Ja z automatu jak wchodzę to idę najpierw po to, później się wracam po jakieś inne pierdoły ![]()
![]()
Ja teraz ściągnęłam aplikację więc sobie w niej zapisze , mam nadzieję że to mi pomoże ![]()
Tak ten ocet jest zapachowy bardziej do sprzątania niż do spożywczego używania.
Mi aplikacja się w ogóle nie sprawdzała
próbowałam ze zwykłą kartką, ale co ja napiszę, to zostawiam w kuchni na blacie ![]()
![]()
Znajomi mieli problem z zapachem z pralki, okazało się, że to wina ogrzewania podłogowego… Ciepło powodowało, że woda która była na dole w wężyku i filtrze “kisła”, pomogło postawienie pralki kilka cm ponad posadzkę
Jeśli obawiasz się octu, wkrop kilka kropli olejku eterycznego. Drzewo herbaciane pachnie intensywnie ale ma właściwości odkażające
O tym bym nie pomyślałam żeby zrobić. Ale to czarnej pranie ciągle ma brzydki zapach i nie wiem czemu
Mi kartka to już całkiem się nie sprawdza ![]()
Też mam właśnie problem z czarnym praniem i zapachem
nie mam już na to żadnych pomysłów. Pralka czyszczona regularnie, wszystkie uszczelki, pojemniki i filtry. Widziałam w internecie patent, żeby dać ocet do czarnego prania zamiast płynu do płukanie i niestety nie pomogło ![]()
Jaką masz pralkę ?
Co Ty mówisz , w życiu bym na to nie wpadła że taka przyczyna
A te perełki zapachowe próbowałaś ? Jeszcze te orzechy do prania podobno są fajne ale osobiście nie korzystałam
Ale to tylko czarne ubrania… i zawsze w tym praniu są czarne ciuchy mojego chłopaka które są spocone z pracy
Długo im zajęło zanim to odkryli, więc jak ktoś tylko mówi o problemie z zapachem z pralki od razu podsuwam tę opcję
@Magdallenka0897 a różne programy w pralce próbowałaś? Może jest jakiś cykl z podwójnym płukaniem, albo funkcja “higiena” lub “pościele” u mnie na tych programach jest wyrzut gorącej pary w bębnie co ma dodatkowo odkazić pranie - nie wiedziałam tego dopóki nie przeczytałam instrukcji ![]()
Och co za fenomenalna wskazówka!
U nas także podłogowe, jednak wynieśliśmy pralkę tam, gdzie nie było podłogowego. Tym samym mogliśmy uniknąć przykrych zapachów
A w jakiej temperaturze pierzesz? O jak długo? I czy nie dajesz za dużo proszku do prania czy płynu. Ja zrobiłam test uporałam ciemne ubrania normalnie na programie godzinnym w temperaturze 50 stopni i włożyłam kapsułkę i płyn do płukania. Zapach był jak zwykle czyli bardziej śmierdziało niz pachniało. Drugi raz za kilka dni uporałam prawie te same ubrania w temp 40 stopni na cyklu na 2.5 godziny do środka pralki wlałam trochę octu i dałam mało płynu do płukania rozmieszanego z wodą i wlałam to tego płynu jeszcze 2-3 łyżki octu. I powiem ci że pomogło pachniało lepiej niż w poprzednim praniu
Tak jak wszyscy piszą - pusty cykl prania z octem, ewentualnie płynem do czyszczenia pralki, wyczyszczenie pojemnika na proszek/płyn, wyczyszczenie uszczelki wewnątrz pralki i zawsze zostawianie otwartej po praniu.
Ja jak miałam brzydki zapach w pralce stosowałam sanytol do prania ten płyn dezynfekujący do ubrań przy okazji dezynfekował pralkę ale przed tem możesz też do pustej pralki wrzucić kapsułkę co dajesz do zmywarki i na najwyższej temperaturze włączasz automat. Wyczyści ci pralkę. Pamiętaj po myciu otwórz drzwiczki żeby odparowało .
Kapsulki do zmywarki mają szerokie zastosowanie. Fakt, nie stosowałam jej jeszcze w pralce bo mamy ją od paru miesięcy, więc jest jeszcze wszystko w porządku
Widziałam filmik jak czyszczą piekarnik kapsułkami do zmywarki ale sama jeszcze nie stosowałam tej metody czyszczenia piekarnika . Podobno dobrze sobie radzi z przypaleniami .