Dbanie o zęby niemowlaka

Mi położna radziła, aby od urodzenia maluszka, wacik zmoczyć w przegotowanej wodzie i umyć dziąsełka 2 razy dziennie i tak robię.

Ważne zeby dbac o ząbki dziecka.Moj synek ma 3,5 roku i u gory czterech zębów juz nie ma.Mial ladne zabki zaczęliśmy chodzic do dentysty to dentystyka zaczęła mu lakierowac zęby.Zaczęły sie bardzo szybko psuć i kruszyć.Synek jak byl malutki to dużo pil na początku wode a potem soki rozcieńczane z woda.Teraz przy drugim to juz wiem ze tylko i wyłącznie wode bede podawać.Nie wiadomo od czego to zalezy mojej kolezanki corka potrafi pic duzo słodkich soków a ma wszystkie biale ząbki.
Teraz przy corce dentystka mowila zeby przecierac pielucha tetrowa zamoczoną przehotowana woda.
Ale dziaselka tez to nie wiedzialam.Dobrze wiedzieć :slight_smile:

Ja pytałam pediatry i powiedziała, że dziąseł nie trzeba myć. Od kiedy wyszły pierwsze ząbki, używamy silikonowej szczoteczki i pasty do zębów od pierwszego ząbka.

O ząbki maluszka najlepiej od samego początku dbać. Dobrze już takiego maluszka od urodzenia uczyć dbania o higienę jamy ustnej, przemywając namoczonym wacikiem dziąsła. Maluszek będzie przyzwyczajony i później przy pierwszych ząbkach nie powinno być problemu przy ich myciu.

Jeśli będziemy dbać o ząbki od samego początku to i potem nie będzie problemu by ząbki dziecko myło. Mamy swoje rytuały z myciem ząbków. Moja 2 latka bez problemu myje ząbki, najpierw ona sama, potem ja poprawiam. Jak wieczorem sama o nich zapomnę to ona się upomina :slight_smile: Niedługo wybieramy się do dentysty, żeby sprawdził czy wszystko jest z nimi ok :slight_smile:

madzia dokladnie ja jak…codziennie jak wstajemy to idzieny myc zabki i rowniez jak idziemy spac i raz poszlam.do sypialni i nie ja umylam.wcześniej zeby raz sie zdarzyło bo zazwyczaj ide z synkiem myc zeby i zapomnialam ze synek nie myl i poszlam do sypialni a synek sam sie upomnial i do mnie “mamusia ja jeszcze nie mylem ząbków” i zawsze jak wstaje lub wylanczam tv to synek odrazu idzie do lazienki umyc zabki.

Agusia to.zalezy chyba też od genetyki bo moja córka od kiedy miała ok 1.5-2 lata piła rozcieńczone soki , teraz ma 4 lata i czasami u babci dostaje te z kartoników, w domu rozrabiamy soki swojej roboty lub pije wodę. Zależy co chce . Ząbki białe i zdrowe. Jedynie pilnowałam żeby nie piła nic słodkiego na noc i w nocy . Ale ona ogólnie od kiedy odrzuciła butelkę w nocy to nie podawałam jej wody jak się przebudziła . Ostatnio w tv gdzieś widziałam że do 3 roku życia dziecko nie powinno pic soków nawet tych 100% czy wyciskanych samodzielnie bo dużo fruktozy jest w nich ,i najważniejsza do tego czasu woda i najzdrowsza oczywiście ale znam tylko jedno dziecko w swoim otoczeniu mające 2.5 roku i pijące tylko wodę bo nic innego nie chce poprostu.

Kornelka tez wydaje mi sie ze to zalezy wszystko od genów a nie od tego czy dbamy chociaż lepiej dbac.Zobaczymy moze drugie będą twardsze i oby :slight_smile:

Dbać oczywiście że trzeba i należy :slight_smile:

Uwarunkowania genetyczne na pewno też są bardzo istotne, tak samo jak w przypadku krzywych zgryzów. Niestety sporo się dziedziczy. A jak wiemy, że mamy takie obciążenia, to tym bardziej powinnyśmy własnie uważać.

Madzia dokladnie, duzo zalezy tez od genetyki jak oczywoscie o dbanie zębów poprzez ich mycie , kontroli co pul roku u stomatologa, oraz kontroli u ortpdonty jeśli u dziecka zauwazymy krzywy zgryz…takze o zeby trzba dbac.

Dbac zawsze trzeba jeśli chodzi o zgryz to lepiec wcześniej pojsc do ortodonty bo zawsze mozna wyleczyć i zeby ząbki byly ladne i proste aparatem.
Jak bylam dziecki to tez jakos szybko zeby zaczęly mi sie psuc dobrze ze to mleczaki były:)

My o ząbki dbaliśmy zanim się jeszcze pojawiły. Są specjalne szczoteczki. Syn je bardzo lubił, pobieważ pełniły też funkcję gryzaka. Zgadzam się, że dbanie o higiene jamy ustnej jest bardzo ważne. Dziecko musi być tego uczone od początku bo pozniej jest to dla niego coś oczywistego

Ja najpierw zanim ząbki się pojawiły to przemywałam dziąsła wacikiem namoczonym w przegotowanej wodzie. Myłam też podniebienie, język i policzki od wewnątrz. Uczyłam też dzieci, że o jamę ustna trzeba dbac. Jak pojawiły się ząbki to zaczęłam.wtedy je myć szczoteczką i pasta. Syn ma 2,5 roku i z myciem zębów nie ma najmniejszego problemu.

Kasia to też bardzo ważne by dbać o higiene jamy ustnej jeszcze przed pojawieniem się ząbków. Dobrze o tym pamiętać bo dla dziecka jest to później po prostu oczywiste. My kupiliśmy synkowi te pierwsze szczoteczki-gumowe z wypustkami. Czyściły pierwsze ząbki i masowały bolące dziąsełka.

Mój ma skończone 3 latka i też jest ok z myciem zębów.
No zdarzają mu się gorsze dni. Wtedy śpiewam piosenki podczas szczotkowania.
Albo wymyślam, że teraz nakładam “turbo pastowe paliwo dla super wyścigówek”. Syn kocha auta i zawsze powtarza, że chce być szybki jak wyścigówka. No więc dostaje swoje 'paliwko' i może szaleć

My nie mamy jeszcze ząbków, ale planujemy myć własnego taką szczoteczka zakładana na palec

A my kupiliśmy taki zestaw 3 szczoteczek do dziąseł i pierwszych ząbków i do zębów i ta pierwsza używałam jak synek nie miał jeszcze ząbków po prostu przygotowana woda i szczoteczka można też ta na palec przemywac dziąsła ale wacik chyba wygodniejszy albo ta wlansie taka szczoteczka do dziąseł A później taka do pierwszych ząbków uzywalismy z silikonowymi mackami jak to mówię A teraz już ta dla większych dzieci używamy synek lubi myć ząbki co wchodzi do łazienki to za pastę i szczoteczke swója łapie A myjemy rano i wieczorem w standardzie i w środku dnia też się zdarza ale nie zawsze.

Ostatnio moja siostra zamowils na allegro super szczoteczk w ksztalcie bananka, moze sluzyc rowniez do masażu dziaselek jak i mycia pierwszych zabkow jest rewelacyjna;-)

Aiisa my też kupowalismy taki zestaw 3 szczoteczek. Jedna z wypustkami, druga z włosiem a trzecia taka okrągła z czymś typu włosie,ale to było gumowe. Bardzo fajnie bo dbalo o jame ustnai super przy ząbkach. Bez problemu można je bylo chlodzic w lodówce i ulge przynosiły.

Aisa pewnie mówisz o szczoteczkach z babydream. Ja też takie miałam ale używałam ich nieco później i bardziej do masażu a do codziennej pielęgnacji wacik.