My mamy Philips avent i jest super ![]()
Mielismy lovi ale nie sprawdzała nam się tak dobrze
Jaką to oszczędność karmić swoim mlekiem ![]()
![]()
Oczywiście! Ja po dziś dzień żałuję, że tak wczesnie zakończyłam KP, a później KPI. Przy drugim dziecku na pewno będę bardziej w tym uparta
Przy pierwszym dziecku używałam zwykłych z Canpol i lovi a teraz używamy lovi mammafeel. Jak dla mnie najlepsze
To prawda, karmienie piersią to duża oszczędność. Ja odciągam pokarm, ale zawsze w razie w mam modyfikowane i zazwyczaj schodzi nam jedno na miesiąc. Syn dostaje je najczęściej raz w ciągu doby- bo w nocy po prostu szybciej jest wymieszać modyfikowane niż podgrzewać moje z lodówki. Ale jeśli ktoś karmi tylko modyfikowanym to faktycznie spory wydatek.
Też uważam że kp to spora oszczędność. Ja będąc kpi nawet uważam że jest oszczędniej niż karmienie tylko mlekiem modyfikowanym pomimo że musiałam zakupić laktatory, butelki, woreczki itp to dalej jest mniej niż miesięcznie wydawać kilka stówek na mleko
Niestety czasem nie ma wyboru. ale tak - to spory wydatek. Wiem po Naszej sytuacji.
Ja walczylam z kp/kpi.6 tygodniu. Ale mały od poczatku dokarmiany mm. Ostatecznie najlepiej Mu podszedl Hipp. Pudelko mleka 1 kolo 50zl. No i na 1 nigdy nie ma promocji. A tego mleczka schodzi sporo.
@Kalusia161 .najgorsze sa mleka specjalistyczne tak jak my musielismy kupowac od poczatku pol na pol a od 8msc tylko mm
mlekopijca straszny i ciezko szło momentami rd wolal mleko. puszka 400g 56zl wystarczyla na kilka dni . w miesiacu szlo tego multum a do poki nie bylo pewnosci ze pomoze to recepty nie wystawili🫣
U nas najwięcej schodziło mm jak mieliśmy syna dokarmiać. I pediatra kazała po każdym karmieniu piersią proponować butle. I jak było zrobione 30 ml to syn chciał jeszcze, to kolejne 30 to już nie wypił. Następnym razem 60 to wgl nie ruszył. Puszka wystarczała na 2 dni i większość lądowała w zlewie.
@daga1271 to bez sensu ![]()
mieliscie problemy z przyrostem wagi czy jaki był cel pediatry takich zalecen ?
Ja na takie nocne dokarmianie polecam ściągnąć mleko przed snem i zostawić porcję po prostu bez wkładania do butelki. Takie mleko może stać w temp pokojowej, jeśli temperatura jest stała. Ja tak robiłam i córce nic nigdy niebyli, w szpitalu juz tak robiłam i panie same powiedziały, że w temp pokojowej może stać kilka godz. Na internecie gdzieś można znaleźć rozpiskę ile czasu może stać przy jakiej temp
Mieliśmy niskie przerosty. Ale to i tak nie miało sensu, takie latanie
@daga1271
a ok rozumiem
czasem rozne byly przyczyny braku przyrostow
my mielismy na samym początku problem tyle ze po zoltaczce ciezko schodzila bilirubina plus ulewal strasznie i takim “przekarmianiem” na sile to tylko bylo gorzej
czasami te rady o karmieniu co 30 min czy mieszanie kobiece z mm, dopajanie woda to nie wiem czy maja pomoc cxy zaszkodzić
tez martwilam sie , z zegarkiem wybudzanie co 2-3 h cudowanie aby dobudzic i zjadl i nic z tego. po jakims czasie sam zaczal przybierac i to bardzo ladnie
czasami nas mamy wiecej niektorzy stresuja niz pomóc
Tak
Tylko w pokojowej to jest zwykle 6, max. 8 godzin. Zawsze ściągam pokarm o 20, więc może stać max do 2- 4, a mój syn rzadko ma pobudki przed tą godziną.
Mój syn miał na początku też bardzo niskie przyrosty , jednak w szystko było ok
A powiedzcie czy podawanie mm zamiast odciągniętego mleka lub mieszanie ma sens? Czytałam że ilość kalorii jest taka sama, a mąż nalega przez słabe przyrosty u syna żeby podać mm. Jestem kpi i mam sporo mleka, nie muszę się wspomagać mm ale on chciałby spróbować i sprawdzić czy może zacznie więcej jeść. Byliśmy u neorologopedy, fizjo, konsultowany z 2 pediatrami, badania krwi i moczu ok, USG brzuszka też, przetestowane kilka butelek i przepływów. Nie mam już pomysłu czemu on mi nie chce jeść ![]()
Ja dokarmialam mm bo miałam mało swojego mleka. I pediatra pierwsze też mówiła żeby ściągać i swoje dawać ale jak te przyrosty dalej były małe to wprowadziliśmy mm. Mój syn też nie chciał jeść. Z butelki Philips to potrafił 10 ml w 10 minut zjeść, dopiero Lansinoh jak zaczęliśmy używać to zaczął więcej jeść. Ale i tak do roku chodziliśmy na ważenie raz na 3-4 tygodnie.
Jak masz wystarczająco swojego mleka to trochę szkoda z tym mm wchodzić. To jest przecież mit że mleko kobiece może być za chude. Ale wiem że jak są słabe przyrosty to ja na pewno też bym chciała sprawdzić jak Twój mąż.
Ja właśnie używam aktualnie lansinoh, niby podpasowala najbardziej ze wszystkich które testowałam ale jednak zdarza się że nie chce jeść. Wypluwa, drze się, odpycha rączkami butelkę i moją rękę. Potrafił przespać w nocy 7-8h i po wstaniu zjeść 50 ml. Zaczęliśmy znowu go wybudzać na mleko ale on kocha spanko. Zje tyle ile chce i idzie spać. Raz zje 120, raz 30. Loteria ![]()
@Mamusia22
akurat z tym jedzeniem to duzo rzeczy ma wpływ regres skok zeby infekcja itd
i jezeli nie ma ochoty to chocby to byla tona mm to i tak nie zje. jezeli akceptuje Twoje mleko to ja bym przy nim zostala bo jest wierz mi wystarczajace jezeli sie dobrze odżywiasz.
mojego mleka brakowalo i byl mm duzo dokarmiany ale tez potrafil zjesc nawt w taka skrajność 30/60 a 190 i badz tu madry ![]()
to sa wlasnie dzieci a nie roboty. jezeli masz wystarczająca ilosc wlasnego to nie kombinowala bym w mm bo raz ze moze roznie z akceptacją zareagowac a dwa szkoda by bylo by Twoje odrzucil a tak to tez bywa.
No właśnie boję się że odrzuci moje. A przeszłam długą i wyboistą drogę żeby osiągnąć odciągane ilosci takie jakie mam teraz. Przeszłam żałobę gdy nie udało mi się kp a syn odrzucił pierś, chyba nie pozbierałabym się jakby odrzucił jeszcze moje mleko ![]()