Drogie Mamy! Powiedzcie mi do którego miesiąca / tygodnia ciąży chodziłyście do pracy?
Ja obecnie jestem w 27 tyg czuję się bardzo dobrze, nie doskwierały mi nawet upały. Fizycznie nie mam ciężkiej pracy, godziny raczej elastyczne, odległość z domu do pracy też w sumie bliska, więc ciągle jestem aktywna i dalej pracuję. Mąż każe mi już odpuścić, ale jakoś nie wyobrażam sobie na razie siedzieć samej w domu. Uważam, że jeżeli czuję się dobrze to nadal mogę, a nawet chcę pracować.
A Wy jak się na to zapatrujecie? Wiem, że są mamy, które na zwolnienie lekarskie idą już od początku ciąży. Oczywiście wszystko zależy od charakteru pracy jaki wykonują - przy ciężkiej pracy fizycznej zwolnienie lekarskie jest obowiązkowe. Ale jeżeli jest to lekka praca to co o tym myślicie?
Mysle ze to bardzo indywidualna sprawa i tak naprawde tylko sama ciezarna w porozumieniu z lekarzem moze podejmowac takie decyzje. Znam bardzo rozne przypadki - moja bliska kolezanka musiala zrezygnowac z pracy juz w pierwszym trymestrze, bo tak dokuczaly jej mdlosci i wymioty ze zwyczajnie nie byla w stanie funkcjonowac. Druga z kolei az do samego porodu grala zawodowo na detym instrumencie i nie miala zadnych doleliwosci. Ja - nie tylko ze wzgledu na ciaze ale tez slub i przeprowadzke zrezygnowalam z pracy i studiow po pierwszym trymestrze
Mysle ze jesli praca nie jest jakims duzym fizycznym obciazeniem, przyszla mama czuje sie na silach, a lekarz nie widzi przeciwwskazan, to nic nie stoi na przeszkodzie by kontynuowac prace tak dlugo jak ciezarna tego chce
Michuni też tak myślę, że jeśli przyszła Mama dobrze się czuje i wykonywanie obowiązków zawodowych nie obciąża jej organizmu i nie ma złego wpływu na ciążę to jak najbardziej nie ma potrzeby rezygnacji. Ja osobiście nie miałam wyboru, musiałam iść na zwolnienie. Jednakże takie gwałtowne pozbawienie zajęcia, kontaktu z ludźmi początkowo strasznie mnie dołowało nie mogłam sobie znaleźć miejsca we własnym domu. Gdybym miała możliwość nie poszłabym tak szybko, bo można zwariować;)
Ja właśnie dokładnie tego się boję, nawet moja lekarka mówi, że jeszcze będę “siedziała w domu”. Oczywiscie po porodzie będzie mnóstwo obowiązków i dojdzie zmęczenie, dlatego teraz chciałabym jak najdłużej “pobyć” w pracy dopóki czuję się bardzo dobrze i nie mam przeciwwskazań.
Jak się dobrze czujesz nie masz żadnych przeciwwskazań to pracuj dopóki masz siłę i będziesz się dobrze czuła. A jak już będziesz widziała, że ci ciężko, źle, nie dajesz rady to pójdziesz na zwolnienie i będziesz siedziała w domu.
Też uważam, że to wszystko zależy od tego jak Ty się czujesz i co mówi Twój lekarz.
Ja akurat poszłam na zwolnienie lekarskie szybko, bo w 7 tc ( a planowałam chodzić do 7 miesiąca) i w 8 tc już wylądowałam w szpitalu na podtrzymaniu. Później już nie było mowy o powrocie.
Chociaż mam pracę biurową, ale 9 godzin to u nas norma i jest stres, a Maluszkowi chciałam tego oszczędzić.
Natomiast mam znajomą, która dopiero tydzień przed urodzeniem poszła na zwolnienie, bo tak dobrze się czuła.
Kwestia pracy w ciąży to bardzo indywidualna sprawa. Jeśli czujesz się dobrze, a Twoja praca nie ma negatywnego wpływu na Ciebie, tzn nie masz szkodliwych warunków pracy, nie jest zbyt stresująca i lekarz nie widzi przeciwwskazań do tego żebyś pracowała w ciąży to jak najbardziej. Ale pamiętaj że w ciąży najważniejsza jesteś y i Twoje dziecko.
Ja pracowałam do końca 7 miesiąca. Pracowałam, bo chciałam. Czułam się dobrze, nie odczuwałam upałów, praca mnie nie męczyła więc nie poszłam na zwolnienie lekarskie. Dwa ostatnie miesiące ciąży byłam na urlopie i zajęłam się wtedy kompletowaniem wyprawki dla dziecka, przygotowywaniem pokoju, praniem, prasowaniem ubranek, chodziłam do szkoły rodzenia i relaksowałam się przed wielkim dniem!
Ogólnie jest to sprawa indywidualna, każda z nas zrobi jak będzie chciała. Jeśli czujesz się dobrze, praca nie sprawia Ci trudności, nie męczy Cię i masz wystarczająco dużo czasu na przygotowania do narodzin, to pracuj:) Jednak ostatni miesiąc ciąży proponowałabym już odpuścić, zwolnić, wyciszyć się i skupić na narodzinach maleństwa:)
Planuję już 2 ostatnie miesiące odpuścić - sierpień i wrzesień skupię się właśnie na reszcie wyprawki i dostosowaniu mieszkania mąż zrobi generalne porządki, poprzestawia meble, a ja mu będę pokazywała gdzie co ma być a we wrześniu już wyczekiwanie malucha
A ja tak myślę… izapodg… że jeśli tylko dobrze się czujesz, lubisz swoją pracę, masz dobre warunki w pracy, szefowa/szef patrzą na Ciebie w 2-paku przychylniej niż zazwyczaj i nie ma żadnych medycznych przeciwwskazań… to pracuj tak długo, jak tylko Ty będziesz tego chciała i potrzebowała
Moje doświadczenie jest takie, że jak się ma fajnego Szefa i fantastyczną pracę, to wszystko jest możliwe i można ją tak przeorganizować i tak dostosować do nowej rzeczywistości, żeby nie była uciążliwa dla przyszłej mamy
Ja z przyczyn niezależnych ode mnie musiałam zrezygnować około 5-6 miesiąca… nie pamiętam dokładnie kiedy. Teraz bardzo tęsknię za wyzwaniami zawodowymi, atmosferą w pracy, spotkaniami i relacjami… ale mam najważniejszą i najbardziej wymagającą… nową… Małą Szefową, która nie pozwala mi się nudzić
PS Praca zawodowa i jej wyzwania pozwalają zachować względnie zdrowy rozsądek w ciąży
Hehe zdanie po PS. mi sie podoba dokladnie tak jest, że pracy nie mam ciezkiej, obecnie godziny mam elastyczne, a każdy patrzy na mnie ulgowo, więc dla dobrego samopoczucia nie siedze w domu.
Jak to mowią- ciąza to nie choroba Dlatego uważam, że jesli kobieta czuje się dobrze nie ma powodu rezygnowania z pracy (jeszcze sie w domu nasiedzimy). Nalezy tylko pamietać, aby przy pracy siedzącej robić odpowiednie przerwy, aby sie rozprostować no i nie nadwyręzać brzucha. Można również umowic się z pracodawcą np na 1/2 etatu albo 3/4 w tym okresie. Jeśli tylko jest zdrowie i chęci do pracy to ciąża nie jest absolutnie zadnym przeciwwskazaniem
Ale jeśli czujemy się źle, kiedy te pierwsze miesiące sprawiają, że nie mamy siły podnieśc sie z łozka (bo i tak bywa) to siedzenie w domku jak najbardziej jest dobrym pomyslem. Chociaz po 1 trymestrze czasem kobiety decydują się jeszcze wrocic na jakiś czas kiedy tylko poczują się na siłach.
Ja jestem fryzjerka -kosmetyczka. Z fryzjerstwa zrezygnowałam w 5 miesiącu ciąży ze względu na ilość stania i robiłam później ju z tylko w domu rodzinę i męża. Robię również rzęski i to robiłam do ostatniego tygodnia praktycznie. Ostatniej klientxe zakladalam rzęski tydzień przed porodem co prawda kręgosłup teoche bolał ale dałam radę a uwielbiam to robić także nie umialam zrezygnować
izapodg jeśli czujesz się dobrze pracując i sam lekarz prowadzący twoją ciążę nie widzi żadnych przeciwwskazań to sądzę że jak najbardziej możesz dalej pracować:)
Sama musiałam zrezygnować z pracy, ponieważ wymagała ciągłego stania i czasem sporego wysiłku.
Wszystko zależy od wielu czynników: naszego organizmu, charakteru pracy, przebiegu ciąży. Ważne jest również nasze samopoczucie czy sama atmosfera w pracy, ponieważ stres niekorzystnie wpływa na ciążę.
Ja w pierwszej ciąży pracowałam bardzo długo prawie do samego porodu ale wszystko było dobrze. Przy drugim dziecku już po dwóch miesiącach musiałam iść na zwolnienie a teraz w trzeciej ciąży od początku na zwolnienie bo jest zagrożona. Wszystko zależy jak sie czujesz i co mówi na ten temat lekarz.
izapodg, najważniejsze jak Ty się czujesz. Jeśli czujesz się na siłach to jak najbardziej w porządku. Wiadomo, mąż jest ostrożny i martwi się, ale to bardzo dobrze. Porozmawiaj z nim na spokojnie o swojej pracy i o swoim samopoczuciu.
Ja pracowałam mw. do końca 5 miesiąca. Potem odpuściłam chodzenie do pracy, bo pracę mam stresującą, a wcale nie byłam lżej traktowana przez to że byłam w ciąży (nie mówię o nic nie robieniu w pracy, ale prowadzenie spraw najbardziej stresogennych można było mi zmniejszyć), a sytuacja międzypersonalna też nie była miła. Wracałam do domu, brzuch mnie strasznie bolał, na nic nie miałam siły i ochoty. Poszłam na zwolnienie i dolegliwości ustąpiły. Mniej się stresowałam, dzięki temu miałam czas na ćwiczenia, ogarnięcie domu. Popołudnia mogłam poświęcić w pełni mężowi. Zrobiliśmy remont, skompletowałam spokojnie wyprawkę, pozałatwiałam różne sprawy - same plusy
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.