Oj to dolegliwość, która niestety chyba każdej przyszłej mamie dokucza. Jednak od niedawna popularne stało się oklejanie róznych partii ciała , typu brzuch, plecy, pępek, plastrami przez fizjoterapeutę. Ponoć bardzo pomaga.
Bardzo często w trakcie ciąży cierpi kręgosłup. Dzieje się tak, ponieważ inaczej rozkłada się ciężar naszego ciała i kręgosłup nie radzi sobie z nowym obciążeniem. Dodatkowym czynnikiem, który sprzyja tego rodzaju objawom jest wcześniejsza wada, która podczas ciąży nasila objawy bólu kręgosłupa.
Mi pomogło spanie na specjalnej poduszce dla kobiet w ciąży.
Spałam na rogale który dziś pelni funkcję siedziska dla corki
W pierwszej ciąży bóli kręgosłupa w ogóle nie odczuwałam za to w drugiej ciąży odczuwałam go systematycznie.
mnie pomagał basen i poduszka.
polecam masaże w ciąże, dają dużą ulgę.
Na bóle kręgosłupa i okolic żeber mi pomagał strumień ciepłej wody z prysznica. Koiło to ból na długo…
Mi lepiej było jak miałam odpowiednio ułożony kręgosłup.
nie miałam dużych problemów z kręgosłupem czasem bolał ale nie jakoś znacząco
ja od samego początku bardzo dbałam o kręgosłup i nie miaąłm problemów z bólami
Mi na szczęście bóle kręgosłupa w ciąży nie dokuczały.
u mnie był z tym problem. Jesli chodzi o basen to starałam sie unikac chloru
Kręgosłup obrywa podczas ciąży
w pierwszej ciąży miałam bóle kręgosłupa i teraz widzę że znowu się zaczyna … niestety taka chyba moja natura …
Mi czasami tylko dokuczaja te bole
u mnie bóle nie byłu dokuczliwe, wszystko do zniesienia
mi mąż codziennie masował kręgosłup
akurat teraz dla mnie artykół pisany , jak bym się nie położyła czy ustawiła to zawsze coś zaboli czy ukłuje
Mi ukojenie przynoszą tajpy, inaczej chyba bym nie wytrzymała z bólem kręgosłupa