paracetamol (syrop + czopki), ibuprofen , sól fizjologiczna + aspirator, żel na ząbkowanie, probiotyk
coś na kolkę
Ja mam pedicetamol, ibum dla dzieci i paracetamol w czopkach, to taka podstawa. Mam też nasivin baby, zawsze zapas soli fizjologicznej, wody morskiej i plasterki aromactiv oraz olejek aromactiv do kąpieli
A ten olejek do kapieli z aromactiv sprawdza sie?
Znamy tylko plasterki:)
Do kapieli używamy soli Bądź zdrów Dresdner Essenz.
Ja córce dawałam kilka razy, i faktycznie lepiej się troszkę oddychało. Po takiej kąpieli też zakropienie noska, odciągnięcie glutów i był spokój z katarem.
No i też jest fajny, taki relaksujący, więc niekoniecznie tylko przy katarze ![]()
Na pewno jest to trochę delikatniejsze, niż sam plasterek
My mamy oba a dlatego że nebulizator kupiła moja mama na promocji w Biedronce. Dla dzieci jest lepszy bo taki cichy, przyjemny dźwięk wydaje. Ale my używaliśmy tylko do soli. Nie wiem jak jest z lekami
Fizjo mojego syna to fizjo oddechowa. I ona taki poleca.
https://allegro.pl/oferta/inhalator-nebulizator-pari-compact2-15049959005
Ja sobie go zapisałam i przy okazji jak bede w aptce to kupie bo sama czasami lubie się w takich wykapac jak czuje ze mnie cos bierze ![]()
Olejek fajny do kąpieli, w mojej opinii zapach łagodniejszy niż te plasterki ale dla mojej córki to i tak było za mocne. U nas się sprawdziła sól do kąpieli SioGilu ![]()
No i u nas jeszcze obowiązkowo w domu jest Olejek Złodziei - przed snem skrapiamy np piżamkę.
Ja swój chyba akurat zamówiłam na Gemini, ale podejrzewam, że stacjonarnie też będzie.
No i tak jak napisała @Skylark jest delikatniejszy od plastrów, więc to fajnie, bo niektóre dzieci źle zareagują na taki mocny zapach
Muszę poczytać o tym olejku. Pierwsze slysze
Mi to pokazała koleżanka pielęgniarka, która dostaje ten olejek od lekarki. Mówi, że stosuje się na przeziębienie, katar i nawet jako środek dezynfekujący (ja go dodaje nawet do wody jak myję podłogę).
Polecam poczytać bo ma wiele zastosowań
no i zapach: goździk, cytryna, cynamon, eukaliptus, rozmaryn 🩷
W apteczce dla dzieci u mnie koniecznie : Infacetamol w syropie ,Camilla na ząbkowanie ,sól hipertoniczna 3 % do inhalacji, Pulmicort ,nasivin baby , Sinecod przeciwkaszlowo,sól fizjologiczna do przemywania oczu ,kompresy jałowe , krople do oczu z antybiotykiem ( ostatnio bardzo się przydały ) , Aromactiv,czopki z Paracetamolem
U nas w Święta przytrafiła się taka historia,
W pierwszy dzień świąt strasznie bolał mnie żołądek nie szło wytrzymać , do tego mocne wymioty i ból w plecach , zadzwoniłam po pogotowie i chcieli mnie zabrać , ja niestety odmówiłam bo karmię piersią w mleka mm brak w domu nigdy mała nawet nie piła , nie wiem co by się zrobiło w tej sytuacji jak bym jednak musiała jechać do tego szpitala bo wyjścia by nie było , to była noc i święta , żadnego mleka by się nie dało nigdzie kupić
Wtedy dobrze popytac znajomych ktorzy maja male dzieci , oni zazwyczaj maja zapasy ![]()
Właśnie ten problem , że u nas nie ma takich małych dzieci . Nie wiem co byśmy zrobili , a to była też północ to ciężko by było
Wtedy warto nawet odezwać się na jakiejś lokalnej grupie na facebooku. Ja w święta dzieliłam się swoim odciągniętym mlekiem z inną kobietą która przyjechała na święta do rodziny i akurat trafił jej się kryzys laktacyjny a dziecko nie jadło mm. Przyjechała, ja dałam jej mleko, ona mi czekoladę i wszyscy byli zadowoleni a dziecko najedzone ![]()
Tak , takie grupy to tez strzal w dziesiatke w sytuacjach awaryjnych . Jak sie mieszka w miescie czy miasteczku to raczej zawsze ktos sie odezwie .
Ja akurat mam tez kontakt z dziewczynami , ktore chodziły ze mna na szkole rodzenia , to mysle , ze ktoras tez by podratowala
U nas na wiosce to takie grupy raczej odpadają, ale na mleko od innej mamy to raczej bym się nie zdecydowała
Bałabym się wziąć mleko od jakiejś obcej kobiety ![]()
![]()
To już raczej kwestia zaufania. Na facebooku jest prężnie funkcjonująca grupa gdzie można podzielić się odciągniętym mlekiem, sama mam zamiar wstawić post bo mam dwie szuflady zamrożonego pokarmu którego nie zużyję bo mój syn je o wiele mniej niż produkuje. Ja osobiście też bym nie wzięła od całkiem obcej osoby tylko prędzej podała mm, ale jesli ktoś nie ma z tym problemu to nie mam nic przeciwko żeby wykorzystał mleko które ja bym wylała
U nas w apteczce: pedicetamol, sterimar baby, witamina d, espumisan lub esputicon, aromactiv plasterki, roztwór soli fizjologicznej, czopki glicerynowe, krem na odparzenia i gaziki różnego rodzaju. Dodatkowo termometr z giętką końcówka a drugi bezdotykowy, termofor z pestek i aspirator.
Nebulizator musze kupić więc zapisze sobie wasze polecajki ![]()
Nie wiem czy bym sie zdecydowała na mleko obcej kobiety.