Ja 5 lat temu bylam ostatnia do tego
Robila moja Mama. Ale ostatnie jej przetwory mielismy okazje jesc w 2023. I dojadac w 2024.
Takze w tamtym roku pierwszy raz pidjelam sie robic sama. Pewnie jakby nie to ze teściowa ma ogórki to nie wiem czy bym robila.
A to trzymasz na zimę czy jak komu smakuje tak się je :)?
A jak robsz w musztardzie? Odbierasz ze skórki ogórki?
U mnie poki co tak :
15 kg to kosmos
O kurczę to nieźle narobiłaś tych ogórków. To ja zawsze robię po 2-3kg bo jakoś mnie to męczy
Noo jest roboty, trzeba dobrze wypłukać , wody podgrzać z solą, obierac czosnek jak chrzan
w zeszłym roku zrobiłam 40 litrowych słoików ale wszystkie kiszone i teściowa pomagała a , dziewczynami siedział tata więc robota szła nawet
my w zimie lubimy je jeść ,a Kalusia narobiła mi smaka na curry i w musztardzie ![]()
![]()
O takie smaki
tata naszych przyjaciół robi keczupowe ogórki i są też ciekawe
ja ukisiłan w zeszłym roku może ze 12 słoików i z octem kilka. Może w sumie 20 zrobiłam. Teraz już też się szykuje tylko muszę uzbierać ogorasów. Najlepsze jest to że ja nie jem takich ogórków solo, głównie poszły na ogórkową
Daje im chwilę zehy doszly ![]()
A potem jemy jak ktos ma.ochote. Jakies pewnie zawioze tesciowej.
Tak obieram ![]()
Ja z takiego przepisu:
@asiam1 synek jest fanem ogórków z octem ![]()
@Mamuska357 noo bo jest to meczace. Umyc, obracm pokroic co trzeba. Do sloikow. Zakręcać. Pasteryzowac. Maz mi zawsze zakreca i jak jest ogarnia pasteryzacje.
@MamaSloneczka ja lubię:) synrk tez wcina o te w curry i w musztardzie. Ale to zabawa z tym obieraniem.i krojeniem.
Ja czesc robię w sloikach 0.5l a czesc 0.9l.
Oooo dzięki
bardzo czytelnie napisane ![]()
Wiesz co też Ci powiem , że jak robiłam 3 lata temu to brałam naszą wodę i ogórki były obślizgłe jak je wyciągałam ze sloika a w smaku dobre, twarde, powodem była woda chyba - tak obstawiam bo ogórki z teściowa kupowałam od tej samej kobitki i koper ,chrzan,czosnek od naszego rolnika i ten sam miałyśmy. Ja dawałam wodę nasza z udatniacza a ona nie ma . Innego powodu nie widzę żeby były takie obślizgłe. Rok temu ona mi już przywoziła swoją z domu w baniakach i juz nie były obślizgłe.
Ja na tyle kocham ogórki kiszone że też zawsze robiliśmy. W tym roku z maluchem się nie podjęłam ale myślimy z mężem czy jednak jeszcze nie zrobić chociaż kilku kilogramów ![]()
Jeśli chodzi i spacery to nam dziś pykło 9km, ale na dwie raty ![]()
Rób bo potem będziesz żałować hahah
No i namówiła ![]()
![]()
porozmawiam dziś sobie z mężem!
To zaszalalas ja puki co to tylko do miezerii mam. Ale powoli się już zaczynają więc też będziemy kłaść w słoiki
Dzis tez jestem z siebie zadowolona
udalo sie podreptac i pokręcić.
W ogole co do kolagenu to mi sie przypomniala co mowila moja nauczycielka chemii . Bardzo duzo opowiadala o lekach , suplementach , skladach produktow i wlasnie o kolagenie , ze kobiety go pija pod nazwa “kolagen beauty - na skore” i sie dziwia , ze sie zmarszczki nie prostuja , ani skora nie poprawia . A to wszytsko dlatego , ze nasze cialo jest madre i najpierw uzupelnia niedobory np w stawach a dopiero na szarym szarym koncu bylaby skora , ale to trzabyloby naprawde sporo i regularnie to pic zeby uzupelnic zapasy by w ogole dla skory starczylo
No bo tak jest. Ogólnie ze wszystkim organizm najpierw ogarnia niedobory a dopiero później coś innego. To tak samo w drugą stronę. W sytuacjach stresowych dla organizmu najpierw odłącza nogi i ręce a dopiero na końcu mózg i serce
O łaaa ale wyglada profesjonalnie
ale to jak sie zmienia to zawsze najpierw ciezko sie przyzwyczaic . Ja z koleji nie lubie jak ktos zmienia profilowe na fb , bo nie moge go znalesc na messengerze
a pozniej nie moge sie przyzwyczaic do dynmka na pulpicie telefonu ![]()
W sumie masz rację, że jak się z czasem “oko opatrzy” to wtedy już będzie oki
ja też właśnie jak przywyknę do miniaturek zdjęć w Messenger czy jakimś innym komunikatorze to później tak dziwnie jakiś czas zanim się przyzwyczaję od nowa ![]()
@karolina27034 od razU Twoja Policja Canpolowa mi się przypomniała ![]()
![]()
![]()
Ooo a Ty masz 8 tys ustawione na minimum
bylo tak systemowo czy zmienialas ?
@Mamii i @Kalusia161 super wyniki ![]()
@MamaSloneczka hahahahhahq halo policja prosze przyjechac na forum Canpol ![]()
![]()