Każda różnica wieku między dziećmi ma swoje plusy i minusy. Nie da się uniknać pewnych barier.
Mała różnica wieku jest opcją, że razem się będą bawić ale z drugiej strony być może będzie rywalizacja lub walka o zabawki.
Duża różnica wieku może być pomoc ze strony starszego rodzeństwa, mogą pomóc przypilnować, w jakiś sposób zabawić a z drugiej strony za chwilę jak będzie przeskok nastolatek i przedszkolak to już będzie znowu niedopuszczanie tego młodszego bo już inne zainteresowania itp.
Mam porównanie różnicy wieku między mną a bratem jest 7 lat. Teraz fajny kontakt itp ale jak był właśnie okres nastolatek itp to raczej kolorowo między nami nie było. Też może inaczej bo dziewczyna i chłopak.
Nie ma się co zastanawiać i przejmować co ma być to będzie. Najważniejsze, że obaj są zdrowi i dzieci to skarb dla każdego rodzica. Jakie będa relacje to wyjdzie w "praniu" i na pewno na przestrzeni lat będa się zmieniać.
Ewe zobaczysz jak starszy młodego będzie uczył grać w piłkę, chętnie też będzie się pewnie bawił samochodzikami. Ja pamiętam że bardzo lubiłam bawić się z siostrą bo bezkarnie można było Barbie powyciągać :D i nikt się nie śmiał że taka duża a lalkami się bawi :p
Ewe to super że drugi synek ja też tak bym chciała hehe . Oj może nie rozniosą , czasami mówią że drugie dziecko jest przeciwieństwem pierwszego :D na pewno się dogadają .
u nas tez jest różnie ale koniec konców to moją roczną córkę starsze rodzenstwo uwielbia,nosza ja bawia sie z nią choć czasami narzekają ze zabrała im mame
Ewe na kiedy masz termin? Wyjdzie w praniu jak to się mowi :D napewno na początku bedzie troszkę trudno ale wszystko się wyklaruje :) ja wiem ze pierwszy tydzień to bedzie trzeba uważać bo corka bedzie wszystko chciala przy małym robic i bedzie dzikowanie, ale też wiem ze jak dobrze to wszystko rozegramy, wytłumaczymy to przyzwyczai sie i juz bedzie normalnie a i jej tez sie trochę znudzi ta nadgorliwość. Najważniejsze to zeby nie czuła się odzucona :)
To dla takich mniejszych dzieci bardzo ważne żeby nie były odtrącone powinny być angażowane w pomoc i wychowanie co na pewno zaplusuje w późniejszej więzi między rodzeństwem
Darulka - "dzikowanie" to jest właśnie to czego się obawiam przy starszym synu :D bo to taki ciężki charakter ... zawsze chce robić rzeczy których mu nie wolno ze względu na wiek czy bezpieczenstwo, a tych które może i powinien - wiadomo, pełen sprzeciw ;)
Termin mam na luty, więc juz teraz ogarniam sprawy na przyszłość, takie profilaktyczne,bilanse, przeglądy dentystyczne starszaka, ortopede, jakieś podstawowe wyniki badań, żeby mieć głowę spokojniejszą, że temat jest zadbany, a potem wiadomo, z czasem będzie ciężko. Do tego nawet zakupy dla starszaka na zapas - buty, kurtki na wiosnę etc :D zeby już w marcu nie marnować na to cennego czasu. Myślę że w styczniu jak zdrowie pozwoli to wezmę się za gotowanie " na zapas" żeby pomrozić, powekować coś na te pierwsze tygodnie. Bo maluch będzie wymagał masę czasu,a własnie nie chcę żeby starszy syn czuł, że w jakimś sensie dla niego mamy tego czasu mniej, więc zamiast stać przy garach, znajdę chwilę na to by się znim pobawić, poczytać itd.
Ewe super podejscie,ja teraz tez czasami jak zostaje to mroze na gorsze dni..ja miałam ten plus ze moje dzieciaki jak były niemowlaczkami to jadły i spały po 2-3 godziny wiec czas był...
pierwszy syn wisiał na cycu w dzien i w nocy, spał niewiele, najlepiej oczywiście na rekach, do tego miał mega kolki, więc bywało, że obiad jadłam wieczorem jak mąż wrócił z pracy i przejął rozkrzyczanego ufoludka, no ale mając juz teraz jednego dzieciaczka w domu, nie chciałabym takich sytuacji, dlatego - przezorny zawsze ubezpieczony ;)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.