Co powinnam wiedzieć o rozszerzaniu diety?

Myślicie żeby z RD wstrzymać się jeszcze do skończenia 6 miesiąca?

Dziewczyny, córcia ma 5 miesięcy. Jest karmiona piersią. Niedługo planuję jej zacząć rozszerzać dietę.

Co powinnam wiedzieć przy rozszerzaniu?

Wiem że powinnam zacząć od malutkich ilości jedzenia, najpierw marchewka przez 2 dni potem dopiero coś innego itd. 

Ale kiedy łączyć np. jabłko z marchewką?

Kiedy podawać wodę i jak? Z butelki?

Może polecicie jakąś fajną stronę o rozszerzaniu diety?

Wodę od 6 miesiaca możesz podawać z kubka z rurka albo z butelki , rozszerzanie najlepiej zaczynać od pojedynczych warzyw albo owoców typu jabłko ,gruszka , marchew i najlepiej podawać tak 3 dni i patrzeć czy nie wywołuje reakcji alergicznej 

Ja po 5 zaczęłam rozszerzać zaczęłam od jabłka a później dałam dynie i marchewkę 

Można też banana ale trzeba uważać nas banana uczulił :) batata , marchewkę , ziemniaka 

Ja moim dziewczyna RD od skończonych 6msc. I właśnie na początek wszystko pojedynczo. Wodę podawałam na początek na chwilę z butelki żeby nauczyła się ją dobrze pic

Z wodą chyba też zacznę jednak podawać w butelce

W butelce chyba najlepiej na początku a potem się przerzucić na kubek z rurka ten z Canpola jest super :)

No spróbuj tak chociaż na początek, dziecko butelkę zna więc się że można z tego pic, a jak zalapie picie wody to wtedy możesz zmienić na inny kubek

No na początku na nie ma co się rzucać na głęboką wodę 

gorzej jak dziecko nie toleruje butelki 

Czytałam, że najlepiej zacząć od warzyw (w tym zielonych np. brokuła) a po dwóch tygodniach dopiero dodać do diety stopniowo owoce. Dlatego że dzieci gorzej tolerują warzywa, gdy zaczynamy od podawania owoców.

Ja bardzo lubię czytać mamę ginekolog. I ona ma również wpis o rozszerzaniu diety:

https://mamaginekolog.pl/dziecko/zywienie-dzieci/rozszerzanie-diety/#Od-czego-zacz%C4%85%C4%87-rozszerzanie-diety-niemowlaka

Z butelki chyba bd najłatwiej podać wodę. Tak trzeba zacząć od małych ilości i dziecko obserwowac.

wszystko stopniowo, aby się dziecko przyzywczaiło 

U nas córka np podpala od razu niekapek a u koleżanki syn gryzł na początku rurkę i nie mógł załapać o co w tym chodzi 

Dlatego dziecko należy przyzwyczajać do zmiany z butelki na kubek stopniowo

no trzeba rówżnych wersji popróbować, bo być moze od razu załapie kubek niekapek albo kubek z rurką, tylko no trzeba pomału zacząć sprawdzac z czego dziecko najlepiej bedzie piło 

U nas ten kubek z rurką się super sprawdził, teraz chcę ją nauczyć z 360 st ale cięzko nam to idzie. 

apropo w rosmanie jest na niego promocja. 

u nas też ten z rurką zdał egzamin

Moja właśnie średnio chce pić z butelki, cały czas jest na piersi a jak ma jeść butle to jest płacz zanim weźmie więc coś czuję że będzie ciężko z tą wodą.