Kosiaszka wiadomo ja też tak robię, ale mało kto zaleca Rivanol dla noworodków..
Akurat dla mnie temat na czasie ;) aktualnie kikut ma odpasc po pielęgnacji na sucho, niczym nie przemywany nie pryskany itd. U nas póki co wyglada to w miarę ok, ale co drugi dzień po kąpieli i tak psikam octeniseptem żeby nic się tam nie zaczęło dziać.
Ewe a skoro nic się nie dzieje to po co Octeniseptem drażnić ta wrażliwa skórkę?
Ewe rok temu jeszcze byl zalecany octenisept - mi sie babralo po nim, wiec jak sie nic nie dzieje to nie wiem czy jest sens uzywac:)
Ewe dziewczyny mają rację nie warto używać preparatu jak się nic nie dzieje ☺
No ja też pameitam,że przy córce miałam zalecenie psikac,ale u nas byl problem z tym kikutem
Czemu mazia?
Czemu mazia?
Ja też miałam octenisept zalecany
Mazia pewnie się coś papralo ?
Długo nie chciał odpaść. W końcu śmierdziało z niego i kazano nam fioletem smarować i octenisept. No był bardzo nieprzyjemny zapach,ale no u nas długo odpadał
U Nas od początku każą oceniseptem pryskać
widze ze te zalecenia to co chwila sie zmieniaja :) ciekawe jakie bede przy nastepmnym dziecku :)
No właśnie ja też usłyszałam, że od początku trzeba pryskać octeniseptem.
Ja juz nawet nie pamiętam czy też nie miałam czasem od początku nim psikać, pamiętam tyle, że ten octenisept był i fiolet na 100% jak już coś śmierdziało
Kiedyś to się fioletem smarowało i wszystko upaprane wokoło. Teraz chociaż widać że medycyna idzie do przodu
Teraz każą pielęgnować na sucho, niczym nie pryskać itd. Co moim zdaniem jest błędem bo na przykładzie własnego dziecka widzę ze jednak dużo gorzej goi się pępek nie pryskany octeniseptem i jednak położna środowiskowa zalecila pryskać i to kilka razy dziennie ...
A to nie wiedziałam, że są teraz zalecenia, że na sucho. Nam położna mówiła, żeby właśnie octeniseptem pryskać...
U Nas mówiła że pryskać właśnie i czyścić wokoło natomiast ranę w kroczu osuszać ale jak bd za bardzo sucha to też nie dobrze
Dziewczyny pewnie zależy od szpitala i położnych