiał i jest lepiej. Synek śpi dłużej i spokojnie, nie pręży się tak jak wcześniej choć niektóre potrawy które zjadam mu nie służą, wtedy je również eliminuje lub uważam. Stosujemy espumisan 3x12kropli, podaje tez probiotyk. Dziewczyny a jak długo podawałyście probiotyki?
Megg z mojej wiedzy wynika ze probiotyk mozesz podawac caly czas ciagiem nawet 6-8 miesiecy ja sama dosc dlugo podawalam mojej Malgosi ze wzgledu na Alergie pokarmowe i problemy zarowno brzuszkowe jak i z kupka …
Jaki probiotyk podajesz ??
Oliwia w szpitalu podawałam synkowi ffbaby (dostawałam go do rozpuszczenia w mleku), na wypisie ze szpitala zalecono aby kontynuować przez kolejne 14 dni. Niestety nigdzie nie potrafiłam go kupić więc przez 4 tygodnie podawałam dicoflor. Kilka dni temu udało mi się kupić ffbaby i właśnie ten teraz podaję.
Natomiast pytałam neonantologa jak długo podawać probiotyk to dr powiedziała, że wystarczy podać 14 dni po wyjściu ze szpitala, potem dziecko może już mieć kontakt z innymi bakteriami i nie ma potrzeby, aby podawać dłużej.
Niektórzy pediatrzy zalecają, żeby dzieciom urodzonym przez CC podawać probiotyki nawet przez kilka miesięcy.
Z naturalnych metod dobry jest ciepły termoforek, do tego masaż brzuszka kolistymi ruchami powinny nieco złagodzić dolegliwości.
Ja urodziłam przez CC i nikt nie mówił żebym podawała probiotyki
Ja profilaktycznie podawałam probiotyk oraz u nas właśnie sprawdził się termoforek, ja akurat stosowałam termofor z pestkami wiśni.
Termoforek z pestek wiśni też parę razy używałam
Taa dziewczyny termoforek już przerobiliśmy, masaże też. Działamy teraz na dłuższą metę żeby nie było wzdęć dlatego podaję espumisan i probiotyk (my mieliśmy zalecenie ze względu na cc i wcześniactwo). Syn skończył już dwa miesiące, a brzuszek podobno może dokuczać do trzeciego miesiąca lub nawet dłużej. Mam nadzieje że szybko się z tym uporamy.
Megg to oby jak najszybciej to minęło. Moja córeczka co prawda nie miała dolegliwości brzuszka ale za.ti ulewala. Każdy mówił po 3 miesiącach przestanie. A ja czekam i czekałam i okazało się że dopiero przestała jak zaczęłam rozszerzać dietę
Ważne jest zorientowanie się jaki jest powód bolacego brzuszka… może długi czas się nie wypróżniał to wtedy podaje się czopek gliceryny.
A tak to pomaga codzienny masaż, ogrzewanie termoforem lub suszarką brzuszek( tak by nie poparzyć ale ogrzać), obracanie na brzuszek.
Jeśli dziecko pryka to możliwe że są to niedojrzałe jelitka, przy tym to tylko pomoże probiotyk, ale też niekoniecznie bo jelitka poprostu muszą dojrzeć a di tego potrzebny jest czas.
U nas pomaga położenie córeczki na moich kolanach i wtedy brzuszek sam się masuje. Aletez pomocne jest noszenie maluszka brzuszkiem do dołu i masowanie w trakcie tego. Zazwyczaj dziecku się wtedy odbije, albo puści bączki i już lepiej. Pomocna jest też cieplejsza kąpiel dla brzuszka.
Nasza córeczka w prawdziwe nie miała problemów z brzuszkiem ale zawsze kiedy coś jej dolegało to pomagała ataka cieplejsza kąpiel wtedy łatwiej było ,,puścić gazy" albo noszenie w pozycji na samolocik i masowanie brzuszka.
U nas pomagało kładzenie córeczki na mnie brzuch do brzuszka