Ciepła kąpiel, zwłaszcza długa, może zmywać naturalną warstwę hydrolipidową skóry, która chroni ją przed przesuszeniem i podrażnieniami. dla tego mówią tez po porodzie warto poczekać z kąpielą ,ważna dla skory jest ta maź
Tak ta maz płodowa działa jak bariera ochronna i warto dać jej czas na wchłonięcie
Często zajmuje się chrześniakiem niestety siostra pracuje mieszkamy razem i dużo jej pomagam Na początku kąpaliśmy codziennie, bo wydawało się to „konieczne”, ale szybko przeszliśmy na co 2–3 dni, z codziennym myciem buzi, szyjki i pupy. Maluch miał suchą skórę, więc rzadsze kąpiele mu służyły. Najważniejsze to znaleźć rytm, który odpowiada dziecku
Dokładnie tak! Codzienne kąpiele nie zawsze są potrzebne szczególnie przy suchej skórze. Ważna jest codzienna higiena newralgicznych miejsc, a reszta zależy od potrzeb dziecka i Waszego rytmu dnia. Super, że tak wspierasz siostrę!
Każde dziecko jest inne, więc ważne, żeby dostosować wszystko do jego potrzeb.
siostra dużo w życiu przeżyła , ma bardzo ciężko w życiu mieszkamy razem tak ze bardzo lubię to robić
Dobrze że ma ciebie i wsparcie to bardzo ważne
Ona jest też dla mnie kiedy ja tego potrzebuje , dla tego obie możemy na siebie liczyć
My kąpiemy co 2-3 dni
Ważne, żeby maluchowi było komfortowo
Bardzo przyjemnie to czytać ,macie siebie i nawzajem się wspieracie, to bardzo cenna i nieoceniona pomoc
My kąpaliśmy co 2 dzień, w lato codziennie
My podobnie czasem zdarzalo sie ze i co 3 dni
Nam też ale w zimie. Mała na początku nie lubiła kąpieli, dopiero z czasem się przekonała i teraz nie chce wychodzić z kąpieli/prysznica
U Nas jest to samo. Kapiele szybko polubil. Moga trwac i trwac. W koncu też Maly przekonal sie do prysznica
U nas różnie to było z kąpielami , czasami były krzyki i darcie przez kilka miesięcy a czasami to już w południe córcia chciała się myć. Teraz lubi się myć tylko włosów nie lubi
U nas tata przez jakiś czas mógł tylko, bo przy kąpieli było tyle wrzasku, że lepiej było odpuścić
My musieliśmy mieć też dobre podejście aby namówić małego do kąpieli e po czasie bardzo polubił
Kąpiel co 2/3 dni, zazwyczaj o stałej porze. Po kąpieli karmienie, czytanie bajek, przytulasy i spanko uwielbiam ten rytuał
Ja dziecko urodziłam w zimie, kąpaliśmy je wtedy 2 razy w tygodniu. Jak przyszły cieplejsze dni to co 2 dni a teraz w upały codziennie.