Hej
Córeczka ma ponad 7 miesięcy obrotów nauczyła się mając około 4 miesiące. Przekręca się tylko na jedną stronę mimo że ćwiczę z nią na tą drugą.
Ogólnie to chodzimy do fizjoterapeuty co 3 tygodnie i co wizytę mamy nowe ćwiczenia . Trochę się zastanawiałam nad tym czy już tą pani nas trochę nie naciąga na kolejne bo nie ma napięcia ale pani twierdzi że jest słaba w brzuszku. Tylko że ona praktycznie całe dnie spędza na brzuszku, robi już pozycję boczną do siadu.
Ostatnio byłam z nią na szczepieniu u pediatry i pediatra powiedziała że na swój wiek pięknie sobie radzi a na obroty na drugą stronę stwierdziła że może woli na tą i nie musi na drugą.
Tylko zastanawiam się czy faktycznie nie musi umieć na drugą? Czy nie będzie potem jakiś problemów rozwojowych
Moze warto pojsc do innego fizjoterapeuty i zobaczyc co powie, moze faktycznie tamta chce naciagnac , u nas synek trzymał glowke tylko w jedna stronę i chodzilismy na cwiczenia ale dwa razy w tyg i byl super efekt ![]()
Ja bym poszla do innego fizjoterapeuty ![]()
Myślę, że tak jak pisze @ewelka8990 warto skonsultować z innym fizjoterapeutą
nie wiem czy jest młoda pediatra, ale czasem to bagatelizują, a jednak im wcześniej się działa tym lepiej. Super, że działacie, ale może właśnie lepiej jak inny fizjoterapeuta oceni
u moich znajomych nikt nie zwrócił uwagi na preferowanie jednej strony i teraz co tydzień się spotykają z fizjoterapeutą. Tam Marianka ma 8 mscy.
O to my tak samo mieliśmy, poszliśmy prywatnie i córka niby super się rozwijała miała lekka asymetrię po porodzie l, pani oczywiście że musi być w terapii. Mała chciała się przekręcać ale miała jakaś blokadę że nie wiedziała co z nogą zrobić, pani że ona ma czas, że i tak się spieszy z aktywnościami itd. jak zrobiła ten obrót ale właśnie na jedną stronę to pani niby coś z nią ćwiczyła na drugą ale właśnie mało to dawało. Mój mąż też jest fizjo ale nie zajmował się dziećmi, mimo to widział że pani jakby nas naciąga, że trzeba ta 2 stronę ćwiczyć a młodej ta asymetria to się wyrówna. Sam zaczął wzmacniać jej brzuszek kładąc np. na takiej dużej piłce, ćwicząc obroty na drugą przede wszystkim itd. I mala zaczęła się po chwili przekręcać i na ta 2. Ogólnie każda jej aktywność to najpierw była ta lewa strona, mocniejsza, ale zaraz pojawiała się na tej 2.
Tak jak pisza dziewczyny ja bym poszła do innego jeszcze, co więcej co 3 tygodnie wizyta to dla mnie też bardzo długi odstęp, zazwyczaj by były efekty to powinno być przynajmniej raz w tygodniu, często dzieci będące w terapii są nawet 2 razy w tygodniu
Ogólnie u nas synek też najpierw bardziej załapał obrót w jedną stronę, ale niedługo później już też poradził sobie z drugą stroną i teraz bez problemu obraca się na obie strony
to samo z piwotowaniem, obrót wokół własnej osi nauczył się w obie strony, ale ze później jedna mu bardziej odpowiadała i w pewnym momencie w tę drugą stronę nie chciał w ogóle, motywowalismy go i na szczęście już teraz radzi sobie ładnie z obiema stronami ![]()
jesteśmy też pod kontrolą ale lekarza rehabilitacji, nie fizjoterapeuty, więc może warto by zgłosić się do takiego specjalisty
pani sprawdza wszystko, podpowiada nam jak w domu mamy wspierać malucha, i nie mamy tych wizyt często i takich typowo naciąganych ![]()
Ewentualnie inny fizjoterapeuta, to zobaczycie co Wam powie ![]()
Lepiej sprawdzić, bo wydaje się że jednak wszystko powinno być na obie strony robione, może z pewną preferencją, że któraś jest silniejsza, ale jednak chyba obie strony powinny być angażowane ![]()
Może warto właśnie skonsultować się z innym fizjoterapeutą, ja mam wlasnie takiego super co wgl nie naciąga na kase ma spore kolejki i może też dla tego tego nawet nie musi robić .
Znaczy tak dobrze jest żeby dziecko robiło te aktywności naprzemiennie ponieważ to lepiej kształtuje mózg. I też wspomaga dalsze procesy rozwojowe.
Jednak wiadomo że każde dziecko jest inne i ty sama widzisz po niej na ile ona nie umie i ma problem z tą umiejętnością, A na ile jest kwestia robię coś szybciej
Tak jak dziewczyny pisza, skonsultowalabym sie z innym fizjoterapeuta.
Dodatkowo, polecam tez basen
to super aktywnosc, ktora wspiera symetrie ciala i miesnie brzuszka
U nas córeczka miała asymetrię lewostronna ,zaczęła się obracać najpierw w lewo jak miala 4,5 miesiąca a około miesiąc później w prawo teraz ma 7,5 miesiąca i kręci się na okrągło . Jesteśmy pod kontrolą fizjoterapeuty i osteopaty po ukończeniu 3 miesięcy
Myślę że warto skonsultować z drugim fizjoterapeutą i wszystko będzie jasne. Ale nie mówić że byłaś już u kogoś tylkypo prostu że przychodzisz z takim problemem że nie odwraca się na jedną stronę. Ja np mam tak że śpię tylko na lewej na prawej nie umiem ![]()
może faktycznie każdy ma jakąś swoją ulubioną stronę
Ja już się nie mogę doczekać niech będzie cieplej i właśnie chcę małą zapisać tam basen.
Bo powiedzmy sobie czepki prawie nie chronią tych włosów przez zamoczenie a ja mam tak grube włosy że czekanie tyle czasu aż wyschnął to mnie coś by wzięło
Zazdroszcze:) mi wlasnie zaczynaja wypadac po porodzie. Mam nadzieje ze chociaz kępka zostanie ![]()
Mi mega wypadają i starsza córka tylko krzyczy mamo czemu zostawiłaś mi pająka. Nie susz włosów w moim pokoju
Mi kiedyś powiedziano , że w takich sytuacjach ta część ciała będzie dominująca . Czy to prawda to nie wiem
Moim zdaniem kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie i trzeba dac mu czas. Moja córka np. Od pierwszych dni do miesiaca leżała na brzuszku i majac miesiac podnosila glowe lepiej niz dwa trzy msc to byl jedyny czas kiedy moglam cos zrobic kładąc ją na brzuchu. Niestety pozniej lezenie na brzuchu bylo dla niej katorgą plakala nie potrafila dzwigac glowy zaczelam sie martwic bo inbe dzieci juz podnosily ladnie glowke. Pediatra mówiła ze jest wszysyko ok. Zeby sie upewnic idz moze do innego fizjo skoro juz poszlas ale ja uwazam ze wszystko w swoim tempie. Pozdrawiam serdecznie
Każde dziecko rozwija się swoim tempem , spokojnie na wszystko jest czas …nie ma co na siłę się stresować. A czy mała zaczyna raczkować?