Fajnie Olka u nas zabawki też idą w ruch nie ma nudy dodatkowo jeszcze włączamy piosenki dla dzieci
A moje dzieci w deszczu uwielbiają wychodzić na dwór, oczywiście pod warunkiem, że to ciepły deszcz. Ubierają kalosze, jak najgorsze rzeczy i chodzą i skaczą po kaluzach i bawią się kto kogo bardziej ochlapie
Jak jest bardzo brzydka pogoda to siedzimy w domu ze starsza corka bawimy sie w roznie zabawy typu ukladanie klockow, uczyny sie jakie dzwięki wydaja rozne zwierzeta itd. A synek ma 3 mc wiec sami sobie gaworzy w łóżeczku
To zalezy od wieku bo np od kiedy moja córka zaczeła chodzic czyli ok 14-15 mcy to zakładałysmy gumaczki, parasol i w kałuze nawet jak padało
a z synkiem teraz przy deszczach tylko zabawy na dywanie bo jeszcze za malutki
U nas mimo pogody…czasem ciężko…to wymyslam wiele zabaw…i zajec zeby synek nie siedział ciągle przed bajkami.to albo malujemy.farbkami, albo malujemy malowanki, cos rysujemy, ostatnio lepilam z synkiem male zzo z plasteliny;-). Raz zrobilam koronę synkowi z papieru i tanczylismy…zawsze.to pare godzinek umile czas synkowi;-) no a jak juz musze.posprzątać czy cos ugotowac to czasem synek mi pomaga, albo bawo się autkami, uklada klocki także nie jest az tak zle;-)
Gdy mocno nie pada idziemy na spacer, bo córa uwielbia chodzenie po kałużach i w deszczu. Ulubionymi zajęciami w domu jest oczywiście malowanie, kredkami, mazakami, zabawa piaskiem kinetycznym i układanie puzzli. Puzzle zawsze z mamą, a układanie klocków z tatą, także już dwie rozrywki Oczywiście córa to taka mała mama, karmi i kładzie spać swoje misie i lale, a że trochę ich ma, to ma zajęcie każdego dnia
My często robimy też babeczki albo naleśniki wspólnie angażuje synka do pomocy, opowiadamy stare bajki, wierszyki czytamy stare dłuższe baśnie,słuchamy muzyki tańczymy i śpiewamy a czasem budujemy domek z kocy jest przy tym dużo radości dziecka i entuzjazm
U nas w czasie deszczu w ruch idą przede wszystkim garnki i pokrywki Syn uwielbia zabawy nimi. Oprócz tego staramy się spożytkować energię w domu tańcami, biegami, bądź czytamy książeczki Syn uwielbia je czytać a dokładnie słuchać
albo malujemy, rysujemy, układamy klocki. W czasie deszczu każda mama powinna być przede wszystkim kreatywna.
Wszystko zależy od wieku dziecka, ale świetną prawą są gry planszowe, wspólne gotowanie, pieczenie, zabawa w Master Chefa gdzie dziecko odgaduje produkt po spróbowaniu go, origami, wspólne wykonywanie mydełek zapachowych.
Powiem tak, jak jest ciepło i pada deszcz to pozwalam czasami biegać na bose nóżki po kałużach na podwórku, łapiemy kropelki deszczu, biegamy i skaczemy w kaloszach po kałużach, córka bawi się garnuszkami, wiaderkami, opuszczamy statki na kaluzach. W porze jesiennej gdy pada: wymyślam przeróżne zabawy, malowanie farbami, bawimy się lalkami, plastelina, ciastolina, wycinamy, puzzle, gra kokosy, bardzo dużo jest tych zabaw
Jak pada deszcz to my słuchamy muzyki czytamy książeczki i bawimy się zabawkami z synkiem
My najczęściej bawimy się samochodami a ostatnio bardzo spodobały się małemu plastikowe zwierzęta a krowy najbardziej.Co zobaczy to muuuu… na całego! Bawimy się w gospodarstwo.
Gdy pada deszcz na pewno nie wychodzimy na dwór, bo niestety mój syn łapał infekcje wychodząc na dwór, gdy padało, więc bawimy się w domu. Obecnie, jako pięciolatek mamy różne fory zajęć w domu, jak kolorowanie, nauka czytania, pisania, angielskiego, a zabawy to samochodzikami i figurkami. Choć mój synek ostatnio zaczął uczęszczać na zajęcia piłki nożnej, więc trwa faza na piłkę wszelkie ćwiczenia, kopanie, dryblingi etc
W tym wieku moja mała była zafascynowana matą z zabawkami, leżała sobie na brzuszku na niej i bawiła się zabawkami, gryzakami. Jak zaczęła już zmieniać miejsce to wchodziła w każdy kąt.
Jeśli masz ochotę i chciałabyś zrobić coś edukacyjnego, masz czas, żeby poświęcić go dziecku, są takie pomoce - do czytania globalnego lub nauka czytania metodą Domana. Dziecko bawiąc się ogląda karty z napisami lub obrazkami. Musiałabyś poczytać szerzej na ten temat.
Jeśli masz możliwość wychodź z domu, są ciekawe teraz zajęcia z rytmiki czy basen, a to fajna okazja do wyjścia z domu.
Bawimy się zabawkami, w akuku, czytamy książeczki
O tak zabawa w akuku i czytanie książek super sprawa dla dzieci
U nas wtedy wchodzą na stół planszówki: chińczyk, grzybobranie, 5 sekund świetna zabawa no i oczywiście dooble.
Monika a w jakim wieku jest dziecko/dzieci?
Synek lubi bawić się w kuchni. Perkusja na garnkach, przesypywanie makaronu, kaszy. Pobudza to wiele zmysłów.
To i wyjmowanie z szafy ciuchów lub skarpetek z szuflad