Codzienne kąpanie noworodka - tak czy nie?

Ciepła kąpiel, zwłaszcza długa, może zmywać naturalną warstwę hydrolipidową skóry, która chroni ją przed przesuszeniem i podrażnieniami. dla tego mówią tez po porodzie warto poczekać z kąpielą ,ważna dla skory jest ta maź

Tak ta maz płodowa działa jak bariera ochronna i warto dać jej czas na wchłonięcie

Często zajmuje się chrześniakiem niestety siostra pracuje mieszkamy razem i dużo jej pomagam Na początku kąpaliśmy codziennie, bo wydawało się to „konieczne”, ale szybko przeszliśmy na co 2–3 dni, z codziennym myciem buzi, szyjki i pupy. Maluch miał suchą skórę, więc rzadsze kąpiele mu służyły. Najważniejsze to znaleźć rytm, który odpowiada dziecku

1 polubienie

Dokładnie tak! :blush: Codzienne kąpiele nie zawsze są potrzebne szczególnie przy suchej skórze. Ważna jest codzienna higiena newralgicznych miejsc, a reszta zależy od potrzeb dziecka i Waszego rytmu dnia. Super, że tak wspierasz siostrę!

1 polubienie

Każde dziecko jest inne, więc ważne, żeby dostosować wszystko do jego potrzeb.

siostra dużo w życiu przeżyła , ma bardzo ciężko w życiu mieszkamy razem tak ze bardzo lubię to robić

2 polubienia

Dobrze że ma ciebie i wsparcie to bardzo ważne :smiling_face_with_three_hearts:

Ona jest też dla mnie kiedy ja tego potrzebuje , dla tego obie możemy na siebie liczyć :wink:

My kąpiemy co 2-3 dni

Ważne, żeby maluchowi było komfortowo :blush:

Bardzo przyjemnie to czytać ,macie siebie i nawzajem się wspieracie, to bardzo cenna i nieoceniona pomoc :tulip::tulip:

My kąpaliśmy co 2 dzień, w lato codziennie

My podobnie :slight_smile: czasem zdarzalo sie ze i co 3 dni

Nam też ale w zimie. Mała na początku nie lubiła kąpieli, dopiero z czasem się przekonała i teraz nie chce wychodzić z kąpieli/prysznica

U Nas jest to samo. Kapiele szybko polubil. Moga trwac i trwac. W koncu też Maly przekonal sie do prysznica :slight_smile:

U nas różnie to było z kąpielami , czasami były krzyki i darcie przez kilka miesięcy a czasami to już w południe córcia chciała się myć. Teraz lubi się myć tylko włosów nie lubi

U nas tata przez jakiś czas mógł tylko, bo przy kąpieli było tyle wrzasku, że lepiej było odpuścić :sweat_smile:

My musieliśmy mieć też dobre podejście aby namówić małego do kąpieli e po czasie bardzo polubił

2 polubienia

Kąpiel co 2/3 dni, zazwyczaj o stałej porze. Po kąpieli karmienie, czytanie bajek, przytulasy i spanko :slight_smile: uwielbiam ten rytuał :heart:

Ja dziecko urodziłam w zimie, kąpaliśmy je wtedy 2 razy w tygodniu. Jak przyszły cieplejsze dni to co 2 dni a teraz w upały codziennie.