Codzienne kąpanie noworodka - tak czy nie?

Tak dobre podejście jakaś zabawka i kapel odrazu milsza :slight_smile:

1 polubienie

Kąpałam synka co 2 , 3 dni ewentualnie chusteczkami nawilżanymi wycieralam w dni bez kąpieli. Tak male dziecko nie potrzebuje co dziennie kąpieli . Jak wyszlismy ze szpitala położna zalecala poczekac z pierwsza kąpielą przez tydzien .Maluchy rodzą się z maźią płodową, która działa jak naturalna bariera ochronna. Nie ma potrzeby jej zbyt wczesnego zmywania. . Tez skora noworodka jest delikatna i od codziennych kapieli moze sie wysuszac

Tak zabawki dla maluszków wiele dają do kąpieli

Ja na początku kąpałam syna co drugi dzień, ale jak były upały to zaczęłam codziennie i tak już zostało. Termin porodu mam teraz na jesień to myślę że noworodka jesień-zima będę kapała co 2-3 dzien

Ja rodzilam w pazdzierniku pierwszego syna i nawet polozna mowila żeby nje kapac codziennie. Dopiero upały sprawiły, ze pojawily sie codzienne kapiele.

Nam położna też tak mówiła, że codzienne kąpiele nie są konieczne, szczególnie przy noworodku

Dokładnie, u nas też położna podkreślała, że codzienne kąpiele nie są potrzebne, ważniejsze jest delikatne oczyszczanie i dbanie o skórę maluszka.

Dokladnie. Jak nie bylo kapieli to w ruch szly duze waciki i woda.