Dzielenie się mlekiem

I to tez ma znaczenie czy mleko z dnia czy z nocy ?
@MamaMalychStopek będziesz na wychodnym :smirk: maluch został kiedyś sam z tatą czy to pierwszy raz ?

To będzie pierwszy raz :wink:

Skład mleka kobiecego zmienia się w ciągu doby. Pokarm nocny jest znacznie bardziej kaloryczny i zawiera nawet kilkukrotnie więcej tłuszczu niż mleko poranne. Zawiera też melatonina która wycisza i pomaga dziecku zasnąć

1 polubienie

Stresujesz się ?
I robiłaś sobie zapasy głównie którego mleka czy takiego i takiego ?

Jeszcze o tym nie myślę bo to we wrześniu będzie ale pewnie będę się stresowała czy sobie poradź co i jak ale potrzebuje takiego wyjazdu dla siebie by odsapnąć i się zintegrować z ludźmi

Ja tego nie dzielę. Jesli uda mi się odciągnąć dużo za jednym razem do zamrażam. Dziś odciągnęłam prawie 200ml. A jak mniej to zbieram dobę o zamrażam wtedy takie mleko z całej doby.

Do września to jeszcze kawał czasu :face_holding_back_tears: fajnie tak się integrować z kolegami z pracy wtedy zupełnie inaczej się pracuje :face_holding_back_tears:
No chyba że tak robisz , myślałam że trzeba je rozdzielać właśnie ze względu na melatoninę

1 polubienie

@Mamaprzygod to ja tak serio to mam tylko krowie z laktozą i innych rodzajów w ogóle nie używam, ale może zacznę to swoje :joy:

@MamaMalychStopek no ja mam mrożone te swoje nadmiary i mimo że dopiero mała ma 2,5 miesiąca to mąż już raz musiał korzystać jak trafiłam na SOR. Tak na co dzień to mam w lodówce przygotowane jak mam zaplanowane wyjście np do kosmetyczki czy coś.

Mleko z tej samej doby mimo wszystko można łączyć jak jest w tej samej temperaturze z tego co wiem :slight_smile:

No ja słyszałam, że właśnie jak odciągamy mleko i mrozimy i potem podajemy to żeby starać się właśnie robić tak że jak masz mleko odciągnięte z godziny 14 to podawać je w podobnych godzinach, żeby nie robić mixa że mleko z 10 rano podajesz o 22 :grinning:
Ja do tej pory używałam swojego zamrożonego mleka ze trzy razy, raz na pewno jak byliśmy po szczepieniu, synek nie chciał pić z piersi a z butelki ładnie poszło :wink:

Kup sobie woreczki na mleko - one mają zawsze miejsce w którym wpisujesz date, godzinę i ilość odciągniętego mleka :grinning:

I ważne też, że jak jest np godzina 14 i odciągnęłaś mleko a masz w lodówce już mleko które odciągnęłaś np o 10 i chcesz je połączyć to najpierw to z 14 musisz schłodzić :grinning: żeby nie wlewać świeżego do schłodzonego :grinning: jeny dużo teori ale ogarniesz to

1 polubienie

Też o tym kiedyś czytałam że się nie powinno dawać mleka z dnia na noc i na odwrót :sweat_smile:
Noo trochę tej teori jest :sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile: w praktyce będzie może to załapie :sweat_smile:

To ja tej teorii nie słyszałam nigdy żeby dawać mleko o tej samej porze :see_no_evil: nawet słyszałam że właśnie można spokojnie łączyć z jednej doby i to tyle :joy:

Ja w dzień karmię maluchy butelką a w nocy piersią i jak idą spać wieczorem to odciagam raz albo dwa i daje to mleko im rano :see_no_evil: nie wiem czy to jakiś wpływ ma, nie zauważyłam :thinking:

No właśnie ja odciągam nadmiar i jak wiem że mrożę to nawet nie zaznaczam godziny tylko datę kiedy odciągnięte

Luza mysl, moze odciagaj tylko do “uczucia ulgi”? Skoro masz tak pieknie rozkrecona laktacje. Zapasy zrobione, to zeby nie podkrecac bardziej tej laktacji odciagaj troszke mniej?

Tak się staram, jak daję radę to na wieczór staram się już nie odciągać i tylko rano.
Jeśli jakiegoś dnia mam jakieś wyjście i dzidzia je z butelki to wtedy na wieczór muszę bo jednak w dzień mniej zjada :see_no_evil: widzę też że ilości już inne są - na wieczór np 75ml łącznie z obu piersi a nie z każdej :sweat_smile:

Nam też fajnie te zapasy sprawdzają się do kąpieli :smiley::smiley:

Pół roku , ja tym razem nie mrożę bo syn mi tego mrożonego ani nie pił i musiałam wyrzucić

1 polubienie

Dokładnie tak. I najlepiej mrozić świeże w sensie z doby a nie po 2 lub 3 dniach

@karolina27034 kup sobie tez pojemniki na mleko np. Canpol

Te mają pojemność 180ml ale warto też mieć o większej pojemności i ja mam tak że jak odciągnę mleko albo uzbieram z kolektora to przelewam i daje do lodówki. Potem jak znów mam to to świeżo odciągnięte też daję do drugiego ponów lodówce i jak oba są już schłodzone to przelewam do jednego

@BeataSt ja też nie słyszałam by dawać o tej samej porę. Faktem jest że skład mleka w ciągu doby się zmienia ale ja podawałom z doby mleko na przykład na wieczór i mały i tak spał ładnie

2 polubienia

Ooo a też w te pojemniki mrozisz ? Czy w woreczkach ?

Mrożę w woreczkach a w tych trzymam w lodówce

Ja zawsze odciągnięte przelewam do woreczka i tak trzymam zarówno w lodówce jak i mrożę :smiling_face:

Okii ! Teraz już czaje wszystko :face_holding_back_tears: pozapisywane mam co kupić !

1 polubienie