Drogie Mamy… mam pytanie dotyczące Waszych, sprawdzonych sposobów uśmierzania bólu podczas ząbkowania.
Córce wyrzynają się pierwsze ząbki - dolne jedynki, praktycznie jednocześnie. Ma skończone 6 miesięcy, więc to już ten czas. Przeczytałam poradę dotyczącą ząbkowania, ale jestem ciekawa jak Wy wspierałyście Dzieci w tym bolesnym czasie.
Nam pomaga Dentinox, żyrafka Sofie (jestem miło zaskoczona, jak bardzo lubi ją moja Córka!), gryzaczki wodne od Canpola (niebieska łapka z wypustkami i żółty wróbelek otrzymany w prezencie w pakiecie od Związku Zawodowego - oba rewelacyjne: https://canpolbabies.com/pl/produkty/produkt/908 https://canpolbabies.com/pl/produkty/produkt/251
Teraz, kiedy ząbki już powoli widać, ogromną ulgę przynosi jej masowanie szczoteczką silikonową:
Wieczorek, podczas toaletki aplikuję na nią odrobinę żelu Dentinox i masuję - baaardzo to lubi.
Nam ząbkowaniu nie towarzyszyła gorączka, ale mimo to przez trzy najbardziej bolesne dni podawałam Córce popołudniami Pedicetamol.
Jakie są Wasze sprawdzone sposoby, bo naczytałam się np. o skórce z chleba… i jestem ciekawa, co Wam pomaga podczas tych… nie ukrywajmy trudnych chwil?
Zabkowanie wlasnego dzieciątka jeszcze przede mną, ale ja skórki od chleba i tak nie polecam jest za twarda i niunia może pokaleczyc sobie delikatne dziąsła. Gryzac skórkę często zdarza się to nawet dorosłym.
Żele na ząbkowanie to chyba najskuteczniejsza metoda łagodzenia bólu, choć działają one około godziny. Moja siostra przy synku stosowala żel z wyciągiem z tymianku albo rumianku (jedno i drugie ziele ma właściwości bakteriobójcze i łagodzące). Małemu pomagały też silikonowe gryzaki wodne schłodzone w lodówce - tylko tu uważaj żeby nie były za zimne.
Ząbki mamy już 4 i kolejne 3 idą na raz.
Najgorszy był pierwszy ząbek bo córka dostała gorączki (38,5) dzień przed przebiciem i tak biedna cały dzień była w nie najlepszym humorze. Żadnego kataru, żadnej biegunki nic przy tym nie miała.
Kolejne ząbki poszły już w miarę gładko.
Silikonowej szczoteczki używałam już dużo, dużo wcześniej - prawie od samego początku - masowałam córeczce dziąsła - kilka razy dziennie.
Jak już etap wyżynania ząbków nastał to wszystko co gumowe idzie w ruch: gryzaki, wszystkie zabawki i smoczek nie jest do ssania ale obgryzania boków bo są gumowe. Gryzaki nie dziennie ale co jakiś czas a zwłaszcza jak widzę, że córeczka zaczyna bardziej gryźć to znak, że ząbek idzie i schładzam gryzak w lodówce.
Stosuję żel Bobodent lub na zmianę psikam DentoSeptA mini - jest to też na pleśniawki i afty, a że córka wszystko daje do buzi to psikam co jakiś czas i nigdy nie miała problemów, żeby coś jej się zrobiło.
Izapodg we mnie ta słynna skórka chleba też nie budzi zaufania
madziia88 dziękuję za podpowiedź z DentoSeptem mini - jutro wypytam farmaceutkę w zaprzyjaźnionej aptece… trochę pleśniawek się obawiam, chociaż od kiedy nasz mały Cud zaczął raczkować i ruchem pełzająco-podskakującym przemieszcza podłogę w domu, odkurzam i myję podłogi do 2. dzień (nigdy tak nie lśniła) - mam jednak świadomość, że nie uchronię Córki przed wszystkimi bakteriami i “papruchami”
Nasze jedynki nie były “opłakane”, ale widzę, że kosztowały Córkę bardzo dużo wysiłku - inaczej śpi, inaczej ssie pierś, jest rozdrażniona i czasami sama ze sobą nie może dojść do ładu… ale te pierwsze żeby są dla mnie “magiczne”
BabaYaga, właśnie utworzyłam wątek o bursztynie na ząbkowanie. Nie widziałam Twojego wpisu. U mnie bardzo pomocny (taką mam nadzieję) okazał się bursztyn, a dokładnie bransoletka z bursztynu, którą córka nosiła bez przerwy od 5 miesiąca swojego życia. Od tej pory nawet nie wiem kiedy, a u córki pojawiają się kolejne zęby:)
Zimne gryzaki które wcześniej były schowane w lodówce bądź zamrażarce świetnie się u mnie sprawdzały i przynosi ukojenie moim dwóm maluszka i przy trzecim na pewno też zastosuje tą metodę. Jestem w pełni bezpieczna Nie zawiera żadnych chemikaliów jak na przykład różne maści na dziąsła.
Maggda - o bursztynie nie słyszałam, ale chyba naszyjnika bałabym się założyć maleńkiemu Dziecku na szyję! :-o Nawet bransoletka budzi mój niepokój, czy przypadkiem nie stanowiłaby zagrożenia dla Dziecka
Chociaż poruszyłaś ciekawy temat - w Internecie roi się od artykułów.
Xenia21 dzięki za pomysł z marchewką - jak Mała będzie większa to wypróbuję!
My na zabkowanie mamy Calgel i uwazam ze to najlepszy zel na ząbki. Dodatkowo jesli maluch strasznie cierpki w nocy to oczywiscie czopki, a juz w bardzo hardcorowych sytuacjach podajemy syrop przecziwbólowy. W dzien kroluja gryzaki ktore mozna schłodzic w lodówce oraz ogolnie wszystko co mozna gryzc Słyszalam równiez o tym, że mamy karmiące piersią, zamrazały swoje mleko w jakis pojemniczkach i pozniej dawaly zamrozone dzieciom (nie wiem jak to w praktyce, ja bym sie bała, ze jest to zbyt zimne i maluch moze zachorowac)
U nas na bolesne zabkowanie byl rumianek , dawalam synkowi napic sie rumianku i przemywalam rumiankiem dziaselka synkowi. Na zabkowanie dzialalo u nas zimne gryzaczki, ale nie.zawsze.synek chciał grzysc te gryzaczki. I pomagal tez zel z apteki nie pamietam juz nazwy ale cos cos na c…a juz w bardzi bolesnych czasem dalam synkowi ibum.
U nas tez pomagaly czopki viburcol na zabkowanie jak i na kolki…ale one sa na recepte i dawalam je bardzi bardzo rzadko jedynie przy bardzo bolesnym zabkowaniu jak synek nie spal mi w nocy tylko plakal .
To ja miałam dużo szczęścia bo przy każdym dziecku obyło się bez podawania substancji chemicznych i wystarczały tylko gryzaki co prawda musiały być zimne. I u mnie pomogło jeszcze wspólne spędzania czasu i dzieci zapominaly trochę o problemie
Viburcol slyszalam ze jest to lek homeopatyczny i bardziej niz dzialanie przecowbolowe ma dzialanie uspokajajace. Moze to byc dobre rozwiazanie, poniewaz jesli nie pomoze to na pewno nie zaszkodzi. lepszą alternatywą od syropów sa tez czopki dla dzieci, które nie podrazniają żołądka. No i ostatnio widzialam ze Apap wypuscil syrop dla dzieci przeciwbolowy, co moze byc rowniez niezlą alternatywą dla bardziej “agresywnego” ibuprofenu
Dentinox, gryzaczki do chłodzenia w lodówce, masaż dziąsełek silikonową nakładką na palec służąco do mycia pierwszych ząbków. a przy naprawdę bolesnym podawałam paracetamol. Pierwszy raz przy trójkach i czwórkach. Szczególnie wieczorami do picia dawałam córci meliskę.
U nas na ząbkowanie najlepiej sprawdza się żel Dentinox w gorszych chwilach Camilla ale jest ona homeopatyczna więc nie działa na każde dziecko, w awaryjnych sytuacjach kiedy już nic nie pomagało to syrop z Ibuprofenem bo ma dodatkowo działanie przeciwzapalne.A oprócz tego żyrafka Sophie u nas hit i odkład ją mamy inne gryzaki poszły w kąt i często też przychodzi i chce żebym pomasowała mu dziąsełka i wtedy albo masuje palcem albo nakładką na palec.
Masaż obrzękniętych dziąseł bardzo się sprawdza, jednak gdy maluszek buntuje się, co zdarza się często, nie robić tego na siłę. Schłodzone warzywa czy owoce i u nas są dobrym sposobem. Można również schłodzić w lodówce gryzaka, pamiętając aby nie wkładać go do zamrażalnika. Żel dentinox używam najczęściej przed posiłkiem, aby córka nie odczuwała dużego bólu w trakcie jedzenia.
nam pomagała masc calgel ale slyszlam ze Pomaga włożenie gryzaczka zelowego do zamrazaki to ukaja bol na szczęście u nas byli i jest tak ze nie wiemy nawet kiedy córce ząb wychodzi poniewaz ma brak objawów
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.