Czy wasz bobas też miał czkawkę w ciąży? Moja mała ma kilka razy w ciągu dnia i bałam się że to nie jest normalnie, ale lekarze uspokoili mnie, że to dobrze dla maluszia to znaczy, że za szybko połyka płyn owodniowy i ćwiczy wtedy oddychanie oraz przygotowuje się do przyjścia na świat. Moi rodzice za to śmiali się że będzie łapczywe po mamusi Czy wy tak samo odczuwałyście delikatne podskakiwanie brzuszka? Jak sobie radziłyście kiedy czkawka malucha była jednak nie przyjemna i nie dawała wam np zasnąć bądź czy budziła was również w nocy?
U mnie z Młodym jest podobnie - bywają dni, kiedy czkawka powtarza się kilka razy, czasem nawet w krótkich odstępach czasu i potrafi trwać całkiem długo. Ale nie zdarzyło mi się, żeby odczucie było nieprzyjemne lub bolesne, w końcu przechodzi samo:) za to słyszałam opinie, że jeśli Maluch ma czkawke to znaczy że smakuje mu to co zjadasz, skoro łyka płyn w większych ilościach;)
U mnie również nie jest nieprzyjemna, ale czasem nie daje spać albo budzi w nocy i nie wiem czasem co robić ciekawe czy po porodzie też będzie miała, może ktoś coś wie na ten temat? Moja mała sąsiadka podobno też czkała na okrągło i jak się urodziła to jak się śmiała to miała czkawke
Moja mała też miała często czkawkę jak była jeszcze brzuszku, najczęściej wieczorem jak kładłam się spać. Dla mnie czkawka maluszka była czymś przyjemnym zawsze wywoływała uśmiech na mojej twarzy. Po porodzie mała też miała czkawkę nie często ale miała, z czasem czkawka znikła nie wiem dokładnie kiedy, ale chyba miała ją do miesiąca po urodzeniu.
U mojego maluszka nie było czkawki, więc nie wiem jak to jest. Po porodzie w pierwszych miesiącach zdarzało się, że miała ale też nie często. Ma już cztery miesiące i zdarzy jej się dwa razy na miesiąc:)
Moja malutka jak była w brzuszku to czasem kilka razy dziennie miała czkawkę , dla mnie to nie było męczące
U mnie synek miał czkawkę codziennie wieczorem, w ostatnich miesiącach, nie wiem do tej pory dlaczego, ale lekarz powiedział że tak czasem się zdarza i nie ma się czym stresować… Najśmieszniejsze jakial czkawkę na badaniu USG - to był ubaw… Po urodzeniu także miał ją do ok 2 miesiecy- tłumaczyła położna że to z niedojrzały uklad… Teraz skończyliśmy 4 miesiąc i czasem się pojawi.
WMagda, niedojrzały układ? To znaczy, że to źle? Pierwszy raz o tym słyszę, raczej słyszałam pozytywne opinie na temat czkawki i dziecka w brzuszku. A po porodzie jak dziecko ma czkawke to nie męczy się wtedy? Ktoś coś wie na ten temat?
Anka, chodzi o to że mięsień przeponowy może być trochę słabiej rozwinięty, nie oznacza to od razu problemów z układem nerwowym - po prostu u niemowląt wszystko rozwija się w swoim tempie, większość maluchów na początku ma czkawkę. Najczęściej powody są takie jak u dorosłych - zassanie powietrza podczas jedzenia czy śmiechu lub przepełniony brzuszek, czyli jak najbardziej naturalnie występuje:) a w ciąży to połykanie płynu tak jak sama mówiłaś
Mój lekarz, też mnie uspokajał, że może się zdarzać czkawka maluszka i to całkiem normalne, bo ćwiczy w ten sposób nawyk połykania, niezbędny po urodzeniu:) A że jest jeszcze malutki i niedoświadczony to sobie czka:)
Moja córka jeszcze w brzuchu miała czkawkę bardzo często, po urodzeniu również, kilka- kilkanaście razy dziennie, praktycznie po każdym piciu czy jedzeniu. Pytałam kilku lekarzy czy to nic groźnego ale na całe szczęście im córka była starsza, tym mniej “czkawek” dziennie miała. Obecnie ma 14 miesięcy i wszystko się unormowało. Także nie ma się czym martwić albo ewentualnie dla własnego spokoju zapytać pediatrę przy okazji wizyty.
kazde dziecko ma czkawke a u mojego w brzuszku pomagalo jak np lezalam dostal czkawki i ja wstalam i zaczelam chodzic niewiem czemu
Czkawka pojawia się już w II
trymestrze ciąży. Maluszek ćwicząc układ pokarmowy i oddechowy połyka wody
płodowe. Gdy robi to zbyt łapczywie, pojawia się czkawka. Tego typu skurcze
mogą trwać od kilku minut do pół godziny.
Czkanie jest jak najbardziej
naturalnym zjawiskiem w czasie ciąży i całkowicie bezpiecznym. Dlatego nie
należy się martwić o stan zdrowia dziecka.
A czy moglby ktoś mnie uświadomić jak jest odczuwana czkawka? Skad wiecie ze to jest właśnie to?
Moja córcia w takim razie albo nie miewała czkawek albo ja ich nie wyłapałam. Za to po porodzie nadrobiła, bo miała je praktycznie non stop. Nawet teraz ciągle ma je bardzo często. W każdym razie czkawka w brzuszku i u niemowlaka jest czymś jak najbardziej naturalnym i normalnym
Anka każde dziecko, które się urodzi ma niedojrzały układ pokarmowy i jest to normalne:) nie wszystko jest rozwinięte jak u dorosłego człowieka, wszystko się rozwija we własnym tempie. Niektórym dzieciom przeszkadza czkawka, która długo je męczy. Moja córeczka ma rzadko czkawkę i po prostu mija po pewnym czasie, nic z tym nie robię:)
Czkawke ma w brzuszku mamy wiele dzieci i jest to całkiem normalne i naturalne. Dziecko ćwiczy swój układ oddechowy i pokarmowy stąd pojawia się właśnie Czkawka. Dziecko połyka wody płodowe i jak zrobi to za łapczywie czka. Po urodzeniu też się ona pojawia. Po czasie samo przechodzi dokładnie tak jak w brzuszku. Ja nigdy nie nie robiłam i w ogóle mi ta Czkawka nie przeszkadzała.
Można poznać ją po tym, że brzuszek podskakuje tak rytmicznie.
Anka większość dzieci rodzi się z nie do końca rozwiniętym układem pokarmowym ale to nie jest nic złego. Układ pokarmowy dziecka musi po prostu dojrzeć.
Witam was mamy jesli chodzi o czkawke w czasie ciazy to towarzyszyla mi bardzo czesto;) zauwazylam,ze sa szczególne sytuacje po ktorych sie pojawiała np: lekko zmarzlam,zmeczylam sie czy po prostu za duzo najdlam
oczywiście jest to normalne gizjologiczne zjawisko i nie ma czym sie przejmowac
po porodzie dzieciatko tez bedzie dostawalo i to dosc czesto;)
Moja córka również kilka razy w ciągu dnia miała czkawkę będąc w brzuchu. O dziwo po porodzie zostało jej to - równie często czkała. Ale czkawka dziecka nie męczy, jest wręcz zabawa dla niego bo nagle coś się dzieje, ciałko się porusza, podskakuje, jakiś dźwięk się wydobywa… Z czasem jej minęły te czkawki, bo dojrzał jej układ pokarmowy, teraz ma przeważnie od śmiechu
Czkawka u dziecka nie jest niczym złym, dziecko tak samo jak i dorosły połyka, oraz rozrabia więc nawet jeśli nasz brzuszek skacze mamusie spokojnie ty tylko czkawka