Czym smarować niemowlę po kąpieli?

Tylko emolientów nie można nadużywać, chyba że dziecko ma AZS. A Emotopic to seria emolientów. Zostawmy takie preparaty na sytuacje ich wymagające. Jak od małego będziemy stosować emolienty, to zamykamy sobie drogę w przypadku problemu. Nie powinniśmy zaburzać naturalnej flory bez potrzeby.

rena_cz w emolientach nie chodzi o zaburzanie naturalnej flory przy stosowaniu emolientów, bo emolienty absolutnie nie zaburzają flory, szczególnie te stosowane przy schorzeniach skóry. Tu chodzi i płaszc wodnolipidowy który znajduje sie na naszej skórze. Jesli przyzwyczaimy go do bardzo delikatnych kosmetyków, przez długi okres, to pozniej moze sie okazac ze przejsc na kazdy inny (nie emolient) moze sie skonczyc aklergiami ktore moga zostac do konca zycia. Dlatego nie mozna stosowac emolientów bez wyraznej potrzeby.

Nam położna poleciła smarowanie dziecka parafiną, gdy miało suchą skórkę. Świetnie się sprawdza, nie uczula a skórka jest po nim delikatna. Używamy też oliwki z Babydream- zielonej. Nic więcej nie stosujemy.

monikalul gdzies ostatnio pisalam na temat parafiny. Sa naprawde lepsze sposoby na “nawilzanie” skory dziecka. Bo o nawilzaniu przy parafinie nie ma mowy. Oczywioscie ze skora jest gladka bo parafina tworzy na skorze film, który po 1 ciezko zmyc, nie ma mozliwosci wymiany gazowej miedzy skóra a otoczeniem, w brez pozorom moze dojsc do mocnego przesuszenia skóry. Naprawde z punktu widzenia kosmetycznego parafina to niezle zle, nawet w porduktach dla osob doroslych zaczyna się ją omijac szerokim łukiem.

https://canpolbabies.com/pl/forum/?f=6&t=540&last=1
proszę tu naprawde w dosc wyczerujacy sposob wyjasnilam, dlaczego parafina nie jest najlepszym kosmetykiem :wink:

Ja smatuje oliwka bambino i jest ok. Gdyby co cokolwiek mnie niepokoiło to bym testowała inne preparaty bo nieraz dzieci cierpią na różne problemy skórne, warto wtedy wybrać te 100% naturalne.

Ja po kąpieli używam mleczko nawilżające Nivea baby. Skóra nie przesuszona i ładnie pachnie

Tak dokładnie zgadzam się z tym. Ja zawsze czytam składy kosmetyków. Kupuję oliwkę z babydream bo nie ma zbędnych dodatków zapachowych. Do mycia pupy- woda + waciki. Do ciałą parafinę ciekłą używam gdy skóra jest sucha.

do kąpieli sprawdza nam się krochmal atoperal, do mycia ciała ich pianka, jeest super delikatna i od razu natłuszcza skórę, jeest bardzo przyjemna w dotyku. Dobrze się to też sprawdzało jak młody po jelitówce miał odparzenia skóry na pupie. 

U nas krochmal do kąpieli był tylko przy potowkach 

Dokładnie używanie krochmalu moim zdaniem nie ma sensu za każdym razem. Chociaż kiedyś dzieci kapało się tylko w krochmalu . 

Dziewczyny jakie balsamy polecacie po kąpieli żeby dobrze natłuścić skórę ? Bo w kilku miejscach mamy sucha aż czuć pod palcem 

pati1990 zwykłą oliwkę albo krem do codziennej pielęgnacji od pierwszego dnia z Emolium :)

U nas sprawdzał się balsam nivea

Magicznypazur no własnie mam oliwkę ale czy ona nie wysusza skóry taki mi się coś o uszy obiło . Bardzo lubię produkty z ziaji i zastanawiam się czy nie kupić mleczka właśnie 

pati1990 też słyszałam, że może wysuszać, ale to chyba od dziecka zależy. Moja kuzynka używa oliwki przy synku i bardzo sobie chwali.

Ja już słyszałam że oliwka wysusza że zatyka pory. Ale mysle że jak że wszystkim nie na wszystkie dzieci tak dziala

Nie stosowałam zbyt wielu kosmetyków. Nam położna poleciła smarowanie parafiną kiedy córeczce zaczęła schodzić skóra bo miała bardzo suchą. A kiedy pojawiły się problemy dermtologiczne- szorstkość skóry to zaczęłam stosować kosmetyki marki Dermedic i tu pojawiła się znacząca poprawa.

Ja wielokrotnie czytałam, że oliwki zatykają pory i są niekorzystne dla skóry. Albo kąpać w płynie natluszczajacym albo smarować jakimś delikatnym kremem czy balsamem. Nam dermatolog polecił Mediderm

Dziewczyny aktualnie promocja w Rossmannie na zakup kosmetyków do higieny dla dzieci. Kupujecie? Korzystacie?

Magiczny, ja kupiłam w tej promocji 3 płynu do kąpieli z hippa. Oprócz płynu i kremu do buzi nie używamy zadnych innych kosmetyków, a kąpiele z pianą mój syn uwielbia, więc zrobilam zapasy. Oczywiście, 3 inne płyny, a dodatkowo 4 pak chusteczek z babydream, bo właśnie takich używamy od samego początku, bo promocja była pod hasłem 2+2