Dołącz do Mam Testerek! (marzec 2026)

Kurczę to ja mam cały czas zaglostke. Maluch jeździ w łupinie, wszystkie wkładki powyciągane i jeździ tyłem do kierunku jazdy bo tak najbezpieczniej a nogi już mu tak wystają

I zastanawiam się czy to ok bo jakby nie daj Boże coś się stało to czy mu się nie połamią

W łupinie możesz jeździć tylko tyłem a jak wymienicie fotelik na większy to dobrze by było dalej żeby jeździł tyłem. Moja jeździła do momentu aż wyrosła z następnego fotelika tego do 105 cm. Zanim skończyła 3 latka, powinna jeździć dłużej j ale wyrośnięta jest :face_with_peeking_eye: ponoć dzieciom jest wygodnie w takiej pozycji i znowu jak się przesiadają przodem to słyszałam że potrafią drętwieć nogi. Moja akurat nie narzeka na jazdę przodem chociaż ostatnio mówiła że jest jej niedobrze

2 polubienia

nie odbierz tego zlosliwie ale jemu moze być niewygodnie czy tez gorąco przez kurtke. w dodatku nie powinien w niej jezdzic bo nie trzymaja wtedy dobrze pasy a powinny byc dociagniete bez grubych wierzchnich ubrań

1 polubienie

A tak w praktyce jak jest około załóżmy 10 stopni to jak robisz z takim maluchem ? Ubierasz w bluzkę i jakieś spodenki i przykrywasz kocem jak wychodzisz z samochodu czy ubierasz dziecko w aucie ? Ja niestety wożę w kombinezonie bo nie mam pojęcia jak najlepiej zrobić żeby nie zmarzł przy wyjściu, a w aucie staram się żeby było chłodno

@SylwiaMK
jeżeli do mnie pytanie to starszego od początku rozbieramy z np kurtki w samochodzie jak troche sie nagrzeje i przed wyjściem ubieramy
bywa meczace ale jak dla mnie bezpieczniejsze niz mialby sie wyslizgnac z pasow

1 polubienie

Chyba dobrze w takiej sytuacji się sprawdzają te ubranka merino. Mi się udało dorwać w mega wyprzedaży kombinezony ponad 50% wełny i są takie cienkie jak bluza.

A ciekawe czy to nie będzie tak aby im podać

Pamiętaj że nogi nie są wyznacznikiem tylko głowa. No i kolejna rzecz dziecko często które samodzielnie już siada “wyrywa” się z łupiny. Bo chce siedzieć i lepiej widzieć to są podstawy do zmiany

@Mamaprzygod narzekają bo foteli ucieka je często w zgięcie kolan i jest mikro niedokrwienie

@SylwiaMK są dedykowane kombinezony np. z rośnij pięknie gdzie właśnie trzymają ciepło. U mnie mała jeździła w ich kombinezonie plus do tego taka specjalna kołderka do łupiny

2 polubienia

A czemu miałabym się obrazić. Wszelkie sugestie są mile widziane :face_with_hand_over_mouth:
Problem w tym że jest zimno i nie chce żeby zmarzł i się przeziębił. Ja i mąż też jeździmy w kurtce i dbamy o to by temperatura nie była za wysoko. Wychodziła z założenia jak nam nie jest gorąca to jemu też nie. Zresztą nigdy nie był spocony.

@SylwiaMK ja się kierowałam dokładnie tym samym sposobem myślenia

@AnetteSo mon już od dawna siedzie sam i jak nie śpi to nie bardzo lubi jeździć w tej łupienia. Ale jakoś te nogi mnie martwią bo ma wyprostowane a nie zgięte i jakby coś było to połamie je sobie

1 polubienie

Czy są już może wyniki? :smiling_face_with_three_hearts:

Super zestawik do testów :smiling_face_with_three_hearts: stanik sama miałam zamiar zamawiać, laktator wyglada super i ma dobre opinie a butelka i wkładki to masz top produkty :grin:

@Paulina6 jeszcze nie ma, pewnie dopiero po świętach będą. Zazwyczaj są w okolicach 6-8 dnia miesiąca więc pewnie we wtorek lub środę będą :wink:

5 polubień

No ja obstawiam środę :stuck_out_tongue: tyle czasu życie w niepewności :slightly_smiling_face: akurat ten zestaw do testów chętnie przygarnę, bo kwietniowy niestety już mi się nie przyda :stuck_out_tongue:

3 polubienia

:joy::joy::joy: ja też bym chętnie ten marcowy wyprobowała i też niecierpliwie czekam :rofl:

1 polubienie

Słuchaj połamane nogi to jest najmniejszy problem.
Bo dziecko jadące przodem pamiętaj że te proporcje są zaburzone i Jak duża jest głowa. W tym momencie jak jest uderzenie to jest bardzo duże ryzyko że szyja nie będzie w stanie utrzymać głowy i przy stłuczce leci bezwładnie i robi krzywdę, a przy wyższej prędkości nie będę mówić jakie jest skrajne ryzyko

1 polubienie

Raczej się zastanawiam czy to nie kwestia fotelika. Nie mam doświadczenia bo to pierwsze dziecko

Powiem ci że jak będziesz nawet miała fotelik drugiej kategorii będzie tyłem to nogi będą układać się podobnie. Póki mu nogi nie przeszkadzają to je nadal trzyma prosto jak zacznie mu być niewygodnie za mało miejsca na prosto to będzie szukał. Ja jak moja miała 3 lata pojechaliśmy na Węgry. Co ona wyprawiała tymi nogami to wręcz teatrzyk robiła a to do sufitu próbowała sięgać. Dzieci są kreatywne :wink:

Ja bym do drugiego roku życia zostawiła go tyłem :slight_smile:

Ja myślę że my niedługo też zmienimy. Taka ciasna łupina to też nie zapewnia bezpieczeństwa.
My też zawsze rozbieraliśmy w zimie. Czasem w samochodzie a teraz jak z tyłu są dwa foteliki i nie ma miejsca, to nawet na dworze nam się zdarzyło.

1 polubienie

No to ok, trochę mnie uspokoiłam że to ok i też macie podobnie. Pro prostu mi się to jakoś wydawało mało naturalne no ale ok :slightly_smiling_face:

1 polubienie