Czkawka u noworodka – jak sobie z nią poradzić

nasz syn też odkąd nauczył się głośno śmiać, a wręcz chichotać to zdarzają mu się czkawki z tego powodu, ale bardzo się wtedy denerwuje

a wiesz ze od tego smiechu to mozliwe, bo wlasnie obserwuje kiegy dostaje

syn dostaje czkawki jak mu zimno

córci po piciu przechodzi

czkawka faktyczne wystepuje jak jest zimno albo jak dziecko sie smieje, przewaznie przechodzi jak sie poda cos do picia

wszystkie znane mi niemowlaki miewały czkawkę - czasem z powodu zimna albo lekkiego zachłyśnięcia, a czasem nie wiadomo dlaczego
na szczęście - i tu się zgadzam z autorką porady - faktycznie nie zdawało się to im przeszkadzać i właściwie samo przechodzi :slight_smile:
też daję picie przy czkawce - czasem pomaga…

jak moja ma czkawke podaje jej cos do picia. zawsze pomaga

ja zawsze podawałam cycusia pomagał za każdym razem teraz to juz nic nie robie

u nas na czkawkę była pierś a potem butla z herbatką, a teraz kładę dziecko na brzuszku i czekamy aż minie, zazwyczaj nie trwa to długo :slight_smile:

z obserwacji mojego synka wnioskuję, że jako malutki niemowlaczek miał częściej czkawkę niż teraz jako 2-latek

dziecko czka gdy mu zimno zazwyczaj

tu jest fajna porada bo przynajmniej wiem ze że u córki często to czkawka popokarmowa:-)

Moja niunia miewa czkwaki w moim brzuchu:)

Moja córka gdy była malutka to czkawka jej przechodziła gdy dałam cyca lub coś innego do picia. Gdy jest starsz to to niestety nie działa. Czkaweke ma jak sie śmieje. Wtedy nie tak łapie powietrze i czka. Jedynym sposobem aby to ustało jest spokojny oddech. Wtedy chwila moment i jej nie ma.

no w brzuchu też często czkała

moja też w brzuszku często miewała czkawkę ale jak sie urodziła to sporadycznie

przystawienie do piersi pomaga

jak mialam czkawke za dziecka to babcia dawała mi do zjedzenia łyżeczkę cukru, nawet nie pamietam czy działalo

U synka pomaga włożenie go pod kołderkę.

mi w szpitalu mówili ze pomaga pierś… z drógiej strony jestem w szoku ze dzieci od urodzenia sa tak mądre… gdy da im ie cyca na czkawke to jak poczuja ze maja czknąć to wtedy przerywaja picie zeby sie nie zakrztusic