Masz rację witamina D rozpuszcza się w tłuszczach ale witamina D może być w wodzie ale musi być w specjalnie przetworzonej formie. Produkuje się ją przy użyciu emulgatorów aby była w wodzie. Do przyswojenia witaminy D potrzebne są tłuszcze, które dostarczamy z pożywieniem
Może inny olej jest w tym Juvicie D max, nie zagłębiałam się, Jak czytałam to potrafią być na najróżniejszych olejach a nawet mieszankach.
@SylwiaMK a próbowałaś tej na receptę ? Juvit ma 500 j.m. / IU w 1 kropli. U nas fajnie się sprawdza.
U nas po pierwszym usg (w 6 tygodniu) było zalecenie że kontrola po 8 tygodniach, bo w pierwszym USG niewidoczny czy już kości zaczynaja kostnieć i u synka wyszło w 2 USG że jeszcze nie więc lekarz kazał zwiększyć dawkę Wit D i się nie przejmować. Kolejne USG mamy w marcu. Oczywiście od razu po wizycie zaczęłam pytać się czata gpt czy mam się martwić i chat mnie uspokoił, bo podobno to bardzo częste u dzieci urodzonych jesienią i podobno u chłopców kostnienie jest często trochę później. No także cierpliwie czekam na kolejną wizytę
Ja urodziłam przez CC i synek dostawał antybiotyk w szpitalu i probiotyk obydwoje dostawali. W domu zalecenia to tylko Wit. D a przy rewolucjach z brzuszkiem położna powiedziała że możemy spróbować biogai albo ogólnie jakiś probiotyk. I u nas wydaje się że pomógł. Problemy brzuszkowe mial synek a położna powiedziała żeby obydwum dawać co siostra ma być gorsza
Dzięki mam nadzieję ze będzie wszystko ok do badania maluch jest całkiem rozbierany, bez pampersa, a samo badanie trwało dosłownie chwilę. Najdłuższą częścią wizyty było rozbieranie i ubieranie synka za pierwszym razem pojechałam z mężem na badanie żeby pomógł mi z rozbieraniem, ubieraniem itp wiadomo, lepiej jak jedna osoba ogarnia dziecko a druga rozmawia z lekarzem, chowa dokumenty itp a się okazało że do gabinetu może wejść tylko jedna osoba, więc niepotrzebnie kazałam mężowi brać wolne. Za drugim razem już sama pojechałam z synkiem
O tak juvit też polecam tym bardziej że jest to lek a nie suplement diety.
Ok tak u nas też tak było. Badanie trwa dosłownie minutę jak jeszcze jest wprawiony lekarz to ciach ciach i gotowe. Ja się zaczęłam zastanawiać czy on napewno wszystko dobrze zbadał tak szybko.
To prawda różne oleje są w którymś gdzieś czytałam że jest na nośniku oleju kukurydzianym , szczerze nawet nie wiedziałam że taki jest nawet. @chloria na tym forum napewno dowiesz się wiele cennych uwag:hugs: super bo każda mama jest inna ia inne doświadczenia i każda nowa mama wnosi coś nowego na tym forum witamy:blush:
My byliśmy na USG jak syn miał 2 tygodnie bo tak było miejsce i doktor generalnie był z tego bardzo niezadowolony i kazał nam przyjść na kontrolę po 8 tygodniach. Też tych jąder kostnienia nie było i on był bardzo zdziwiony i stw że myślałam że już będą. No ale żeby się nie martwić też żeby dawać 500 i kontrola w kwietniu. Ale nasza fizjo mówiła że dysplazję bioder się ma albo nie ma, i ona z dziećmi była tylko raz na takim USG, i te kontrolę to tak na NFZ się robi. I ja w sumie się zestresowałam, tak jak Ty i byliśmy z synem prywatnie i dr powiedział że są te jądra kostnienia, że rzeczywiście jest ich mało i są słabo widoczne, ale tak może być i już więcej mamy nie przychodzić.
Mi chodziło o to, że jakby rzeczywiście było coś z tymi biodrami i trzeba by było te rozpórki stosować to lepiej jak dziecko jest mniejsze. W kwietniu syn będzie miał pół roku to już będzie bardziej wiercacy.
Ale to co wyczytałas to widocznie prawda, skoro nasze dzieci w podobnym wieku i mają tak samo.
Jest taki probiotyk Milanella Biom i wtedy z mlekiem mamy dziecko dostaje probiotyk.
Ale może tak jest z każdym probiotykiem i dlatego nie kazali Ci w szpitalu nic dawać.
Dokładnie fajnie że tu każdy jest dla siebie miły bez hejtu i dlatego chce się tu przebywać. W sumie tu wszytkie się już tak zżyłyśmy pomagamy sobie jak możemy
No dokładnie, ja tu jestem już prawie 4 lata z mała przerwa. Poznałam to forum będąc w pierwszej ciąży i mnóstwo wiedzy stąd wyniosłam. Naprawdę tutaj jest super atmosfera, nie to co na grupach na fb. Zapytasz o jedną rzecz a dostajesz hejt o drugie.
Ja w ogole nie wchodzilam na zadne grupy na facebooku, ale czasami mi sie cos wyswietli , jak mnie temat zainteresuje to wchodze w komentarze i tam jest dramat dziewczyna kiedys chciała odsprzedac cos czego kupila za duzo to dostala taki hejt , ze az mi bylo przykro na zasadzie “po co tyle kupowałaś, przeciez to logiczne , ze az tyle ci sie nie przyda”
Grupy na fb to sama g*wno burza mam wrażenie. Zawsze znajdzie się jakis hejter. Ta grupa to cudo ja teraz mam mniej czasu na przegladanie ale zawsze cos ciekawego się dowiem albo można się poradzić.
Dokładnie na FB czego nie napiszesz to w komentarzach hejt na autora postu i na komentujących Czasami wchodze tylko poczytać komentarze pod postami na Mamy mamom
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.