Dokarmianie noworodka mlekiem sztucznym i naturalnym

moze a malo dziecko przystawialas?

Ja miałam tak, że na pierś było z 30 ml . lekarze w szpitalu kazali mi karmić dziecko piersią, położna w domu także. Niestety, maluch był ciągle niedojedzony, płakał. W końcu podjęłam decyzję o przejściu na mleko początkowe. Okazało się, ze maluch zjadał jedynie 30 ml za jednym razem i chciał jeść co godzinę, bo nie mógł zjeść więcej. Mając trzy miesiące zjadał 90 ml na posiłek, a posiłków zaledwie 5. Strasznie chudł. Teraz już troszkę się unormowało, zjada raz dziennie 150 ml, i 4 posiłki po 120 ml a ma 5 miesięcy.

Mateusio_klusia współczuję Ci bo wiem że to straszne jak dziecko tak je; moja siostrzyczka jak była uczulona i nie umiała w ogóle ciągnąć, nawet butelki to też mało jadła i bardzo się martwiliśmy o nią; ale wyszła z tego i później już normalnie zaczęła;
ale te ilości to bardzo mało jak na piaty miesiąc, staraj się karmić jak najczęściej choć wiem że to bardzo komplikuje bo dużo czasu zabiera

Mateusio_klusia,dobrze, że teraz przybywa na wadze i ładniej je. Mój synek w sumie już w 2 tygodniu życia musial byc dokarmiany i teraz jest tylko na butli

Moja córeczka nie przybierała na wadze po moim pokarmie i musiałam zacząć dokarmiać… a wiadomo jak dziecko poczuje butelkę to nie chce cyca :frowning:

bo z butelki szybciej leci i dziecko sie przyzwyczaja idzie na łatwizne a przy cycu jednak troche wysiłku

to też zależy od smoczka; na początku mieliśmy taki że bardzo długo trwało karmienie bo wolno leciało i trzeba było mocno ciągnąc

moj bardzo dobrze wybywal na wadze … do 3 miesiaca go karmilam :slight_smile: ale teraz jest juz na butli

Ja mam zamiar karmić piersią, ale butelki też będę mieć na wszelki wypadek - zestaw startowy z Aventu w razie potrzeby odciągania czy karmienia na spacerze

mam nadzieje ze nie bede musiala dokarmiac malego mlekiem modyfikowanym

Każda mama ma nadzieję że będzie karmiła naturalnie, ale życie wszystko weryfikuje i czasami mleko modyf. to jedyny ratunek żeby dziecko prawidłowo przybierało na wadze i najadało się

mnie maleństwo udało się wykarmić piersią jedynie trzy tygodnie i musiałam potem skorzystać z mleka modyfikowanego

ja chcialam jeszcze dluzej karmic mojego synka ale niestety sie nie udalo

ja mała karmiłam 5 miesiesy potem juz jej nie starczała i trzeba było przejsc na mleko modyfikowane

u nas po dokarmianiu mała już nie chciała cyca, miesiąc ściągałam laktatorem a potem mleczko bye bye

ja karmilam pierwsza córcie trz tygodnie a drugą tylko tydzień:(

Ja zaczelam dokarmiac mlekiem modyfikowanym po 3 miesiacu. Raz dziennie a mala z piersi nie zrezygnowala do tej pory.

Ja mam dużo pokarmu ale mały najchętniej by nie puszczał cyca, są momenty że je i je i je a później śpi po 5 godzin. Sama nie wiem czy to normalne, czy on się najada. Już się zastanawialiśmy nad dokarmianiem.

przy starszym synu zaczęłam dokarmiać jak miał miesiąc, no i polubił butelkę

moja mała nie potrafiła złapać brodawki i w szpitalu nauczyła się jeść z butli