monikak555: a może nie ma, nie czuje takiej potrzeby, każde dziecko jest inne, u mnie np na początku synek tulił się do moich ubrań, gdy na przykład chciałam aby sobie dłużej pospał to kładłam obok jego główki jakąś moją koszulkę, aby czuł zapach, wtedy dziecko spało nawet i 5 godzin w nocy
agus29sc tak jak mowisz dziecko poznaje zapachy mamy i dlatego czulo twoja bliskosc chociaz ciebie tam nie bylo
trzeba bedzie wypróbować to, jak mała będzie marudna ![]()
ja rónież spotkałam sięz tym, że dziecko siętuli i uspokaja przy rzeczach z którymi my mamy do czynienia (piżama)
tak samo niby modne sa te przytulanki kupilam i jednak nie trafiony zakup , dziecko lubi moja bliskosc a spi dluzej jak rano przykryje go moja koldra i spimy razem ![]()
nie wiem o jakich przytulanach piszesz… o tych z bijącym sercem?? bo jeżeli tak to u nas się ona akurat sprawdziła
kąpiel i zabiegi pielęgnacyjne to znak dla mojego dziecka, że już niedługo czas spać
U nas tez zasłaniamy rolety o 20 zapalamy lekkie światła i juz wie ze zaraz będzie pora snu
tej z bijacym sercem nie kupilam taka zwykla taki kwadracik z takimi supelkami na rogach
kompiel i specjalny spmok to oznaka snu nocnego zresztą mamy stałe pory spania
Mama_Tymka1:o tej porze tylko rolety, żadnego światla, synek troszkę się pokręci i idzie spać
ja tez zamontowalam w pokoju maluszka rolety tym bardziej ze w poludnie bedzie w jego pokoju slonko
ja mam żaluzję na szcęscie bo te rolety i tak przepuszcają słońce i jest okropnie gorąco w lato. W kuchni mam takie rolety, to masakra jest
LiliankaN13: może zależy od koloru rolety też
a ja akurat na rolety nie mogę narzekać
ja zbieram sie z zakupem rolet juz pol roku
ja zamowilam na allegro rolety ktore jak sie zaciagnie w pokoju jest bardzo ciemno , nic nie przepuszczaja bokiem
ja mam ciemne rolety i nie przepuszczają swiatła, nie narzekam na nie
Mojego malucha kąpie zawsze o stałej porze. I nauczony jest tak że zawsze przed kąpielą wypija mleczko. W czasie kąpieli opowiadam mu każdą czynność jaką robię on wtedy mnie słucha i nie płacze. staram się go w ten sposób wyciszać. Bardzo lubi kiedy po całej pielęgnacji masuje jeszcze jego malutkie ciałko. Po kąpieli znowu wypija mleczko i leżąc na łóżku sam zasypia.
tylko na noc zasłaniamy rolety, żeby synek wiedział, że jest pora snu