Daj znać jak wyjdzie
To ja w drugiej ciąży mam już w 4 miesiącu taki brzuch jak w pierwszej w 7
Logomama trzymam kciuki
Paula mam podobnie jak ty, w drugiej ciąży brzuch zdecydowanie szybciej mi urósł chociaż wcale nie przebrałam więcej na wadze, myślę że problem tkwi w tym że cały czas mnóstwo rzeczy powoduję u mnie wzdęcia.
Logomama i jak wyniki?
Ogólnie w drugiej i kolejnej ciąży brzuch jest większy od początku w sensie szybciej go widać. Nasze narządy pamiętają już pierwszą ciążę i dlatego tak jest
Przede wszystkim nie dajmy się zwariować!
Prawdopodobnie Twój maluszek jest duży, bo tak jest "zaprogramowany" genetycznie. Weźcie pod uwagę jaką wagę urodzeniową mieliście Ty i tata maluszka.
U nas od samego początku ciąży Franek nie przejmuje się centylami i na każdym badaniu przekracza normy dla jego tygodnia. Ostatnio na wizycie wyraziłam obawę jak urodzę takie duże dziecko, jeśli on ciągle przekracza centyle. Jednak moja pani doktor mnie uspokoiła, że nie pozwolą mu urosnąć do 5 kg, tylko w takiej sytuacji poród indukuje się nieco szybciej, np. w 39 t.c. Dodam tylko, że też nie mam cukrzycy ciążowej, mam prawidłową masę ciała i ani się nie objadam ani nie stosuję jakiejś specjalnej diety. Widocznie mały bierze z jedzenia tyle, ile potrzebuje.
Trzeba też pamiętać o tym, że waga oceniana podczas USG jest jedynie orientacyjna i bierze pod uwagę trzy parametry- obwód główki, brzuszka i długość kości udowej. Więc jeśli Twoje maleństwo będzie wysokie i ma długa kość udową automatycznie jego szacowana masa wzrasta.
Poza tym lepiej, żeby dzidziuś urodził się większy niż mniejszy- chociażby ze względu na zawartość nefronów w nerkach i ich funkcjonowanie przez całe życie. :)