O mm i braku ciemieniuchy też nie słyszałam. Mi jedynie lekarka mówiła, że dzieci ze skazą białkową mają znacznie częściej ciemieniuchę i że często obejmuje ona także brwi. Mój synek miał, na szczęście dość szybko się jej pozbyliśmy.
Nie slyszalam ani o mm i skazie żeby miała wpływ na ciemieniuche
No widzicie, a to czesto powtarzane, przynajmniej ja juz nieraz slyszalam, ze ciemieniucha jest przez hormony no i tu musialoby teroetycznie byc tak ze przy kp dzieci maja gorsza ciemieniuche niz przy karmieniu mm, a chyba ta teoria sie nie potwierdza?
Moje pierwsze dziecko nie miało włosków i obyło się bez ciemieniuchy. A córeczka miała dosłownie troszeczkę i wystarczyła oliwka Nivea i ładnie się wyczesywało tylko ona miała dlugie czarne włoski.
Myślę że ta teoria jest jedną z wielu wspaniałych które tworzą mit o tym że mm jest gorsze tak samo jak poród SN czy CC. Ściema
MichuNi nie sprawdza się. Moja jest karmiona butelka i zdarza się mieć ciemieniuche
Mojego męża siostra urodziła córeczkę z tak długimi i czarnymi włosami że musiala używać Oliwki i taki plyn na ciemieniuche kupiła z ziaji w aptece bo małej robiła się aż taka łuska i była karmiona piersią.
Kaczmarkowa też miałam próbkę z Ziajki na ciemieniuche i pozbyłam się jej w 3 dni
Mi osobiście wystarczyła oliwka więc nie wiem czy produkty pomagają czy w ogóle warto je kupować?
Nie kupowałam ta próbkę dostałam i postanowiłam zużyć. Tak samo jak specjalna maść na ciemieniuche. Narazie to stosuje bo mam i pomaga. Ale nie kupowałam ich specjalnie tylko dostałam więc zużywam.
To chyba zależy ja kupiłam z ziajki duża butle już mi się skończyła i jeszcze mamy gdzie nie gdzie ciemieniuche wybierałam palcami, a oliwka też za bardzo nie pomagała
Nam oliwka pomagała ale wiadomo że wszystko uwalone jest wtedy w oliwce i łatwiej używać szamponu… więc kupiłam Ziaje na ciemieniuche kosztowała pare zł a wystarczyła na długo i faktycznie działała:-) jak są oznaki ciemieniuchy to nie ma co czekać tylko używać sprawdzinej oliwki a potem dokupić ewentualnie szampon bo może być tak że może on uczulać… a im dłużej się wzleka tym gorzej się oczyszcza z ciemieniuchy.
Kontrolajakosci moja córeczka ma 7 miesięcy i ma dość dlugie włoski nie wiem kiedy jej ciemieniucha powstała bo codziennie nie sprawdzam jej skóry pod włoskami. Przez przypadek zobaczyła. Więc nie zawsze są się od razu wypatrzec
Sprawdzałam dzisiaj i muszę kupić takie duże opakowanie i cena fajna
Myślałam że ciemieniuche mają tylko noworodki .
Z kosmetyków Ziaja używam kremu na rozstępy lubię jego konsystencję i zapach
Też mnie to zastanowiło do kiedy występuje ciemieniucha i nie znam jeszcze odpowiedzi na te pytanie hehe
Jak czytałam i szperałam w internecie to do niby roku lub 1,5 bo tu chodzi o zaburzenia hormonalne które po jakimś czasie się stabilizuje…zazwyczaj jak się przestaje karmić piersią ale dziewczyny pisały że przy karmieniu mm też się pojawia więc podejrzewam że poprostu musi się samo poustawiać. Kumpela która pracuje w przedszkolu mówiła że był taki 4 latek który też miał ciemieniuche ale to już wg niej powinno być leczone w tym wieku.
Kontrolajakosci moja córeczka ma ciemieniuche raz na jakiś czas a jest karmiona mm i rozszerzana dieta
Mojej znajomej synek miał ciemieniuche ona się pozbyła wszystkiego teraz ma jeszcze większe włosy ma 6m i ciemieniucha wróciła . Ja się pozbywam mojego wyczesuje cały czas żadne oliwki czy Ziaja nie pomaga .
Kontrolajakosci też mi się wydaje że w tym wieku już powinno się leczyć bo to normalne nie jest
Moja córeczka właśnie ma już dlugie włoski ale rzadko mamy ciemieniuche. Może też codzienne kąpiele pomagają bo dokładnie jej główkę myje
Występowanie ciemieniuchy nie ma nic wspólnego ze sposobem karmienia. Tak kiedyś sądzono.
Natomiast u 4latka to już dziwne aby występowała. Myślę że trzeba wtedy podjąć już inne kroki. Chyba że podstawowa pielęgnacja szwankuje i to efekt.
Na ciemieniuchę bardzo ważna jest codzienna systematyczna pielęgnacja. Po kąpieli wcieraj w główkę oliwkę, a następnie wyczesuj szczoteczką dla dzieci, najlepiej z naturalnego włosia. Czynność powtarzaj często. W przypadku dużego problemu polecam BabyCap Ciemieniucha.Powinno się udać - trzymam kciuki