Gdzie warto rodzić - polecenia szpital / porodówka / położna

Hej, przeszukałam forum i znalazłam bardzo stare posty dlatego pozwolę sobie odświeżyć temat. Szczególnie, że to co się działo w danym szpitalu kilka lat temu, teraz może nie mieć odzwierciedlenia :smiling_face:

Gdzie rodziłyście i czy byłyście zadowolone czy nie? Może jakieś miejsce, którego trzymać się z daleka. Może jakieś sytuacje na które warto uważać? Może gdzieś zachowali się niezgodnie z waszą wolą, albo poczułyście się źle? Stoję przed wyborem szpitalu ima mętlik w głowie.

Może miałyście prywatną położną i chcecie polecić jakieś nazwisko :smiling_face: A może w trakcie porodu, gdy było już na prawdę ciężko, dyskretnie dorzucaliście coś położnym na zmianie w nadziei na lepsze podejście?

Czy kierujecie się rankingiem rodzic z godnością? Ranking szpitali Gdzie Rodzić po Ludzku – Gdzierodzic.info

Ja szukam czegoś w województwie Mazowieckim

1 polubienie

A w jakim województwie, rejonie mieszkasz? Bo to trochę zawęzi obszar poszukiwania :blush:

1 polubienie

oczywiście zapomniałam napisać w poście :joy: zaraz edytuję - Mazowieckie, więc ja mam szpitalowy zawrót głowy

1 polubienie

A na kiedy masz termin? :slight_smile:

:face_with_peeking_eye::joy::face_with_hand_over_mouth: rozumiem…… bo zakładam że nie interesują Cię podróże po całej Polsce :upside_down_face: Ja jestem z południa więc tu nie pomogę :crazy_face: bo wątpię byś chciała tak daleko jechać rodzic :slightly_smiling_face:

A ja jestem z pomorskiego więc też nie pomogę

Ja wybierałam po opiniach ,dobrym personelu , referyncyjnosci oraz dobrym jedzeniu przy pierwszej córce :slight_smile:

Przy drugiej byl od początku szpital z przychodnią przyszpitalną i kontrolami co mc i tam miałam kartotekę i od razu wiedziałam że w bede tu rodzila bo miałam sters i nerwy w ciąży plus cukrzycę i byłam na insulinie .
Znałam od wewnątrz dwa szpitale bo bylam na dniach otwartych - tez Ci polecę - dużo ułatwia jak widzisz w jakiej sali będziesz miała rodzić :slight_smile: wiadomo tylko na sale operacyjną nie można było wejść.

Ja mam jeden szpital niedaleko siebie na który wszyscy z tad narzekaja I jeden oddalony o 30km na który też wszyscy narzekają :rofl::rofl: ja myślę że jak ma być dobrze to będzie dobrze a jak nie to nie. Wiadomo że jeżeli jest szpital specjalistyczny to w razie czego wszystko jest na miejscu. Ja rodziłam tam gdzie wszyscy mi odradzali i do dziś nie wiem czemu. Byłam bardzo zadowolona, cały oddział po remoncie, fajne sale z prysznicem, wszystko nowe, opieka też super położne co chwilę przychodziły się pytać czy wszystko ok a jak chciałam się iść wykąpać to bez problemu mogłam małego do nich zawieźć

1 polubienie

Warto też iść na dni otwarte jak są :slight_smile:

1 polubienie

Ja patrzyłam na ten ranking plus opinie na grupie na fb gdzie rodzic + miejscowość :wink:

1 polubienie

Ja czytałam opinie plus brałam uwagę co mnie interesuje, żeby było do porodu itd. Bo jednak każdy szpital ma inne podejścia czy wyposażenie sal i możliwości. U nas akurat każdy szpital był omawiany na szkole rodzenia plus oglądaliśmy filmy z porodówek jak to wygląda i dodatkowo położone, które prowadziły zajęcia były z różnych szpitali więc można było o wszystko zapytać i dopytać jak to wygląda.

Ja patrzyłam na ten profil, byłam na dniach otwartych i czytałam na grypie dla ciężarnych z okolicy. U mnie akurat zdecydowała dostępność zewnatrz oponowego bo chciałam mieć tą możliwość :grin:

1 polubienie

9 lipca i chce w maju zacząć chodzić na dni otwarte właśnie

@MamaSloneczka niw pomyślałam żeby wybierać po jedzeniu, ale to jest myśl!

1 polubienie

Nooo to jest ważne :slight_smile: w pierwszym miałam jedzenie jakby mi babcia szykowała:) kolorowe , duuuuzo, doprawione , nie było monotoni - panie pytalały czy chce kawę zbożowa czy herbate czy kompot :slight_smile: w drugim szpitalu też były dobre ale juz monotonne sniadania nie różniły się od kolacji :face_with_peeking_eye:

@Redax33 redax ooo super, nam na szkole rodzenia powiedziała że nie może nic polecić bo nie pracowała w tych miejscach i może jedynie powiedzieć o swoim

@MamaSloneczka wow, super! kompletnie nie brałam tego pod uwagę

1 polubienie

Ja z pomorskiego w pobliżu mam 3 szpitale wybrałam ten który lepiej znam , i znam opinie wśród znajomych że to dobry wybór

1 polubienie

Ja bylam w szpitalu który wybrałam na szkole rodzenia to wszystko nam powiedziano. W tym szpitalu rodziła moja siostra i szwagierka i w sumie od początku w nim chciałam rodzić i też miałam poleconego lekarza który mi robić CC i pracował w tym szpitalu

@zewsidziewczyna Ja Województwo lubelskie, ale myślę że masz u siebie lepsze szpitale :heart: u nas wybór nie jest zbyt duży :crazy_face: to Twoje pierwsze dziecko ?

tak, pierwsze :slight_smile: wybór jest ogromy i idzie zwariować :smiley:

Jeśli oferują dni otwarte to warto skorzystać, ja właśnie uczestniczyłam w takich, oglądałam szpital, sale, pytałam o to na czym mi zależało, czy mają dostępne konkretne rzeczy, i na tej podstawie decydowałam :smiley: i jako opcję rezerwową też miałam na uwadze szpital o najwyższej referencyjnosci :smiley: bo wstępnie wybrałam bardziej kameralny :wink: