W tym pytaniu wiek dziecka jest kluczowy, do roku tylko mleko, przy RD doszła woda, bliżej roczku zdążyło mi się podać dziecku sok ze świeżo wyciśniętej marchwi z ogrodu, ale dosłownie 20-30 ml
Teraz już nie ma różnicy, czy dziecko jest KP czy MM. Podawanie wody jest zalecane dla jednych i drugich tak samo, przy rozpoczęciu RD.
A najgorzej było jak moja mama na każdym kroku mówiła, że jak to bez wody, jak to bez herbatek. Kiedyś się podawało koper to znaczy że dobry
i jak mówiłam że teraz mówią że jest toksyczny, to dużo ciotek na to, że to nieprawda bo one podawały i super jest ![]()
No tak, ja też się nasłuchałam, że a kiedyś to podawali i to i tamto, a teraz nie można. Tak samo jak powiedziałam, że mają mi zasnego chodzika nie przynosić do domu, to przecież kiedyś też można było, a teraz „wymysły” ![]()
Taki chodzik to dla rodzica był wygodny, wsadziło się dziecko, w nic się ono nie uderzyło, biegalo po całym domu. Moja 8 letnia siostrzenica jeszcze używała
Ja byłam wczoraj z córką na sali zabaw i właśnie w strefie malucha był chodzik. Córka już sama staje, więc z ciekawości wsadziłam ją na chwilę, żeby sprawdzić jak zareaguje. 5 minut pobawiła się zabawkami jakie były na tej „tacce” i zaczęła wyć żeby ją wyciągnąć:rofl: wciągnęłam ją, do nie bawiła się niczym, tylko swobodnie łaziła po całej strefie ![]()
![]()
Kiedyś taki chodzik to był podstawą w każdym domu, a teraz nikt tego nie kupuje.
Mój maluch ma 5 miesięcy i oprócz mleka podaje mu wodę do picia. Widzę, że od tego czasu łatwiej mu zrobić kupkę.
Do pół roku - tylko mleko , później woda
A jak podajecie dzieciom wodę to jest to przegotowana z kranu, przegotowana z butelki czy prosto z butelki? My mamy baby zdrój w szkle i się zastanawiam czy to dobrze, że ją przegotowuje
Monian u nnas corka skończyła 2 lata a pije tylko wodę, mleko odrzuciła majac roczek.
Uwaga, mój pediatra powiedział żeby przepajać dziecko koperkiem, dosłownie raz zanurzyć saszetkę żeby był delikatny posmak i tak dziecko przyzwyczajać… No i po 5 miesiącach podawania koperku już parzonego normalnie, wszystko jest w porządku, moja córcia robi kupki bez problemów, lubi pić co najważniejsze i wiecie co, moja mama 36 lat temu wychodząc ze mną ze szpitala na ręku dostała wytyczne od Pani doktor żeby właśnie przepajać koperkiem! Nic mi nie jest , wychowałam się bez problemów, wszystko jest w jak najlepszym porządku. No i z córką też wszystko w porządku i oby tak dalej ![]()
Szczerze przepajalam wodą od 3 miesiąca też wg zaleceń pediatry. Wiadomo dziecko piło po 20-30 ml wody ale był upał i odciagalam mleko. Uważam że jednak ktoś kto jest lekarzem wie więcej niż my mamy i ja się tych zaleceń słucham. Z całym szacunkiem dla wszystkich sądzących inaczej uważam że jednak pediatra który ma kontakt z setkami dzieci wie lepiej
Przegotowana z kranu albo źródlana z butelki
Ja też uważam że pediatra zna dziecko najlepiej i indywidualnie dobiera zalecenia. Jak jest się kp to wtedy na początku leci bardziej wodne mleko nie? I wydaje mi się że dziecku jak chce się pić to co chwilę wola do piersi i wtedy jest inaczej niz na samym mm.
Ja używałam albo przegotowanej wody albo źródlanej z tych “mama i ja” najczęściej tej biedronkowej czy lidlowej. Słyszałam że Żywiec zdrój to jest najgorsza woda i wiecej wartości ma kranówka jeśli w mieście nadaje się do spożycia
Tak dokładnie mi to wytłumaczyła że karmiąc sama piersią najpierw leci woda więc dziecko pije. Karmiąc odciagnietym mlekiem które stoi w butelce nawet chwilę osadza się na nim po prostu śmietaną i później to wszystkie miesza więc tego nie ma. Każde mm też jest inne. Więc samym mam się dziecko nie napije wbrew przekonaniom niektórych. I w cale nie zaburza to jedzenia bo te 20 ml wody naprawdę nie zaszkodzi. Mu robiliśmy morfologię bo mały miał problem z krwią. Miał strasznie gęsta że nie mogli pobrać. Pediatra kazała na następny dzień podać wodę i zrobić jeszcZe raz i faktycznie krew nie była już tak gęsta.
Tez słyszałam że Żywiec nic w sobie nie ma. I że to nie koniecznie jest dobra woda
Bo Żywiec to woda Źródlana, więc nic mieć nie będzie
Ja podaje przegotowaną z kranu