Anka8661 to dobry sposób masz na czkawke:)
moja mała w brzuchu ciągle ma czkawkę.
MamaMo u mnie było to samo a szczególnie przed snem
ogrzewanie ciemiaczka tez jest skuteczne… ale czkawka jest dobra i jak powiedziala mi zaufana pani doktor bardziej jest nieprzyjemna dla rodzicow niz dzieci bo to cwiczenie miesni przepony
dzieci juz ćwiczą mięsnie przepony w brzuszkach naszych;-) stąd tez czkawki jeszcze w życiu płodowym
pamietam jak pierwszy raz zaobserwowalam czkawke u corci jak jeszcze byla u mnie w brzuchu, nie wiedzialam co sie z nia dzieje
nad czkawką u noworodka ciężko jest zapanować
ja dawałam smoku jak picie nie pomagało bo nie lubił pić i przechodzila
pomaga także nozszenie i zmiana pozycji
ja próbuję małego rośmieszyć, jak się zaczyna śmiać na głos, to czkawka przechodzi
A u mojej siostrzenicy większy śmiech powoduje czkawkę.Więc z tym rozśmieszaniem to nie jest tak do końca.
ja jak dawałam coś do popicia to pomagało
Każde dziecko jest inne i inne metody pomagają. Mi wszyscy mówią żeby picie synkowi podać jak ma czkawkę, a na niego to wogóle nie działa.
u nas może być miesiąc spokoju z czkawką, a po miesiącu pojawia się czkawka nagle i ma ją kilka razy w ciągu dnia, a potem znowu spokój na jakiś czas, nie wiem czym to jest uwarunkowane
moja mala juz ma coraz rzadziej ale podobno czkawka nie meczy dziecka
Ja też słyszałam że czkawka nie męczy malucha, zresztą mój jest już starszy i tez nie widzę żeby jakoś specjalnie narzekał na czkawkę.
też słyszałam, ze czkawka nie męczy małych dzieci, a moja corcia ma ją czesto, ale to normalne
Bo czkawki są różne - jak dziecku zimno, jak za dużo zjadło i jeszcze ta z zachłyśnięcia się powietrzem. Dopajanie więc nie zawse pomoże, bo nie wiadomo z czego czkawka wynikała
mój syek czkawkę miał tylko kilka razy i nie stosowałam żadnych specjalnych metod by ją zwalczyć
u nas podanie picia pomaga czkawka zaraz znika