Drzemki w upały

Czy Wasze pociechy też w te dni upałów robią częściej drzemki w ciągu dnia???My wychodzimy na spacer wcześnie rano i wieczorem, a tak to siedzimy w domu i synek robi sobie kilka drzemek-gdzie wcześniej w ciągu dnia spał tylko na spacerku. Jak to wygląda u Waszych maluszków???myślę, że ten skwar go tak męczy i dlatego tak regeneruje siły.

Prawda evli, upał męczy. Moja córka jednak woli drzemać na dworze. Oprócz większej ilosci drzemek, zauważyłam też że córka potrzebie częściej zjeść - w taką pigodę czyje spore pragnienie. Starszym maluszkom podawajmy wodę bo w taką pogodę nie trudno jest się przegrzać

mój synek niestety wody samej nie chce pić, dolewam mu ją do mojego mleka

U Nas też są częstsze drzemki i częstsze karmienie piersią (krótkie, bo Mała tylko pije). Na dworze za to jest wszystkim zainteresowana, więc nie bardzo chce spać - najczęściej jak kończymy spacery, to zasypia :smiley: A i chętniej się przytulna, pomimo tego, że jest wtedy jeszcze bardziej gorąco :slight_smile:

evil to dobrze że w taki sposób chociaż pije !
u nas z kolei syn dzięki tym upalom dłużej śpi ma jedną drzemke ale zwykle ta drzemka to była maks 40 min a ostatnio nawet 2 godziny albo i trochę więcej umie właśnie drzemnac ilość drzemek się nie zmieniła ale długość już tak . no i synek szybciej idzie spać i spi w sumie ładnie w nocy ostatnio w miarę

Oczywiście może być, że jest to wynikiem ciepła ale przyczyn może być dużo więcej. Nie piszesz nic o wieku maluszka a to bardzo ważne jeśli chodzi o ilość snu. Jeśli nie widzisz innych niepokojących objawów to myślę, że to jest zupełnie normalna sytuacja

Pogoda ma bardzo duże znaczenie. Jak są upały to zwykle później jest burza, a przy burzy to wszyscy chętnie śpią. Zmienia się ciśnienie, itd.

To moja córka jak była mała i teraz jak skończyła 1,5 roku śpi tak samo niezależnie od temperatury:) dbam tylko, aby w domu była odpowiednia temperatura i dopływ powietrza szczególnie jak śpi.

A moj syn wlansie robi 2 drzemke dzisiaj co się nie zdarzało mu wgl ostatnio bo miał tylko jedna od dłuższego czasu w dzień :slight_smile:

evli 2…na pewno jest to przyczyną tych upałów, moj syenk akurat ma juz skończone 4latka takze juz mi nie spi w dzien, ale wiem ze jak byl mlodszy to właśnie w takie upaly robil sobie częściej.drzemki…albo mial jedna drzrnke ktora zawsze mial po ok. godzinie a jak przyszły takie upaly to synek spal nawet po 3godziny takze na pewno te upaly zabierają im energi i musza ja naladowac wysypiajac sie…

Akurat dla dzieci te drzemki spowodowane upałami są na Plus. Wtedy dzieciaki zbierają siły, regenerują, wyciszają, rosną

Mama gratki…dokładnie…takze na zle im sen nie robi tylko na dobre;-) sen jest zdrowy…także niech spia…byle nie za dlugo…zeby w nocy tez pospali;-)

mama gratki po moim synku uważam inaczej zrobił wtedy 2 drzemki i nie śniło mu się iść spać na noc przez to więc czasem nie jest to dobre. :slight_smile:

Aisa, musisz go po południu zmęczyć. Proponuję wyścigi, slalomy, znasz zabawę w wiewiórkę i uciekanie do dziupli? Przydadzą ci się szarfy i kilkoro chętnych do zabawy dzieci :slight_smile:

mama gratki mój syn nie ma 2 lat żeby w takie zabawy grać po prostu 2 drzemki to za dużo dla niego on ma jedną i tyle on zawsze był takim co za dużo nie spał dzieki temu w nocy ładniej spał jest żywiołem po prostu a męczyć go mecze zabawami z piłką :slight_smile:

Jeśli jest mobilny to może się turlac/czołgać, z każdej takiej aktywności można zrobić super zabawę czy zawody

mama gratki ja mu robię spacerki na nogach żeby się zmeczyl bawie się z nim na zasadzie że przynosi mi coś itd nawet w chowanego się bawimy powiedzmy że chowany bo moj syn jeszcze nie aż tak kumaty i chowa się jakby to ująć że go widać :slight_smile: biega jak nakręcony wspina się i pomimo tego 2 drzemki to za dużo 1 ok i wtedy idzie spać wcześniej też nie ma problemu z usypianiem. A dziś jednak drzemke mega krótka zrobił.

Aiisa ja tez zawsze bralam synka na dlugie spacery, zeby szybciej zasypial i u nas zawsze to pomagało i pospal w dzien a potem chodzil juz spac ok. 20 ale potem czym starszy tym bardziej wytrzymywal i nie chcial spac w dzien a w chodzil spac o 22 i teraz ma.4latka i przestal juz spac na 2,5latla w dzieni chodzil mi zawsze spac o 22-23 nawet…ale spal do 8-9 także nie jest zle…ale od wrzesnia idzie do przedszkolq…także sie mu zmieni spanie jak będzie wstawal wczesniej.

ewcia os mój robi jedna drzemke choć czasem nie robi wgl różnie bywa ale przeważnie jedna drzemka jest i nie jest długa ale różnie to bo czasem dłuższą czasem krótsza ma.

U nas w upały syn rozregulowuje się całkowicie, jest marudny bo mu ciepło i jest śpiący ale z uśnięciem są problemy. Jak zaśnie to juz jest ok. Sen w upały pomaga je dzieciom lepiej znosić. Jak jest to noworodek czy małe niemowlę to nie ma problemu ale jak już jest starsze to dłuższa drzemka albo dwie drzemki powodują że wieczorem nie chce spać. Zazwyczaj syn kończy dzień ok 20 a w upał jak padł też popołudniu to usnął dopiero o 22