Oby, bo w nocy się budzi i nic go nie ukoi w płaczu jak cycek …. Ale chyba masz rację bo potrafi spać w żłobku beze mnie i cyca
U nas też zawsze mała zasypia na cycku i w nocy tylko cycek, ale była sytuacja że musiałam jechać ze sobą na SOR to tata i butelka dali radę ![]()
A to był pierwszy raz z butelka ?
My tez tak mamy, że mały zasypia z cycem tylko
teraz zaczęliśmy usypiać w nosidle w sensie tata glowie i na razie dobrze nam idzie
Nie, sporadycznie dostawała wcześniej
Oki czyli wiedzieliście wcześniej że będzie dobrze m. Mój nie dostaje wcale więc się zastanawiam
U nas jest tak ze mały nie chce jeść z jednej piersi
i przez to muszę odciągać laktatorem a później podaje maz z butelki. Czy to w miarę normalne? Coś spróbuję i się pręży a jak daje na drugą to potrafi jeść i jeść
@Paulina.K to też kwestia doboru butelki i smoczka więc jeśli chcesz żeby dziecko czasem zostało bez Ciebie to sugeruję czasem dać tacie nakarmić, ale żebyś była obok jakby butla była zła. Aż znajdziecie ![]()
@karolina27034 dziecko często ma preferencje do jednej z piersi ale powinno jeść z obu. Spróbuj może oszukać go pozycją? U mnie kiedyś działało. Jak w ogóle nie będzie jadł z jednej to udaj się do poradni laktacyjnej i/lub pediatry bo szkoda żeby Ci pokarm zanikał
Właśnie ja nie chce ale z drugiej strony myślę że jak coś się wydarzy i będzie taka potrzeba no i nie wiem sama już
Ja od początku uważałam że czasem będę musiała wyjść (paznokcie, lekarz, zakupy) no albo niech właśnie coś się wydarzy… Więc chcę żeby to było na tyle spokojne wyjście że córka nie będzie płakać z głodu aż zaśnie
poza takimi sytuacjami nie chcę jej dawać butelki, ale czasem trzeba więc wolałam wiedzieć z jakiej wypije ![]()
Rozsądne podejście, mi ciężko się przełamać chyba z obawy że będzie wolał butelkę niż pierś
Rozumiem bo raz płakałam że chyba tak woli a potem się okazało że zęby i po prostu z piersi bolało.
Wprowadziłam zasadę że od mamy butelki nie ma i tyle. Czasem to trudne, ale zależy mi na jednym i drugim więc jakoś musimy sobie radzić ![]()
To ja mam problem ze młody ma już 15m i dalej w nocy budzi się na cycka ale nie sadzie by był głodny …. Chyba chodzi o kontakt i bliskość…… ale kurczę 3 pobudki a ja do pracy chodzę to trochę jest średnio
Taaak! To bardzo rozsądne podejście. Ja też od razu angażowałam tatę w karmienie. Raz, że tata wtedy też ma czas z maluszkiem, a dwa, że mogłam spokojnie wyjść z domu i wiedziałam, że w razie czego dziecko jest zaopiekowane od A do Z.
Tak, rozwiązanie idealne ![]()
Niekoniecznie może chodzić o kontakt i bliskość, u nas była to pomoc w zaśnięciu. Synek podczas regresu snu zaczal sie budzic na jedzenie, zeby go nie rozbudzać karmiłam go (z butelki) w łóżeczku wiec nie było jakiegos kontaktu czy bliskości. W pewnym momencie jak pojawiają sie różne fazy snu to dziecko może sobie nie radzić z tym przejściem na inną fazę. Później mieliśmy moment że synek kojarzył jedzenie ze spaniem o ciężko było mu usnąć bez mleka
Mimo odciągania laktatorem to pokarm może zaniknąć ? ![]()
w sensie jak go oszukać pozycja ? Pokazywały mi w szpitalu żeby karmić tak pod pachą to o to chodzi ?
Ślina dziecka pobudza laktację sto razy bardziej niż laktator, więc odciągając tylko laktatorem będzie i tak mniej tego mleka niż karmiąc. Dodatkowo dziecko ściąga z piersi więcej mleka niż laktator w tym samym czasie.
Tak, jeśli np je tylko z lewej, to przesunąć bobasa w tej samej pozycji do prawej ![]()
Też tak mieliśmy, tylko że u nas synek ogólnie nie potrafił ładnie złapać cyca. Zdecydowanie z jednego szło mu lepiej. Spróbuj może użyć nakładek bo pewnie z jednej piersi mu sie trudniej je i wybiera drugą
z czasem wszystko powinno się wyrownać ale najważniejsze to przystawiaj ciągle do tej mniej lubianej piersi.
Będzie problem się pogłębiał więc najlepiej przystawiać maluszka jak najwięcej do tej nielubianej piersi. Próbuj różnych pozycji i zobaczysz która maluszkowi będzie odpowiadać- u nas przy tej mniej lubianej piersi sprawdzała się pozycja na leżąco lub spod pachy. A przy drugiej piersi pozycja klasyczna.
Problem będzie się pogłębiał bo z tej piersi będzie leciało wolniej i będzie mniej mleka więc maluszek będzie się bardziej męczył z niej itd
Laktator nie pobudza tak laktacji jak dziecko i dziecko też ściągnie więcej pokarmu w krótszym czasie więc jak chcesz być KP to warto przystawiać jak najczęściej do tej której dziecko nie lubi a później do tej która woli