Ciąża to nie choroba, ale odmienny stan :)

Wiele razy spotkałam się ze stwierdzeniem, że ciąża to nie choroba i przyszła Mama powinna funkcjonować tak samo, jak do tej pory. Nie jest to jednak do końca prawda. Ciąża to naturalny stan fizjologiczny, ale jednak w swej istocie odmienny i dlatego wymaga szczególnego traktowania.

Ciąza niby nie jest chorobą i powinno się wszystko robić, jednak i tu nieraz pewne ograniczenia. NIektóre ciąże wymagają leżenia i odpoczynku a nie pełnej aktywności.

oczywiście że ciąza to nie choroba ale należy o siebie zadbać i stosować się do pewnych ograniczeń

Niektóre kobiety na siebie uważają i wszystko robią aby było dobrze a jednak ciąża dobiega przedwcześnie końca. Są jednak przypadki, że kobiety robią wszystko , siebie w ogóle nie oszczędzają piją i palą i mimo to ciąza dobiega końca o terminie.Tak więc to jak cąiża przebiega nie do końca jest od nas zależne. Jedno jednak jest pewne lepiej się oszczędzać niż później być rozczarowaną.

napewno oprucz dzwigania nie mozna sie zbyt przemeczac

NIektóre kobiety nie mogą nawet zbyt dużo chodzić. Dla nich nawet takie spacery są zbyt męczące.

Ja lubialam apacerki, ale pod koniec ciąży nie miałam już sily

ciąża nie jest chorobą ale nalezy dbać o siebie

i to dbać podwójnie :slight_smile:

W pierwszej ciąży żona była bardzo aktywna. Duźo spacerowała i raczej w ruchu spędzła czas. Druga ciąża jednak nie była już taka. Więcej odpoczywała. Chodziła tam gdzie musiała.

chyba nie da się porownać każdej ciąży do siebie… zgadzam się, ze to nie choroba… ale praca do porodu nie jest mozliwa w kazdym przypadku

smiesza mnie mamy ktore podczas ciazy narzekaja na wszytsko i udaja wielkie schorowane

W ciąży trzeba o siebie dbać w miarę możliwości

Ja biorę witaminy, chociaż wiem, że są takie kobiety, które twierdzą, że im to nie potrzebne

ja sie nie tłumaczyłam ze jestem w ciazy

Pewnie, że nie choroba. Ja pracuję zawodowo, kończę 7 miesiąc ciąży, mam zamiar pracować do końca, choć rozumiem kobiety, które decydują się na 9 miesięcy odpoczynku.

Nigdy nie traktowałam ciąży jak choroby. W pierwszej ciąży pracowałam do samego końca oczywiście z umiarem i bez obciążania.

Zgada się ciąża to nie choroba, trzeba o siebie dba

Nie leżmy cały czas w domu…

Trzeba na siebie uważać w ciąży