Nic nie robić, troszkę cierpliwości - w końcu sam odpadnie nie wiadomo kiedy. Oczywiście pamiętaj o tym, żeby odkażać pępek Octeniseptem. Preparat jest bardzo dobry i nie wywołuje pieczenia.
Ja słyszałam że odpada po 2 tygodniach ale nieraz zdarza się że odpada trochę dłużej trzeba być cierpliwym na pewno odpadnie sam jak się już zasuszy
Ja odkażałam octaniseptem i dużo wierzyłam i odpadł tak kazała na położna
Synkowi odpadł po 2 tyg natomiast córce po 4 też psikalam tylko octaniseptem chociaż teraz zalecana jest tylko sucha pielęgnacja
Obawiam się trochę tego. Też słyszałam, że oceniseptem się pryska
No psikanke Octeniseptem na pępek bez infekcji to już stare zalecenia sa. Teraz stosuje się pielęgnację na sucho, czyli tylko wyciera się do sucha po kąpieli. U nas jak kikut był zbyt długo to pediatra kazał delikatnie spirytusem posmarować na patyczku higienicznym i po 2 dniach odpadł. Ale nie polecam bez konsultacji z lekarzem.
czytałam właśnie o tym że już tylko na sucho.. ale szczerze mowiąc trochę obawiam się czy to się ładnie "zasuszy" i nie będzie się "paprać" bez tego octeniseptu, bo przy pierwszym synu takie były zalecenia i goił się pięknie, więc ja myślę ze chociaż raz na jakiś czas popsikam tak czy owak
Mi po octenisept się nabrało trochę. Chyba przy kolejnym będę na sucho. Podobno rivanol się sprawdza jak coś się dzieje :) zalecenia się zmieniają ja pamiętam jak siostra fiolet stosowała :)
U nas po Octanisepcie kikut odpadł, nic złego się nie działo. Tak samo moja rana po CC
Po octenisepcie po 2 tyg nam odpadł
My nie stosowaliśmy i się nie paprało. Rivanol bardzo uczula więc trzeba uważać..
Figa mojej koleżance bardzo pomógł ja nie stosowałam więc pewnie jak z każdym produktem jednym pomoże innym nie
Ja słyszałam że jak nie ma początku żadnej infekcji to tylko delikatnie przemywac woda bez żadnych dodatkowych preparatów. Ale w tym wypadku wiem ze opini jest bardzo dużo i każda położna zaleca co innego
Porozmawiam dzisiaj z położna :)
Kosiaszka jeśli pomogl to ok, ale wiesz ze on w ulotce ma zapis,że nie można stosować u dzieci?
Figa nie tego nie wiedzialam :)
Teraz jest dużo leków i podobnych środków na których pisze ze nie stasowac a niby można.
Anulka może i tak, ale tam nawet nie ma tak że podają od jakiegoś wieku u dzieci jak w większości preparatów tylko żeby stosować u dorosłych.
Jak na jakimś produkcie pisze nie stosować u dzieci to bez konsultacji z lekarzem czy farmaceuta lepiej tego nie robić.
Czesto informacja zeby niesteosowac u dzieci wynika z braku badan a sklad wykazuje ze nic sie nie stania wiec jak lekarz cos poleca to jak mam do niego zaufanie to stosuje.