Czym smarować niemowlę po kąpieli?

Ja też słyszałam żeby nie smarować oliwka, oliwke będziemy używać tylko na główkę żeby się ciemieniucha nie zrobiła a takto w razie potrzeby będziemy smarować balsamem z nivea moja Pani doktor poleciła :slight_smile:

Andzia balsam Nivea wcale nie ma najlepszego składu. Warto poczytać o polecanych i dobrych jeśli chodzi o skład balsamach na blogu srokao.pl Dobry skład mają kosmetyki Babydream.
Pamiętaj, że jeśli nic się nie dzieje i skóra nie jest wysuszona to najlepiej nie stosować żadnych kosmetyków i balsamów.
Oliwka tak jak już wcześniej napisałam zatyka pory i tworzy nieoddychającą warstwę na skórze. Osobiście stosowałam ją tylko na ciemieniuchę właśnie.

Jedynie z nivea krem na każda pogodę ma dobry skład reszta kosmetyków coz nie są dobre pod względem składu i zgodzę się z Kasią babydream są fajne jeśli chodzi o skład i cena też jest ok
.

Balsam z Nivea rzeczywiście ma średni skład, można poczytać o nim na blogu srokao.pl
Oprócz serii kosmetyków z Babydream polecam również z HiPP, też mają dobry skład. Jeśli już ktoś chce używać oliwki to właśnie z HiPP mają dobrą. Jednak tak jak Kasia uzywalabym jej tylko na ciemieniuche.

Ja nigdy się nie odwazylam by dzieci smarować produktami spożywczymi. Ja dla swoich dzieci stosowalam emolium czy balsam z nivea. Można kupić dobre i tanie kosmetyki z dobrym składem. Nie trzeba kupować markowych i drogich, a rzadko się zdarza żeby skład był dobry a płacimy za wyrobiona markę.

My stosujemy Nivea ochronne mleczko nawilżające i jesteśmy z niego zadowolone :slight_smile:

Ja jak pisałam w innym wątku miałam problemy z odparzeniami pod szyjką oraz pod paszkami córki. Próbowałam różnych rzeczy, ale też nie chciałam za bardzo kombinować. Do kąpieli używamy teraz żelu nivea baby oraz balsamu ale tylko na te najbardziej suche miejsca. W tych gdzie zaczynały się robić odparzenia posmarowałam jednorazowo kremem nivea baby na każdą pogodę. Posmarowałam wieczorem a rano przemyłam ciepłą wodą i efekt super

Nivea na każdą pogodę jest super. Świetnie zdaję swój egzamin.

Ja smaruję oliwką z firmy linomag jest naprawdę świetna i ślicznie pachnie

Na początku używaliśmy płynu do kąpieli i balsamu HiPP. Niestety przy alergii na mleko przesuszała nam się skóra i podejrzenie AZS i do kąpieli zaczęliśmy używać Oillan baby a jako balsam La Roche Posay Lipikar AP+. Skóra jest mięciutka. Oliwki dodajemy do kąpieli troszkę. Niezmiennie HiPP, czasem olejek migdałowy. Teraz jako balsam kupiłam Mediderm. Sama kiedyś go używałam i jest świetny, zero zapachu i bardzo dobrze się wchłania.
Ale dobór kosmetyków zależy od skóry i obserwacji. Na blogu srokao można poczytać dużo ciekawych analiz składów i potem sobie próbować te kosmetyki o fajnych składach. Mnie marka Nivea nie przekonuje. Wiem że krem na mróz ma dobry skład ale reszta już nie. Z resztą na sobie jak czegoś próbowałam to mi nie pasowało i dlatego nie wybieram.

My po każdej kąpieli stosujemy mleczko nawilżające Nivea Baby. Już 9 miesięcy:) Nie byłam przekonana do oliwki.

Ja smaruję córkę co drugą kąpiel, a myjemy się co 2 dni :slight_smile: Polecam krem pielęgnujący do twarzy i ciała marki Sylveco dla dzieci, ponieważ ma na prawdę dobry skład, jest bardzo wydajny i co najważniejsze pozostawia skórę maluszka doskonale nawilżoną i miękką. U nas sprawdził się super. Kupiłam go z polecenia i teraz sama chętnie go polecam :slight_smile:

Moja córka ma pół roku, jest kąpana codziennie i codziennie bardzo mocno smarowania oliwka Bambino.

U mnie też oliwka się świetnie sprawdza

Witaj teraz krąży przekonanie żeby nie smarować niczym jak maluszek nie ma suchej skóry i ja tak też robiłam . Zalecenia się zmieniają. Co ja sądzę? Sądzę, że jeśli na prawdę dziecko nie ma suchej skóry to smarowanie nie jest potrzebne.

Oczywiście, jesli dziecko nie ma problemów ze skóra nie trzeba go niczym smarowac. Skóra ma naturalna barierę ochronną w postaci płaszcza wodno-lipidowego, który idealnie sobie radzi ze wszelkimi zanieczyszczeniami oraz z naturalnym nawilzeniem skóry. jesli przy braku koniecznosci bedziemy smaorac malucha codziennie, skóra po prostu sie do tego przyzwyczai i w natrualny sposob przestanie wytwarzac łój, który chroni nasza skóre. Przez co wchodzimi w błedne koło i musimy coraz wiecej i wiecej nakladac kosmetyków.
natomiast jesli maluch ma suchą skóre, AZS itd jak najbardziej mozemy skore wspomóc delikatnymi dermokosmetykami. Tylko pamietajcie, czytajmy składy!

Ja znowu tu przypomne moja historie ze starsza corka - miala w swoim trzyipolletnim zyciu taki okres ze bardzo chciala codziennie sie kapac (miala wtedy okolo roku), mimo, ze od urodzenia kapiel byla co 3 dni do tygodnia, ew. w razie potrzeby czesciej.
I w tym okresie nagle pojawily jej sie na skorze akies llamy, suche, zaczerwienione miejsca. Poszlam z tym do lekarza. Okazalo sie, ze skora za sucha, zbyy czeste kapiele wysuszyly i zniszczyly bariere ochronna. Kupilam specjalny krem, ograniczylysmy kaoiele i skora wrocila do normy - od tego czasu problemy nie wrocily.
Wiec ja z tego miejsca przypominam tez o tym zeby nie kapac zbyt czesto, albo w samej wodzie. :slight_smile:

MichuNi masz racje. Kąpiele na pewno nie codziennie, no chyba ze mamy taka pogode jak teraz (u nas wybiło 40 stopni na termometrze) no to wiadomo ze trzeba.

Pelna zgoda, w razie potrzeby kapiel jest nieunikniona. Ale jak ze wszystkim, warto zachowac umiar.

U mnie rewelacyjnie sprawdza sie wszystko z serii Emotopic od balsamu po piankę do mycia włosów. Jak używam emulsji do kąpieli, który jest na bazie oleju konopowy, olej canola i olej sojowy - skóra jest tak nawilża, że niepotrzebuje już niczym smarować a do włosów uŻywam szampon nawilżający w piance, który zapobiega podrażnieniu i nie wysusza skóry głowy. Bardzo polecam bo naprawdę wypróbowałam masę różnych producentów i seria Emotopic najbardziej daje radę.