Codzienne kąpanie noworodka - tak czy nie?

Mam dziecko z czerwca, z racji że były straszne upały , kąpaliśmy małego codziennie, co chwila był przy piersi, ze mnie lały się siódme poty, nie dało się inaczej.  

Ja swojego miesięczniaka kąpię co 4 dni i wystarcza. Pomimo to wycieram chusteczkami nawilżającymi. 

Ja nadal myję córkę codziennie, od małego była tak przyzwyczajona i to jest jej rutyna, nie chcę jej zaburzać, bo dzięki temu mamy przespane noce i wypoczęte dziecko:)

My kąpiemy synka co 2-3 dni, ale zbliża się lato, więc pewnie będzie się bardziej pocił i wtedy być może będziemy kąpać go codziennie.

Myślę że codziennie nie jest zalecane , może wysuszyć mocno delikatną skórę dziecka

Kapałam co dwa ,trzy dni :slight_smile:

Ja tak samo jak Ty :smiling_face:

1 polubienie

Ja też. W dni bez kąpieli przecieram dzidzię wacikami założonymi przegotowaną, letnią wodą.skora dziecka nie jest przesuszona ani nie jest brudny :slight_smile:

1 polubienie

Co dwa -trzy zdecydowanie wystarczy .

Ja kąpałam dzieci codziennie. To był nasz rytuał , codziennie o tej samej godzinie kąpiel , po kąpieli masaż.

My kąpiemy co 3 dni, mały ma wrażliwą skórę i czuję że po codziennych kąpielach problem mógłby soę nasilić

Kapie syna co 2 dni, chyba, że jest mocno ciepło czy się jakoś wybrudzi to wtedy częściej. Na ten moment nie widzę potrzeby codziennej kąpieli 4 miesięczniaka.

tez tak myślę ze codziennie nie ma potrzeby kapania takiego maleństwa

1 polubienie

Co 2/3 dni wystarczy :slight_smile:

Tak racjaa. Chyba że w upały to częściej , dziecku wtedy też lepiej się śpi :sleeping:

1 polubienie

Dokładnie, pomaga mu się ochłodzić i lepiej wyspać, u nas też wtedy kąpiele są częstsze

nam samym po kąpieli lepiej się śpi to i takie maleństwo lepiej się czuje :wink:

1 polubienie

Nooo dokładnie tak :slight_smile:

1 polubienie

No tak, jeszcze trzeba wziąć pod uwagę że przy kąpieli warstwa hydrolipidowa skóry się osłabia

1 polubienie

Dokładnie, to ważne, dlatego po kąpieli warto dobrze nawilżyć skórę, żeby ją odbudować i chronić.

1 polubienie