Każdy taki lęk ma szczególnie przy pierwszej ciąży bo nie wiadomo co będzie to lek przed nieznanym ja radzę poczytać o porodach zresztą nie ma czegoś takiego jak cc na żądanie w zasadzie A przy okazji trzeba widzieć że cc to wcale nie jest lekki poród bo co prawda szybko odbywa się itd ale za to później mając dziecko się cierpi pamiętaj że to przeciety brzuch przecięte mięśnie blizna itd poród naturalny wcale nie musi długo trwać choć nie będę Cię pocieszać bo różnie może być każda kobieta w innym czasie rodzi i każda ma inne czucie bólu np mnie nie bolal poród i rodzilam 4 godziny i nawet nie wiem kiedy zleciały one.po porodzie naturalnym w wiekowfi nie ma problemów później żeby zajmować się dzieckiem bo się śmiga normalnie po cc niekoniecznie się dojdzie tak szybko do siebie A i różnie może być z samopoczuciem w większości mamy przeważnie mamy czuja ból ciężko im się uchylić i karmić bo dziecko leży na bliznie itd.
Generalnie jak nie ma przeciwwskazań to powinno się rodzic sn A cc powinno być jeśli są wskazania jakieś choroby problemy zdrowotne zagrożenie pewne czy to dla zdrowia mamy czy dziecka tak o z widzi mi się nie powinno być cesarki i w wielości szpitali nie zrobią bez wskazania cc na zadanie tym bardziej że mają pewne wytyczne itd.
Witam zaczynam 9 miesiąc ciąży czasu coraz mniej i zaczynam się wahać nad porodem. Cala ciążę byłam przekonana że poród naturalny wybieram to oczywiste skoro nie ma przeciwwskazań. A teraz zaczęłam się wahać strach lek przed tyloma godzinami męczarni mnie przeraża oraz to że nie wiadomo kiedy mały będzie gotowy . Ale to moja pierwsza ciąża i sama nie wiem. A jak u was było?
Ja sama z siebie nigdy bym się nie zdecydowała na CC.Na samą myśl o przecięciu robi mi się słabo.Za mną już dwa porody,oba Sn.Pierwszy ciężki, męczyłam się prawie 16 godzin od momentu pierwszych porządnych skurczy.Wspominam go źle,opieka kiepska itd .ale zaznaczę ,że to 13 lat temu.Drugi poród rok temu , dużo lżejszy około 4godz. i po wszystkim.Opieka zdecydowanie lepsza,duża pomoc ze strony personelu i całkowicie inne podejście, atmosfera itd.
Jeżeli nie masz przeciwwskazań do cc to zdecydowanie lepszy dla maluszka będzie poród Sn.Powodzenia,dasz radę;)
Dokładnie Ja jak moniczka nigdy bym się nie zdecydowała na poród cc jeśli nie mam wskazania do cc tzn Przeciwskazania do porodu naturalnego.
Mało tego przy pierwszym dziecku proponowano mi cc dzień w dzień kilka razy bo byłam po terminie A ja odmawialam mi proponowano cc z racji dużej wagi dzidziuśia przypuszczalnej bo wyliczyli ponad 5 kg. Okazało się że maluch mniejszy był niż 5 kg i sn dałam radę:) strach zniknie jak przyjdzie co do czego
Nie rozumiem kobiet które same decydują się na cc bez koniecznych wskazań. Przecież cc to operacja, czyli jakby nie patrzeć ingerujemy we własne zdrowie. Natura stworzyła nas tak żebyśmy rodziły sn.
Zresztą jest wiele badan/statystyk że dzieci urodzone przez cc częściej chorują. Dzieci urodzone sn przychodzą na świat w pewnych etapach i można powiedzieć że się przygotowują do tego, a dzieci urodzone poprzez cc są po prostu szybko rozlaczone z mamą.
Oczywiście jeśli jest wskazanie na cc to co innego ale ja na pewno sama bym się nie zdecydowała na taki sposób urodzenia maleństwa.
Zdecydowanie dla dziecka lepiej o ile może mama rodzic sn by się urodziło drogami natury mniejszy stress dla dziecka dziecko przygotowane jest na wyjście i są to etapy i nie ma tego szoku dla dziecka że nagle jest na zewnątrz A przed paroma sekundami było W brzuchu. Rozumiem strach przed porodem itd ale żeby od razu pchać się w operację byle tylko ominąć dłuższy poród przecież po cc dużo więcej może być komplikacji osobiście radzę poczytać wady i zalety porodów bo cc to nie jest taki super poród bez meczarni . No i po porodzie cc nie jest się w stanie opiekowac od razu dzieckiem A po sn od razu dziecko dostajemy na pierś i się nim opiekujemy.
Szczerze odradzam cc. Ja miałam bo musiałam, wiele tygodni przez to płakałam. Uważam, że jeśli jest możliwość to powinno się rodzić sn.
Cc nie jest drogą na skróty. Rekonwalescencja jest dłuższa niż przy porodzie sn. Podczas cc może dojść do wielu komplikacji. Jeżeli chodzi o dziecko to i dla niego jest lepsze naturalne przyjście na świat. Podczas porodu maluszek przechodzi przez kanał rodny i nabywa dobrych bakterii, które go wzmacniają i uodparniają przez chorobami. Tak naprawdę poród sn ma same plusy i jest po prostu naturalny. Rozumiem Twoje obawy, ale dasz rade.
Oczywiście zgadzam się z wami że więcej plusów jest za naturalnym porodem . Ale z leku różne myśli przychodzą do głowy . Zresztą jeszcze nie wiadomo czy nie będzie wskazań do CC dowiem się za dwa tyg. I dlatego chciałam zasięgnąć opinii kogoś kto miał CC cięcie żeby nie popaść w całkowita panike
Ja ciągle powtarzałam że chcę urodzić sama, niestety będąc w szpitalu zmierzono mi miednicę i okazało się że jestem zbyt wąska i lekarz zasugerował CC gdyż ja i maluszek będziemy się za mocno męczyć i poród i tak może zakończyć się CC. Z perspektywy czasu nie żałuję że rodziłam w ten sposób. Bardzo szybko do siebie doszłam po cięciu.
Ja bałam się porodu naturalnego ponieważ jestem drobnej budowy a z USG wynikało że dziecko urodzi się duże. Jednak urodziłam naturalnie i nie żałuję tego. Poród trwał 4 godziny i nie był aż tak bolesny i straszny jak myślałam. Nie ma się co źle nastawiać na zapas. Poród naturalny to najlepsze co może być dla dziecka
Obrzutka Dokładnie A to mierzenie miednicy to czasem bardziej lenistwo lekarzy i często szukanie wskazania do cc aby mieć więcej pieniędzy z tego choć nie zawsze ale przeważnie to tak dziala
Monka ja bardzo pragnrlam rodzic naturalnie ale niestety moja choroba z biodrami mi na to nie pozwala, kestem jestem po dwuch cc i wcale nie jest to jak nieraz slyszalam opinie; ale Ci dobrze wezma Cie pokroja i juz masz dziecko…to tak jakbym ja powiedziala a ty sobie chwile postekasz i masz dziecko…latwo sie ocenia jak sie tego nie przeżyło…kazdy poród wiaze sie z komplikacjami, strachem, bólem…itd. Porod sn na pewno jest straszny mimo yego nie przezylam mamy rodza po godzinie inne znow po 16g nigdy nie wiadomo co nas spotka… Najlepiej to myslec pozytywnie o tym ze zaraz zobaczymy nasz maly cud…i na tym sie skupiać…porod sn jest bolesny w trakcie a porod przez cc w trakciepo rpdu nie ma bolu ale nie jest przyjemne zastrzyk w kregoslup, jest zimno caka sie trzeslam, nie mowiac o tym jak wyciagali mi synka poprostu jakby mi wszystkie flaki wyprowali bylo mi okropnie nie dobrze…az sily nie mialam mialam ochote zamknac oczy a nie mogłam… A juz nie mowiac o bolu po cc az plakalam z bolu jak mnie rozrywalo, piekło…szlam przez 2dni w pul zgieta…zreszta kazda mama wie jak przezyla swoj poród mam kuzynki ci mialy porod sn i jedna rodziła 15mun a druga dwa razy postekala i juz urodziła…a sa co rodza dluzej…lepiej myslec i na pewno wybralabym porod sn.
Ewciaos różnie może być bo może się okazać że bolu nie będzie nie wiadomo jakiego tak się mówi że ból wielki itd ale to nie do końca tak jedna mama będzie tak mówić bo taki ma próg że boli od razu wszystko inna powie jak ja że bolu nie ma bo dla mnie to nie był ból więc każdy inaczej czuje ale poród cc wiąże się jednak z tym że przecina się tkanki mięśnie. Każdy poród może boleć tylko że po cc jak już mija znieczulenienboli i jak się podaje je A przy sn zwykle tylko tyle ile się rodzi A po już jest zdecydowanie lepiej jest się w stanie zajmować od razu dzieckiem nie ma się rany na brzuchu i spokojnie można karmić bo wiem z obserwacji kuzynki że karmienie po cc też sprawiać może ból niestety
Zawsze jest obawa przed porodem ja od samego początku nastawiałam się na CC, bo tak powiedział mi lekarz prowadzący i nie wyobrażałam sobie rodzić naturalnie. Mój maluch jdnak nie spieszył się na świat i urodził się w 41 tygodniu ciąży przez SN i pomimo męczarni cieszę się, że stało się tak nie inaczej odrazu po porodzie mogłam być z synem i się Nim zająć i bardzo szybko doszłam do siebie.
Monka ja bardzo chciałam poród naturalny nie wyobrażałam sobie cesarskiego cięcia ale jak później przychodził czas że mało co zostało to zaczęłam popadac trochę w panikę że nie dam rady itd ale nie ma co się sugerować bo wcale nie musisz rodzić kilkanaście godzin pamiętaj że każdy poród jest inny i kazda kobieta ma inny prog bólu. Kiedy zaczęłam sobie mówić że dla dziecka sn jest lepszy że dam radę itd trafiłam do szpitala tam spędziłam miesiąc i miesiąc przed terminem zrobili mi cesarkę . I powiem Ci że byłam w szoku że jak to cesarka no ale z powodu spadków tętna u dziecka nie było innego wyjścia . Więc po krotce sam wywiad w koszuli z gola dupa na krześle był już mega nie miłym przeżyciem . Kafelki dookoła lekarze w kitlach pielęgniarki itd strach , i ta chwila kiedy nie możesz wziąć dziecka na ręce , nie pokazują Ci dziecka mega smutne przeżycie wtedy kiedy możemy się cieszyć dzieckiem zobaczyć je pierwszy raz jest nam to odebrane .
Ja widziałam na drugi dzień dopiero syna i jeżeli miałabym wybór na pewno nie byłoby to CC także jeżeli masz możliwość to się nie zastanawiaj bądź dzielna i spróbuj urodzić naturalne będę trzymać za Ciebie kciuki
Popieram Pati skoro nie ma przeciwwskazań do sn nie ma co zastanawiać się tylko czekać na poród i tyle dasz sobie radę A malucha też od razu zobaczyć będziesz mogła i nim się zajmować bo po cc dopóki nie spoonizuja cie itd dziecka nie masz przy sobie i nie jesteś w stanie się nim zajmować
Pati a dlaczego nie mogłaś zobaczyć synka tego samego dnia? ja miałam cesarkę (poród o czasie) i zaraz po porodzie pokazano mi go. Podejrzewam, że były jakieś inne przyczyny, bo przecież samo cesarskie cięcie nie wyklucza zobaczenia dziecka?
Megg Pati miała cc miesiąc przed terminem jakoś.
Ale Megg jeśli już to fakt pokazują ale później dziecko chyba nie jest z nami dopóki nie spionizuja mamy po cc prawda ? Czy już coś się zmieniło.?
Aiisa rodziłam 11lat temu, po cesarce położna otuliła synka i od razu mi go pokazano, potem został zabrany na pomiary, potem dopiero w sali obok podano go mężowi. Z tego co pamiętam to tak jak mówisz położne przywiozły go ponownie jak już mogłam usiąść. Po pionizacji syn tez nie był cały czas ze mną bo miał żółtaczkę i był naświetlany.
Pamiętam, że Pati miała cesarkę przed terminem, ale raczej niemożliwym jest że cesarka była powodem tego, że w tym samym dniu nie pokazano jej Bruna.
Megg o widzisz u nas w szpitalu zaś dziecko jest przy nas chyba że w inkubatorze musi być to nie ale jak naświetlanie musi mieć to jest norlanoe przy mamie ale w tym takim inkunatorku z lampami
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.