Dziadek mróz czy Święty Mikołaj

Kto do was przychodzi ? Ciekawa jestem bo dziś w pracy koleżanka mówi że już niedługo Dziadek mróz przychodzi do dzieci i wkłada prezenty do buta. U mnie przychodzi Mikołaj i daje dzieciom prezenty. Jak to jest u Was?

1 polubienie

W domu rodzinnym 6 grudnia przychodził mikolaj , 24 gwiazdor.
Teraz u nas przychodzi mały Mikołaj i Mikołaj :slight_smile:

1 polubienie

U nas na dolnymslasku Mikolaj :grinning:

prócz określenia dziadek Mróz spotkałam się jeszcze z określeniem, że przychodzi gwiazdor :grinning:

A wczoraj miałam taką rozkmine z mężem, że jak to jest 6 grudnia przychodzi Mikołaj i 24 też? Jak to tłumaczycie dzieciom ? :grinning:

Właśnie jeszcze Gwiazdor zapomniałam o nim.

U Nas mikołaj zawsze tak sie mówiło;)

U mnie zawsze Mikołaj ale koleżanka m kiedyś opowiadają że u niej 6 Mikołaj a 24 dziadek mróz.

W moich rejonach wyłącznie Mikołaj :slight_smile: I to w Święta.
Za mojego dzieciństwa organizacja Mikołajek najpopularniejsza była w szkole i wtedy wiadomo było, że to nie Mikołaj przynosi prezent, od rodziców też coś drobnego się dostało ale nie wmawiali mi że to od Mikołaja :smiley:

Święty Mikołaj :smiley:

A ostanio corka na dziadka do orzechowego mówiła Sw Mikojal :stuck_out_tongue_winking_eye:

U Nas przychodzi Mikolaj 6 grudnia :slight_smile:

6 grudnia przychodzi do nas Święty Mikołaj :santa: a 24 grudnia Dzieciątko :angel:

U nas 6 grudnia przychodzi Mikołaj, a 24 pod choinką prezenty zostawia Gwiazdka :smile: u nawet, ze syn to przyjął i zrozumiał :smile:

W moim domu rodzinnym przychodził Mikołaj 6 grudnia małym upominkiem pod poduszkę lub do buta, a w święta z prezentem :gift: ale w Mikołajki serio to był np tylko mikołaj z czekolady, a nie jak teraz dzieciaki mają 3 zabawki :sweat_smile: sama mam zamiar kontynuować ten zwyczaj ale w tym roku mój szkrab i tak jest jeszcze za mały, nawet butów ani poduszki nie ma :joy:

1 polubienie

U nas w Mikołajki przychodzi Mikołaj, zostawia prezent pod poduszką, ale jest to jakiś drobiazg, a w święta przychodzi dla mnie też Mikołaj :rofl:a dla mojego siostrzeńca już gwiazdor, prezent zostawia pod choinką i można rozpakować jak wyjdzie pierwsza gwiazdka i jesteśmy po kolacji :sweat_smile:

U mnie w domu rodzinnym 6 grudnia Mikołaj przychodził a 24 grudnia gwiazdor. Teraz w rodzinie przychodzi Mikołaj dwa razy :blush:

U nas jest Poprostu Mikołaj , ale u kuzynki zawsze przychodziło dzieciątko i to dla nas było takie niespotykane

U nas w województwie łódzkim jest Mikołaj i mówi się też że dostanie się coś na gwiazdkę :heart_eyes:

U mnie w lubuskim przychodzi Mikolaj , zawsze :laughing: z koleji bratowa mowi o gwiazdorze 6 grudnia .
Z okresleniem "dziadek mroz " spotkalam sie tylko w filmach lub bajkach …chociaz to tez piekne okreslenie na prezentownika pod poduszke

1 polubienie

U nas od kąd pamiętam zawsze przychodził Mikołaj i rozdawał prezenty za to jak byłam w Holandi to przybywał czarnoskóry Piter :smile: pierwszy raz widziałam i wtedy taki pochód tych Piterów był w Rotterdamie na Mikołajki fajne to było coś nowego…

1 polubienie

Święty Mikołaj 6 i 24. Tylko na Mikołajki zawsze byl to malutki prezent jakies slodycze czy cos a juz wieksze prezenty pod choinke :wink: zawsze dziadek sie przebierał w wigilie za Mikołaja ale jak mialam 6 lat zdemaskowałam go bo Mikołaj mial dziadka kapcie i chodził jak on bo utykał :smiley: potem juz sie nie przebierał :smiley:

U nas w Pomorskim Mikołaj :mx_claus: a 24 gwiazdor